Ας ξεκινήσουμε με μια απλή εξίσωση: (Pharrell Williams + Chad Hugo) + Shay Haley = N*E*R*D*. Με άλλα λόγια, το υπερεπιτυχημένο team παραγωγών The Neptunes –με πάμπολλες και μαζικότατες επιτυχίες κάτω από την ομπρέλα τους– συν τον drummer-μυστήριο. Ο ήχος τους; Παντού. Ένα μουσικό χωνευτήρι με αφετηρία το rock και το funk και από εκεί και πέρα στοιχεία από R’n’B, hip hop, ηλεκτρονικές σφήνες, jazzy πινελιές και χοντρικά οτιδήποτε περνάει από το μυαλό σας (και περισσότερο από το δικό τους).
Η λογική λέει ότι η ύπαρξη του συγκεκριμένου πρότζεκτ έγκειται στην ανάγκη των δυο Neptunes για μια διέξοδο για τις λιγότερο εμπορικές δημιουργικές τους στιγμές και η μέχρι τώρα πορεία τους δικαιολογεί μια τέτοια θεωρία. Εντούτοις, στο παρόν Best Of περιέχονται τραγούδια με πολύ έμπνευση και ψυχή, αν και όχι απόλυτα στοχευμένα σε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.
Πίσω στο 2002, τα “Rock Star” και “Lapdance” είχαν δυναμιτίσει τα αμερικάνικα charts με τις άγριες κιθαριές και τις electronica εξάρσεις τους. Τα “Brain” και “She Wants To Move” πάλι, έδειχναν με τον ξεσηκωτικό κιθαριστικό τους ήχο ότι η ποπ δεν χρειάζεται να είναι βαρετή για να κερδίσει μεγάλο μέρος του κοινού. Όσο για τις 1960s πινελιές του “Baby Doll”, την jazzy ατμόσφαιρα του “Run To The Sun” και την ψυχεδέλεια του Provider, απλά δικαιολογούν τον «ό,τι μας κάτσει καλά στο αυτί» χαρακτήρα της συγκεκριμένης παρέας.
Και τότε τι πάει στραβά εδώ για να δικαιολογεί μια βαθμολογία κάτω από τη βάση; Μα το πρόβλημα δεν βρίσκεται στα τραγούδια, αλλά στο τι ακριβώς προσπαθεί να πετύχει η συγκεκριμένη κυκλοφορία. Διότι στο Best Of αυτό περιέχονται επιλογές μόνο από τα δύο πρώτα άλμπουμ της μπάντας (αμφότερα για τη Virgin): 8 προέρχονται από τον πρώτο τους δίσκο (που συνολικά περιείχε 12 κομμάτια) και 4 από τον δεύτερο, συν 2 b-sides και 2 remixes. Με λίγα λόγια, το παρόν Best Of ισούται με τα ¾ του παρθενικού τους In Search Of…, τα singles του Fly Or Die και μερικές αδιάφορες δευτεράντζες.
Δεν νοείται Best Of των N*E*R*D* χωρίς “Hot N Fun”, “Everyone Nose (All Τhe Girls Standing Ιn Τhe Line For The Bathroom)”, “Hypnotize U” και “Spaz”. Επίσης δεν νοείται να πλασάρεις τον πρώτο τους δίσκο με ένα μικρό πασάλειμμα από τον δεύτερο σαν «τα καλύτερά τους»... Και γενικότερα, δεν είναι δυνατόν επειδή οι δισκογραφικές περνάνε δύσκολες μέρες να νομίζουν ότι μπορούν να σερβίρουν τέτοιες προχειρότητες με κανένα ίχνος σεβασμού στον ακροατή. Η μουσική που περιέχεται εδώ είναι πραγματικά αξιόλογη, αλλά αν θέλετε να έχετε μόνο το καλύτερο άλμπουμ των N*E*R*D* στη δισκοθήκη σας, αναζητείστε απευθείας το ντεμπούτο τους. Αν πάλι γουστάρετε μόνο τα χιτάκια, χαράξτε καλύτερα πορεία προς YouTube μεριά...