Η κάθε συλλογή που σέβεται τον εαυτό της διαθέτει και κάποιο κεντρικό concept. Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για ολόκληρη σειρά η οποία έχει αισίως φτάσει στο νο 7. Αυτό λοιπόν που έχει καταφέρει ο φίλος Philippe Petit (τον συναντήσαμε στο πρόσφατο φεστιβάλ synch) μέσω της εταιρίας του, της Bip Hop, είναι να συγκεντρώνει από έξι (συνήθως νέους) μουσικούς κάθε φορά, στους οποίους διαθέτει από 10 με 15 λεπτά για να αναπτύξουν τις ιδέες τους.

Ρίχνοντας μια ματιά στις περασμένες επιλογές του, βλέπουμε ότι είναι πέρα για πέρα εύστοχες, μια και χτύπησε φλέβα χρυσού με ονόματα όπως οι Neotropic, Mira Calix, Arovane κλπ. Οι έξι της τελευταίας κυκλοφορίας είναι οι Taylor Deupree, Emisor, Fonica, Fm3, Ghislain Poirier και Janek Schaefer, όλοι τους από διαφορετικά μέρη της γης. Έτσι μέσα στο concept μπαίνει και διεθνής χαρακτήρας, κάτι που ξεκινάει και από την έδρα της Bip Hop που είναι η Γαλλία. Για να δούμε όμως τα ονόματα με τη σειρά.

Η αμερικάνικη συμμετοχή είναι και η πιο τρανταχτή, μια και ο Taylor Deupree έχει ήδη δημιουργήσει κάποιο θόρυβο με την εταιρία του 12k. Στα 16 λεπτά που έχει στη διάθεσή του επιλέγει γλυκούς μινιμαλιστικούς ήχους για να δημιουργήσει ατμοσφαιρική μουσική. Η συνέχεια ανήκει στο project του αργεντινού Leonardo Ramella με τίτλο Emisor. Ο ήχος συνεχίζει να είναι μινιμαλ αλλά αποκτά πιο παιχνιδιάρικο και ρυθμικό χαρακτήρα. Επίσης μια πολύ καλή επιλογή, πριν περάσουμε στην άλλη πλευρά του πλανήτη με το δίδυμο των Fonica από το Τόκιο. Οι Fonica συμμετέχουν με το μακροσκελέστερο track της συλλογής, το σχεδόν 12λεπτο scoot. Το κομμάτι είναι αρκετά αργό στην ανάπτυξη με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μικρή κοιλιά στο μέσο της συλλογής.

Ευθύς όμως τα πράγματα αλλάζουν γιατί η συνέχεια είναι εντυπωσιακά καλή από μια ανέλπιστη συμμετοχή που ακούει στο όνομα FM3. Όσο και αν κοίταζα τα αρχικά 'CN' στα credits του cd δεν φανταζόμουν ότι όντως αυτό σημαίνει Κίνα. Πράγματι όμως, οι FM3 είναι μια κολεκτίβα από το Πεκίνο, με μέλη τόσο κλασσικούς μουσικούς όσο και κομπιουτεράδες, οι οποίοι προσαρμόζουν την παραδοσιακή κινέζικη μουσική στις ambient ηλεκτρονικές φόρμες. Τα δυο tracks που συναντάμε εδώ αποτελούν και την πρώτη διεθνή κυκλοφορία τους και αποτελούν από μόνα τους έναν καλό λόγο για να αγοράσεις το cd.

Ξαναλλάζουμε ήπειρο, μια και ο Ghislain Poirier βρίσκεται στο Montreal και ανήκει επίσης στην παρέα της 12k. Η δεύτερη αγάπη του Poirier μετά την ambient είναι το hip hop κάτι που φαίνεται στις συμμετοχές του σε διάφορους ανάλογος σχηματισμούς. Στα 3 tracks της συμμετοχής του, τονίζεται περισσότερο η πρώτη του αγάπη, χωρίς να λείπουν και κάποια διάσπαρτα beats. Αφού γυρίσαμε όλον τον κόσμο η καταλήγουμε στο Λονδίνο και στον Janek Schaefer, ο οποίος στο δεκάλεπτο Vasulka Vauban's 'A Day in the Good Life' συγκέντρωσε ήχους από 6 διαφορετικές πόλεις, δημιουργώντας ένα πολύβουο και περιπετειώδες αστικό κολάζ .

Το καλό στο Bip Hop Generation είναι ότι με τα άνω του δεκαλέπτου αποσπάσματα του κάθε καλλιτέχνη παίρνουμε μια σαφή ιδέα για το στυλ και τις προθέσεις τους, με αποτέλεσμα το cd να μοιάζει περισσότερο με μια συλλογή από eps. Έτσι διαχωρίζεται σαφώς από τον σωρό των samplers και συλλογών που μπορούν να ακουστούν μόνο αποσπασματικά. Συνυπολογίζοντας μάλιστα ότι και οι περισσότερες συμμετοχές είναι άκρως ενδιαφέρουσες, καταλήγουμε στο ότι η Bip Hop Generation βρίσκεται στο μικρό εκείνο ποσοστό συλλογών που αξίζει να αποκτήσεις.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured