Δεν είναι λίγες οι φορές που η ελληνική μυθολογία έχει γίνει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες – κυρίως στον ευρύτερο χώρο του metal. Αν και οι Six Organs Of Admittance δεν ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, ο μύθος του κυνηγού Ακταίωνα, ο οποίος για κακή του τύχη αντίκρισε την Άρτεμη να λούζεται γυμνή κι εκείνη τον μεταμόρφωσε σε ελάφι για να μην μιλήσει πουθενά για το θέαμα – με αποτέλεσμα ο άτυχος νέος να κατασπαραχθεί από τα πενήντα σκυλιά που τον συνόδευαν στο κυνήγι – γίνεται εδώ η ιστορία που εμπνέει τον κιθαρίστα Ben Chasny στο πρώτο τραγούδι του καινούργιου αυτού δίσκου του (“Actaeons’s Fall”).

Στο Luminous Night, οι Six Organs Of Admittance του Chasny γίνονται αλχημιστές κάτω από τον έναστρο ουρανό: τα προηγούμενα άλμπουμ τους, τα EP και οι επτάιντσες κυκλοφορίες τους από το 1998 μέχρι σήμερα, η συνεργασία με τους Current 93 και τους Badgerlore, αλλά και η συμμετοχή του Chasny (από το 2003) στους ψυχεδελικούς ροκάδες της Δυτικής Ακτής Comets Of Fire, σίγουρα τους έχουν μάθει να είναι ανοιχτοί στον πειραματισμό. Νεο-folk αισθητική και φωνητικά κοντά στους Pink Floyd, φλάουτα τα οποία θυμίζουν έντονα τους Traffic, βιόλες και κρουστά, ψυχεδελικοί απόηχοι από το 1960 τυλιγμένοι σ’ ένα άρωμα γεμάτο μυστήριο με ανατολίτικες αφετηρίες, drone περάσματα και noise βουητά, ναρκωμένες ambient ατμόσφαιρες και, τέλος, στοχαστικοί μελωδικοί περίπατοι συνθέτουν το ηχητικό τοπίο στο οποίο συναντάμε φέτος τους Six Organs Of Admittance.

Η ακρόαση του Luminus Night κυλάει πολύ όμορφα, μέχρι περίπου τα μέσα του δίσκου. Στη συνέχεια γίνεται κάπως μονότονο, δίνοντας την εντύπωση του άνισου αποτελέσματος. Κάτι οφειλόμενο, αφ’ ενός, στη μεγάλη διάρκεια των αμιγώς οργανικών του συνθέσεων κι αφ’ ετέρου στο αδιάκοπο noise, που μάλιστα κλιμακώνεται προκειμένου να κλείσει το άλμπουμ. Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για έναν δίσκο ο οποίος δεν σου χαρίζεται με την πρώτη ακρόαση, ζητώντας σου έτσι πιο ενδελεχή προσοχή. Όσοι λοιπόν είστε διατεθειμένοι να δώσετε λίγη από αυτήν στη Φωτεινή Νύχτα, θα προσπεράσετε νομίζω γρήγορα τα μονότονα σημεία και θα βρείτε τον δρόμο για το δικό σας διανοητικό ταξίδι, μέσα στο έντονα φορτισμένο τοπίο της νέας δουλειάς του Ben Chasny.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured