Όπως τα περισσότερα ‘greatest hits’ έτσι και αυτό είναι κατά τα αναμενόμενα αποσπασματικό οπότε ας κάνουμε για δεύτερη φορά μια αποσπασματική κριτική, παίζοντας το παιχνίδι των συν και πλην (όποιος βρει πότε είχαμε ξανακάνει κάτι παρόμοιο θα εισηγηθώ να κερδίσει ένα δώρο σαν φανατικός αναγνώστης του Avopolis που είναι).
Ας ξεκινήσουμε με τα αρνητικά.
- Το συγκρότημα είναι ήδη πασίγνωστο, οπότε οποιαδήποτε εξερευνητική διάθεση σταματά στις alternative versions δυο κομματιών (Method Man και Protect Ya Neck) και σε τρία κομμάτια που δεν υπάρχουν στις κανονικές κυκλοφορίες τους (το Sucker MCs από τo tribute In tha Beginning...There Was Rap, το Shaolin Worldwide από το soundtrack του Next Friday και το Diesel από το soundtrack του Soul in the Hole).
- Το best of ενός group με μόλις τέσσερις δίσκους είναι εξ’ αρχής χαμένη υπόθεση. Ειδικά αν οι δίσκοι αυτοί αξίζουν στο σύνολό τους, οπότε η απόκτηση τους είναι επιβεβλημένη.
- Η τραγική σύμπτωση: Η κυκλοφορία του συνέπεσε χρονικά με το θάνατο του Ol’ Dirty Bastard.
- Το υφολογικό ασυμβίβαστο. Δύσκολα χωράει στον ίδιο δίσκο το Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta Fuck Wit με το Gravel Pit. Άλλες εποχές και άλλες διαθέσεις.
Για να δούμε όμως τα θετικά που είναι ουκ ολίγα.
+ Ιστορικό λόγοι. Οι νεότεροι πιθανόν να προσέγγισαν τους Wu μέσα από τις μετέπειτα σόλο κυκλοφορίες των μελών τους και να μην είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο που όλα ξεκίνησαν. ΄Αυτό δεν είναι διόλου απίθανο μια και στα 4 album των Wu αντιστοιχούν πάνω από 20 μεμονωμένες κυκλοφορίες των RZA, GZA, Method Man, Raekwon, Ol’ Dirty Bastard, Ghostface Killah και λοιπών! Αυτή ήταν άλλωστε και η αρχική ιδέα του project: Ταρακουνάμε τα νερά του hip hop με τους δίσκους των Wu και μετά κατακλύζουμε το σύμπαν με τις προσωπικές κυκλοφορίες στις οποίες όμως όλοι αλληλοβοηθούνται. (Σε μεγάλο μέρος το όλο project πέτυχε, αλλά καλύτερα ας μην ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση εδώ).
+ Καλή κατανομή κομματιών, με το βάρος να πέφτει άξια στο κλασικό πλέον ντεμπούτο 36 Chambers.
+ Το επίκαιρο του θέματος. Οι Wu συνεχίζουν ακάθεκτοι και οι κυκλοφορίες τους διαχρονικές μια και η μουσική τους είναι μια δυναμική επιστροφή στις ρίζες του hip hop. Οι ρύμες τους θα κρατούν τη δύναμή τους όσα χρόνια και αν περάσουν. Όσοι έζησαν και την περσινή συναυλία του RZA στην Αθήνα ακόμα να συνέλθουν από το ταρακούνημα.
+ Είναι ένα αρκετά καλό ‘beginners guide to Wu’ μια και οι πιο γνωστές και κολλητικές στιγμές τους βρίσκονται εδώ. Άσε που μετά το άκουσμά του δε γλιτώνεις με τίποτα την επιθυμία να ακούσεις-αγοράσεις περισσότερα από αυτούς. (Εγώ έτρεξα αμέσως να ξαναβάλω το 36 Chambers).
+ Πρωτοτυπήστε και κάντε το δώρο στο άτομο με τα πιο συντηρητικά ακούσματα που γνωρίζετε. Μπορεί να του αλλάξει τη ζωή!
- Πληροφορίες
- Κατηγορία: ΔΙΕΘΝΗ
Wu-Tang Clan - Legend of the Wu-Tang
- Βαθμολογία: 7
- Καλλιτέχνης: Wu-Tang Clan
- Label: BMG
- Κυκλοφορία: Δεκ-04