Αυτό που πριν επτά χρόνια εμφανίστηκε ως μια αισθαντική, γοητευτική σπουδή πάνω στην αμερικανική εκδοχή της dream pop, εξελίσσεται πλέον σε μια εμμονικά στιλιστική φόρμουλα που πρέπει οπωσδήποτε να ακούγεται χαμηλότονη, χαρμο-λυπητερή και υποβλητική. Τα σάκχαρα στη φωνή του Gonzalez καθοδηγούν την κούρσα και την κατεύθυνση. Τίποτα δεν ξεφεύγει, τίποτα δεν παρεκκλίνει, τίποτα δεν φαλτσάρει στο X’s. Όλα υπηρετούν την σταθερή ροή των καλοβαλμένων μελωδιών και των απλών αλλά γερών riffs των Cigarettes After Sex. Από μόνη της αυτή η κατεύθυνση δεν υπόσχεται σημαντική ηχητική εξέλιξη. Τυποποιείται σε μια στεγανή φόρμα που σκοπεύει να προσελκύει πάντα τους ακροατές που αναζητούν με κριτήρια στιλ αυτά που ακούνε. Και ναι, αυτό το έχουν κατακτήσει με το σπαθί τους οι Cigarettes After Sex. Πάντα θα προσελκύουν τους εραστές της στρογγυλής dream pop, ανεξάρτητα από το επίπεδο της εκάστοτε δουλειάς τους όσον αφορά στο συνθετικό τομέα.

Το X’s σε αυτή τη λογική λοιπόν ακούγεται πανέμορφο. Με κυλιόμενα ακόρντα σαν μαξιλάρια κάτω από γυμνά πόδια που προχωρούν προς τη νιρβάνα μιας άνετης αλλά μοναχικής κρεβατοκάμαρας. Ο Angelo Badalamenti εδώ είναι ο μέντορας, ξεκάθαρα. Αυτός διατηρεί την μπαγκέτα στο υπνωτιστικό, νυχτερινό και κάπως υγρό τοπίο. Αυτός παρέχει την ατμοσφαιρική παλέτα στην καρδιά των Cigarettes After Sex και την φλουταρισμένη αισθητική όπως αποτυπώνεται στις θαμπάδες του εξωφύλλου. Όσο λοιπόν, ο Greg Gonzalez διατηρεί τη δυνατότητα να γράφει καλαίσθητες και υψηλής ευαισθησίας μελωδίες, πάντα θα καβατζάρει την αποδοχή και την θέρμη των θιασωτών της dream pop.

Ναι, θα βρεις αγαπημένα στο album (“Baby Blue Movie”, “Tejano Blue” για να προσθέσεις στις λίστες με τις προτιμήσεις σου, ναι, θα πατήσεις το repeat ίσως πάνω από μια φορά, ναι θα είναι προτεραιότητα να απολαμβάνεις στα ακουστικά σου το “Silver Sable”… Πέρα όμως από τον κόσμο των αισθήσεων και των γεύσεων που ανταποκρίνονται στην συναισθηματική σου ιστορία ως ακροατής, δύσκολα θα καταφύγεις στο ήρεμο καταφύγιό τους, το στολισμένο με ονειροπαγίδες.

Οι Cigarettes After Sex έρχονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους, καλεσμένοι του Plisskën Festival, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ ΟΑΚΑ. Περισσότερα εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured