Έντεκα χρόνια μετά το ντεμπούτο τους Delmar και οι Αργεντίνοι stoner rockers συνεχίζουν ακάθεκτοι εν έτη 2009 να παράγουν παθιασμένο, βρώμικο rock, παραμένοντας πάντα πιστοί στις Kyuss επιρροές τους αλλά και στην ισπανόφωνη καταγωγή τους. Το τρίο από το Buenos Aires έχει πειραματιστεί αρκετά σε όλη την πορεία του έως σήμερα, με ενίοτε ψυχεδελική διάθεση να χαρακτηρίζει τις κυκλοφορίες του. Αυτή τη φορά, στη «Νέα Τάξη Ελευθερίας», δείχνουν αυτοσυγκράτηση και προτιμούν μια πιο ορθολογική προσέγγιση στη δημιουργία των δέκα τραγουδιών που παρουσιάζουν εδώ. Διαλέγουν δηλαδή να μας δώσουν συνθέσεις και όχι αυτοσχέδια τζαμαρίσματα όπως στο πρόσφατο παρελθόν (Toba Trance 1 και 2), καταλήγοντας με έναν σφιχτοδεμένο δίσκο στις αποσκευές τους.

Ξεκινώντας με την εισαγωγή του μουσικού θέματος που κλείνει και το cd – ταου εξαίσιου “Dos Horses” με τις μοναχικές, ακουστικής διάθεσης, μελωδίες σε κιθάρα και πιάνο – οι Los Natas δίνουν στο Nuevo Orden De La Libertad την αίσθηση του ολοκληρωμένου άλμπουμ που, όντως, μπορεί και να κρύβει κάποιο πολιτικοποιημένο concept, όπως αφήνει να εννοηθεί και ο παραπάνω τίτλος. Λάθος! Οι Los Natas δεν μπαίνουν σε τέτοια λημέρια και η θεματολογία τους περισσότερο έχει να κάνει με την καθημερινή δυσκολία της επιβίωσης στις σκληρές συνθήκες που επικρατούν στην λατινοαμερικάνικη πατρίδα τους, παρά με πολιτικές διακηρύξεις περί ελευθερίας. Και σωστά επιλέγουν. Η πολιτικοποιημένη έκφραση σπάνια αποδίδει δημιουργικά για μια μπάντα. Πόσο μάλιστα για μια stoner μπάντα. Εδώ θα βρούμε τεράστια groooooooves από τα μπάσα του Gonzalo Villagra να αλληλεπιδρούν αρμονικά με τα επιθετικά heavy rock ριφάκια από τον κυρίως δημιουργό και φωνητικό εκφραστή των τραγουδιών των Los Natas, τον κύριο Sergio Chotsourian, παράγοντας ένα μουσικό καύσιμο υψηλών οκτανίων!

Το εναρκτήριο “Los Campanadas” και το ομώνυμο του άλμπουμ που ακολουθεί μας βάζουν κατευθείαν σε εύκρατο stoner κλίμα. Αλλά το συγκρότημα δεν σταματάει να φορτσάρει δυναμικά ούτε στα τρία επερχόμενα tracks, τα “Resistiendo Dolor” και “Hombre De Metal” και το (σε πιο classic rock φόρμες) “Ganar Perder”. Στο δεύτερο δε μέρος του cd, και μετά το σχετικά άνευρο “El Pastizal”, οι Los Natas περιέχουν τρία κομμάτια χωρίς τα χαρακτηριστικά ισπανόφωνα φωνητικά τους δίχως να χάσουν κάτι σε δυναμισμό ή μελωδικότητα, όπως αποδεικνύει ο συνδυασμός “David & Goliath” και “Bienvenidos” – με την ακουστική ευαισθησία του δεύτερου να ακολουθεί την ηλεκτρική επίθεση του πρώτου. Για το εξαίρετο “Dos Horses” δε τα είπαμε και παραπάνω, ενώ το “10.000”, το οποίο το ξεπροβοδίζει, αποτελεί μία από τις καλύτερες στιγμές του Nuevo Orden De La Libertad: πεμπτουσία «λίθινης» δυναμικής ξεχειλίζει από τα ηχεία με όλο και γρηγορότερους ρυθμούς, έως ότου σβήσει από αυτά.

Ναι. Οι Los Natas τα κατάφεραν μια χαρά για ακόμα μια φορά και συνεχίζουν ακάθεκτοι να τιμούν τους προπάτορες ολόκληρου του stoner ιδιώματος, τους ανυπέρβλητους Kyuss, προσθέτοντας τη δική τους πινελιά στον χώρο. Επόμενο βήμα για αυτούς το ήδη δρομολογημένο τρίτο μέρος της σειράς Toba Trance, όπου ανέκαθεν πειραματίζονται και περισσότερο. Αναμένουμε και ελπίζουμε να διατηρήσουν τη φόρμα την οποία επιδεικνύουν εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured