«Η μουσική δεν είναι το σπουδαιότερο πράγμα στη ζωή», δήλωσε ο μουσικός παραγωγός που προτιμά να ζει απομονωμένος στο εργαστήρι-σπίτι του στο Βερολίνο. Ο Moritz Friedrich σπάνια εμφανίζεται εκτός έδρας ως DJ, γιατί τότε πάσχει από νοσταλγία. Κύρια ασχολία του είναι η ζωγραφική. Αγαπημένο του δε μουσικό όργανο είναι ένα παλιό συνθεσάιζερ, όπου παίζει πάντα με τεράστια γάντια του Micky Mouse. Και σήμα κατατεθέν του ένα keyboard με λαβή κυνηγετικού όπλου.

To Mosaik είναι το πρώτο άλμπουμ του Siriusmo στη Monkeytown, ο ίδιος όμως δεν είναι «αλεξιπτωτιστής» στον χώρο. Πρωτοεμφανίστηκε το 2002 με το δωδεκάιντσο “Νe Me Quitte Pas” και συνέχισε με singles και EPs, όχι μόνο δικών του παραγωγών αλλά και με remixes συνεργατών του (π.χ. Digitalism, Modeselektor). Και τον Φλεβάρη απελευθερώθηκε το Mosaik, ένα άλμπουμ που περιλαμβάνει παλαιότερα κομμάτια του αλλά και νέες δημιουργίες. Πολυσυλλεκτικό ως προς τους ήχους, αφηρημένο ως προς το είδος, συγκεκριμένο ως προς την ατμόσφαιρα.

Μια Μέρα Με Το Mosaik

1. High Together
Ξυπνάς, αλλά δεν θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι. Πατάς το play. Bossanova εισαγωγή, πειραγμένα φωνητικά του Gene Sewing, funky πλήκτρα. Ίσως και να θέλεις να ξεκινήσεις τη μέρα σου τελικά!

2. Feromonikon
Έχεις δυναμώσει την ένταση στα ηχεία. Η λάμπα του μπάνιου που αργοπεθαίνει συγχρονίζεται με τη λούπα. Μονοτονία που αγαπάς να μισείς με γεμίσματα μεταλλικών ήχων, ένταση και κοψίματα.

3. Sirimande
Συνήθως μετράς τα πλακάκια κατεβαίνοντας με το ασανσέρ. Σήμερα προσπαθείς να σκεφτείς πώς συμφιλιώνονται ένα τουμπερλέκι, μια κιθάρα που ακούγεται από την Ισπανία, μια γυναικεία φωνή η οποία μιλάει γιαπωνέζικα. 

4. Call Me
Καλεί! Όχι, δεν είναι το δικό σου. Ο Siriusmo παίζει dubstep και κάνει κλήση στο Mr. Oizo.

5. Mosaik
Μπαίνεις στο μετρό. Χαζεύεις το πλήθος, το πιο περίεργο μωσαϊκό. Αντί για τη βοή του συρμού, ακούς τα φίλτρα να καθαρίζουν και το συνθεσάιζερ ακούγεται σα να παίζει τις νότες ανάποδα.

6. Bad Idea
Μια μελωδία που μοιάζει να βγαίνει από μουσικό κουτί, φωνητικά, dubstep, πάλι μελωδία. Ανεβαίνεις τις κυλιόμενες, κάπου εκεί σε εντοπίζει ο ανοιξιάτικος ήλιος.

7. Lass Den Vogel Frei
Έχεις αργήσει. Για να προλάβεις, τρέχεις, μεταμορφώνεσαι σε καρτούν και πρωταγωνιστείς στο βιντεοκλίπ του “Αφήστε Το Πουλί Ελεύθερο”. Είναι funky, είναι αστείο.

8. 1 2 3
Ετοιμάζεσαι να φύγεις. Μετράς στ’ αγγλικά. Μετά στα γερμανικά. Μουσική από υπολογιστή πρώτης γενιάς, παιδικές φωνούλες, delay. Μην το καθυστερείς άλλο, έφυγες!

9. Idiologie
Τα πλήκτρα κυριαρχούν σε έναν downtempo ήχο, άλλοτε βραχύ άλλοτε οξύ. Ψάχνεις για παγωτό μηχανής.

10. Einmal In Der Woche Schrein
Απογευματινός καφές με παρέα. Φωνητικά από το υπερπέραν, παιχνιδιάρικη ποπ διάθεση και αυξομειώσεις στον τόνο.

11. Good Idea
«Μήπως να πιούμε ένα ποτό»; Disco και groove.

12. Nights Off
Σπίτι. Ταβανοσκόπηση. Πότε τελείωσε το κομμάτι; Σαν να μην το άκουσες καν.

13. Peeved
Εκεί που έκλειναν τα μάτια εν αγνοία σου, σε ξυπνά η φωνή-φόρος τιμής στον Captain Beefheart, όπως θα ακούσεις επόμενη μέρα να τη χαρακτηρίζουν. Πειραματισμός ενός λεπτού και δεκατριών δευτερολέπτων.

14. Feed My Meatmachine
Δεn θέλεις να παρακολουθήσεις το δελτίο των 8. Θέλεις ν΄ ακούσεις κάτι πληθωρικό και δυνατό, το οποίο θα σε κάνει να χαμογελάσεις στο ηχείο με τις περίεργες αλλαγές ύφους που εκπέμπει.

15. Golden Kugel
Από το παράθυρο μοιάζει η γειτονιά γεμάτη “Χρυσές Μπάλες”. Ετοιμάζεσαι να χορέψεις, αλλά η Dana Dymann σε βγάζει χωρίς τη θέλησή σου από το club.

16. Signal
Μελωδικό σίνθι και δυνατό μπάσο. Πετυχαίνεις σε ζάπινγκ την αγαπημένη σου ταινία του Tim Burton.

17. Red Knob
Σβήνεις το φως. Ευρηματικά συμπληρώματα σε μια electro βάση. That was all, folks!

Ο Star Mo αυτοαποκαλείται «συνθέτης των στιγμιαίων συναισθημάτων» . Στο άλμπουμ αυτό υπάρχουν στιγμές που μπορούν να δονήσουν μια χορευτική σκηνή, κυριαρχούν όμως οι προσωπικές. Στιγμές που καθένας χαμογελά, παρατηρεί κάτι ασήμαντο, προβληματίζεται, αναπολεί, χαμογελά κρυφά. Όλα αυτά δεν είναι καθηλωτικά, είναι όμως μέρος του παιχνιδιού της ζωής. Και, για τον Siriusmo, του παιχνιδιού της μουσικής που δεν χρειάζεται να είναι πάντα ανατρεπτική, μα αφήνει τα περιθώρια για πειραματισμούς, αστοχίες, χαμόγελα, ευτυχείς συγκυρίες, εντάσεις. Εμπνευσμένος από τον αστερισμό του Σείριου, υπόσχεται αυθορμητισμό.

Η υπόσχεσή του πραγματοποιείται και κερδίζει (εν μέρει) το στοίχημα σχετικά με την αναμενόμενη κυκλοφορία του: πορεύτηκε με βάση τα δείγματα δουλειάς που είχε ήδη καταθέσει, δεν θέλησε να κάνει ανατροπές. Στο Mosaik, ο Siriusmo επιδιώκει τη γλύκα της ανοδικής μετριότητας για να μη δημιουργεί απαιτήσεις και ενδεχόμενη πλησμονή. Εκεί παγιδεύεται και εκπίπτει σε μικρές αστοχίες. Εκεί όμως έρχεται και το ταλέντο του και
τον στεφανώνει σε μικρούς θριάμβους. Έτσι, το έργο του μεταδίδει τη συνολική αίσθηση στην οποία προσβλέπει ο δημιουργός του: μια παιγνιώδη χαλαρότητα. Κάπου ανάμεσα στον αυθορμητισμό και στο παιχνίδι παράπεσε βέβαια η γοητεία. Είναι αρκετό, όμως, το χαμόγελο που προσφέρει απλόχερα και η προσδοκία για το επόμενο βήμα.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured