Πολλοί φτιάχνουν συλλογές (δηλώνουν δηλαδή compilers) και το να σε εκπλήσσει κάποιος με τις ικανότητές του στην επιλογή τραγουδιών είναι κάτι που δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Ακόμα πιο σπουδαίο, όμως, είναι να βλέπεις κάποιον με σημαντικό στάτους στον χώρο του να συνεχίζει να επιβεβαιώνει τις δάφνες του παρελθόντος σε κάθε καινούργιο βήμα.

Αυτό ακριβώς πράττει ο Δημήτρης Παπασπυρόπουλος στη νέα του (διπλή) συλλογή Long Missed Heroes, ο οποίος –διόλου τυχαία– απολαμβάνει μια καθ’ όλα σεβαστή θέση στην ελληνική alternative κοινότητα. Και, ευτυχώς, όχι μόνο εκεί: οι συλλογές του έχουν περάσει σε ακροατήριο ακόμα μεγαλύτερο από την προαναφερθείσα υποομάδα, κατακτώντας σημαντικές θέσεις στους καταλόγους πωλήσεων, όποτε κυκλοφορούν.

Η γενικότερη ατμόσφαιρα (και) σε αυτή τη συλλογή δεν θα ξενίσει ούτε θα εκπλήξει, μιας και ο Παπασπυρόπουλος ποντάρει και πάλι στο επιτυχημένο τρίπτυχο νεορομαντική διάθεση - ατμοσφαιρικότητα - ηλεκτρικά ξεσπάσματα. Αλλά, αν και το στοιχείο της έκπληξης απουσιάζει, η ποιοτική στάθμη των επιλογών στέκει ψηλά, για ακόμα μια φορά.

Ειδοποιός διαφορά των συλλογών του Παπασπυρόπουλου με λοιπές παρεμφερείς σε θεματολογία είναι ότι πραγματικά αισθάνεσαι σαν να σου εξιστορείται μια ιστορία καθώς τις ακούς, γιατί οι εναλλαγές των κομματιών χτίζονται με τη λογική πλοκής –κινηματογραφικής περισσότερο, παρά μυθιστορηματικής. Κάνοντας έτσι την ακρόαση να εμπίπτει στο μουσικογραφιάδικο κλισέ «το soundtrack ενός έργου που δεν έχει ακόμα γυριστεί», κατόρθωμα όχι μικρό αν υπολογίσει κανείς ότι στο Long Missed Heroes ακούμε από Serj Tankian (“Beatus”), Billy MacKenzie (“Sing That Song Again”) και τον μακαρίτη Michael Hutchense σε ντουέτο με τον Bono (“Slide Away”), μέχρι Belle And Sebastian (“Write About Love”), Hot Chip (“I Feel Bonnie”), Apparat (“Circles”) και τη δική μας Μαριέττα Φαφούτη (στο ανέκδοτο “Hum”).

Οι συλλογές του Παπασπυρόπουλου χρησιμεύουν συνήθως είτε ως υπενθυμίσεις γνώριμων μα ξεχασμένων κομματιών, είτε σαν εφαλτήριο καινούργιων ανακαλύψεων, είτε απλά σαν μουσικοί συνοδοιπόροι (νυχτερινών κυρίως ωρών, για τον υποφαινόμενο). Το ίδιο επιτυγχάνει και το Long Missed Heroes, οπότε –για οποιονδήποτε από τους παραπάνω λόγους κι αν το επιλέξετε– θεωρείστε σίγουρο πως θα μείνετε ικανοποιημένοι.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured