Τα παλιά τα χρόνια η μαμά διακοσμούσε το τραπεζάκι στο μικρο – αστικό σαλονάκι μας με το σεμέν του, τη φοντανιέρα, κάποια μικρή οικογενειακή φωτογραφία. Πράγματα όμορφα, χειροποίητη καλλιτεχνία, λειτουργικά και γεμάτα αναμνήσεις.

Στις μέρες μας, τα δικά μας (μικροαστικά πάντα, οικονομικά αναβαθμισμένα δε) τραπέζια σαλονιού – μπαούλα διακοσμούνται με κάτι εντυπωσιακά, πανάκριβα και γιγαντιαίων διαστάσεων βιβλία – λευκώματα που δεν υπάρχουν για να τα διαβάσεις (αφού συνήθως οι ιδιοκτήτες τους δε γνωρίζουν μα διαβάζουν, αν και ανάγνωση διδάχθησαν) και πως άραγε να τα σηκώσεις; Με γερανοφόρο όχημα;

Είναι δε πολύ πιθανό, πως αν ψάξετε τα περίπου 50 – 100 cd που αναπαύονται σε κάποιο ράφι εκεί κοντά, να βρείτε και το νέο άλμπουμ των Thievery Corporation: το ιδανικό σάουντρακ για ζωές που έχουν ανάγκη την τέχνη σαν ταπετσαρία, σα διάκοσμο, σαν ορεκτικό, εικοινική πραγματικά και μαζί ένα μη – ενοχλητικό ντεκόρ. Το «κοσμικό παιχνίδι»: lounge beats και ethno μοτίβα σ’ένα chill out ηχητικό μασάζ. Το αντίστοιχο αυτών των πολυτελών εκδόσεων πάνω στο τραπεζάκι του «φαίνεσθαι».

Το “The Cosmic Game” είναι ένα Trans global Express που κουβαλάει τουρίστες σε ένα ταξίδι (Τζαμάικα, Λατινική Αμερική, Ινδία) δίχως στάσεις και παραμονές. Ξεχωριστοί καλεσμένοι σε αυτό το ταξίδι διαπρεπείς προσωπικότητες της ροκ παραμυθίας: οι Flaming Lips, o Perry Farrell, (Jane’s Addiction, Porno for Pyros), o David Byrne. Οι Thievery Corporation φαίνεται να γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται προς όφελός τους τη φήμη των άλλων – ακυρώνοντας όμως, την όποια αξία τους. Ένα down – tempo ambient rock (οι Flaming Lips), ένα ελαφρύ dub για καφέ (o P. Farrell) και μια Latin – funky/soul εκδοχή ευνουχισμένων Talking Heads (o D.Byrne) συνιστούν την αδιάφορη συνεισφορά τους.

Το ολογραφικό σύμπαν που ο υποψήφιος ακροατής απατηλά «ζει» μέσω του “The Cosmic Game” μπορεί να είναι ένα ηλιοβασίλεμα στα νερά του Γάγγη και σε κατάσταση διαλογισμού ή σε ένα παραθαλάσσιο ταξιδάκι στις ανοιχτές παραλίες του Ρίο. Πάντοτε με τη συνοδεία του κατάλληλου σάουντρακ. Μια μουσική υπόκρουση κοινότυπη, μηχανοποιημένη, τουριστική. Η αλήθεια είναι πως αυτή είναι καλοφτιαγμένη, καλοδουλεμένη. Ενίοτε δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως μπορεί να είναι και κάτι περισσότερο από μια «ωραία» εικόνα. Στα “Pela Janela”, οι St. Etienne συναντούν τον C.Veloso, ενώ το ψυχεδελικό groovy του ινστρουμένταλ “Holographic Universe” μπορεί να αποπνέει κάτι το αιθέρια αισθησιακό. Οι Reggae dancehall εκδοχές των “Warning Shots” (σαν ελαστικό μπαλάκι που χοροπηδάει από τοίχο σε τοίχο) και “Amerimacka” (κάτι σαν συνθετική ανάταση την ώρα της ανατολής του ηλίου) ζωηρεύουν με θετικό τρόπο τα πράγματα. “The Cosmic Game”: σαν ένας υπέροχος ταξιδιωτικός οδηγός για ανθρώπους που μισούν τα ταξίδια.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured