Από τους πρωταγωνιστές του προηγούμενου έτους, ήταν και οι καλλιτέχνες στο roster της αγγλικής Night Slugs. Τα από μεριά της EPs ανήκαν στα πιο ενδιαφέροντα ακούσματα ενώ –ακόμα και όσα δεν παρήγαγαν κάποιο καλλιτεχνικά αξιοσημείωτο αποτέλεσμα– φρόντιζαν να έχουν στοιχεία νεωτεριστικά και, εν τέλει, σχετικά με το σύγχρονο γίγνεσθαι στην ηλεκτρονική μουσική. Έτσι, το χωνευτήρι το οποίο έστησε η συγκεκριμένη παρέα πέταξε μέσα στη χύτρα το dubstep των ’00s, το rave των πρώιμων 1990s, τη house, ολίγη από electro καθώς και κάποια στοιχεία grime, δημιουργώντας κάτι που θύμιζε πολλά, αλλά στο τέλος προέκυπτε με μία και μόνο ταμπέλα: Night Slugs ήχος.

Μπορεί βέβαια το όνομα All Stars στον τίτλο της εν λόγω συλλογής να προκαλεί το μειδίαμα –μιας και η εταιρεία ξεκίνησε τη δισκογραφική της πορεία μόλις τον πρώτο μήνα του 2010– θα ήταν όμως παράλειψη να μην αναφέρω ότι εδώ περιέχονται, πράγματι, αρκετά από τα all star κομμάτια του 2010. Ναυαρχίδα, τόσο της συλλογής όσο και της Night Slugs γενικότερα, αποτελεί βεβαίως το “Wut” των Girl Unit: ένα ηχητικό τέρας εξοπλισμένο από σκοτεινά, συναισθηματικά φορτωμένα synths με παρελθοντική προέλευση, κόρνες βγαλμένες από το χρονοντούλαπο της ιστορίας κι έναν κορμό από μοχθηρά beats και μπάσα που μοιάζουν να σου επιτίθονται από παντού. Από τα singles της χρονιάς, ανεξαρτήτως είδους και δίχως κανένα ενδοιασμό.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Οι Kingdom βγάζουν στο τραπέζι τους αφρικανικούς ρυθμούς με το “Bust Broke”, οι Optimum δημιουργούν το υπόδειγμα του electro house ήχου εν έτει 2010 με το “Broken Embrace”, ενώ οι Egyptrixx απομακρύνονται από τον πιο dubstep χαρακτήρα του παρελθόντος τους με το “Liberation Front”, ταξιδεύοντας σε πιο tech house μονοπάτια. Από την άλλη, ο Mosca το ρίχνει στην αλάθητη συνταγή των επαναλαμβανόμενων φράσεων και των στροβιλοειδών bleeps, ενώ οι στιβαρές μπασογραμμές εναλλάσσονται συνεχώς στο παρασκήνιο. Εξίσου οργιώδες αποτέλεσμα επιτυγχάνει και το remix του (συνιδρυτή της εταιρείας) Bok Bok στο “IRL” των Girl Unit, όπου τα πομπώδη πνευστά δένουν αρμονικά με τα στοχευμένα beats. Υπάρχουν πάντως και πιο ήρεμες, μα εξίσου αξιοπρόσεκτες στιγμές εδώ, όπως το “Booty Slammer” των Velour και το “(Baby I Don't Know) What You Want” του Jacques Greene που, λίγο πριν το τέλος του Night Slugs All Stars Vol.1, ρίχνουν τους τόνους με φινέτσα και ταλέντο.

Λείπουν βέβαια από εδώ τίτλοι της εταιρείας όπως το “2 Hot” των Jam City, το “Everybody Bleeding”, το remix της Ikonika στο “The Only Way Up” των Egyptrixx, το “She Wore Velour” από Velour, ή τα “Fogs” και “That Mystic” από Kingdom. Εντούτοις, έχει γίνει καλή δουλειά ώστε να δοθεί μια ολοκληρωμένη ιδέα του τι αντιπροσωπεύει ηχητικά η Night Slugs και σε ποιο φάσμα τραγουδοποιίας κατοικοεδρεύει.

Εάν λοιπόν θέλετε να πάρετε μια πρώτη γεύση για το τι συνέβη στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής την προηγούμενη χρονιά, δεν χρειάζεται να ψάξετε παραπέρα: η Night Slugs και οι κυκλοφορίες της καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό το τι ακούσανε οι φίλοι της electronica πέρυσι. Η συλλογή χρησιμεύει επίσης ως μια πρώτη ένδειξη για το πού θα μπορούσε να κατευθυνθεί το θέμα dubstep, τώρα που πια το γνωρίζει πολύς κόσμος κι έχει αρχίσει να χρειάζεται φρέσκιες ιδέες για να προχωρήσει. Ρίξτε λοιπόν κλεφτές ή και πιο διεισδυτικές ματιές άφοβα: στο Night Slugs All Stars Vol.1 δεν υπάρχουν πιθανότητες αποτυχίας.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured