Είναι γνωστό το πόσο φοβερές συλλογές επιμελείται ο γνωστός παραγωγός και dj Gilles Peterson, τόσο με παλιότερο υλικό (ούτε που θέλουμε να φανταστούμε το μέγεθος της δισκοθήκης του...) όσο και με καινούργιο, δεν θα περιμέναμε εξάλλου τίποτε πρόχειρο από τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από το υψηλής αισθητικής label της Talkin’ Loud.

Εδώ σταχυολογεί μερικά από τα καλύτερα κομμάτια που κυκλοφορούν στην αγορά της ρυθμικής μουσικής (θα ήταν άδικο να την αποκαλούσαμε χορευτική, γιατί είναι πολύ πιο χαλαρή σε διάθεση και θα παραπλανούσαμε το αναγνωστικό κοινό, γιατί δεν βγαίνει πάρτυ με τα κομμάτια του...), κομμάτια που παίζει και στη ραδιοφωνική του εκπομπή, η οποία βγαίνει στον Λονδρέζικο αέρα από το Radio 1, αλλά αναμεταδίδεται από 12 ακόμη ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλον τον κόσμο (πληροφοριακά, να πούμε ότι ανάμεσα στις χώρες που φιλοξενούν στη συχνότητά τους τις εκπομπές του Peterson είναι η Νέα Ζηλανδία, η Ρωσσία, η Σερβία, η Ουγγαρία και η Τουρκία. Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάγκη να αγοράζουμε τέτοιες εκπομπές, υπάρχουν τόσοι καλύτεροι εγχώριοι φωστήρες μπροστά στα μικρόφωνα! Χώρια που θα θέλει και να τις πληρώνεται τις εκπομπές του!).

Αρκεί μια ανάγνωση μόνο των ονομάτων που συμπεριλαμβάνονται στη συλλογή αυτή για να καταλάβουμε το πόσο καλή είναι, κι αυτό αφήνοντας απ’ έξω τα ονόματα που δεν γνωρίζουμε (ακόμη). Ξεκίνημα με τους καταπληκτικούς Cinematic Orchestra, και τη δική τους εκδοχή στο “Wheel Within A Wheel” του Art Blakey, προσαρμόζοντάς το στο δικό τους στυλ με την έντονη παρουσία των εγχόρδων. Από παλιούς μας γνώριμους, συναντούμε επίσης τον Ty από τον κατάλογο της Big Dada (εδώ σε μια σύνθεση με σόουλ χαρακτηριστικά και γυναικεία φωνητικά), τους Jazzanova, τον Matthew Herbert παρέα με την Roisin Murphy των Moloko στα φωνητικά, τους Gotan Poject (οι οποίοι όπως ίσως έχετε διαβάσει, ανήκουν πια στην XL Recordings, οπότε περιμένετε να ακούσετε ακόμη περισσότερο γι’ αυτούς στο άμεσο μέλλον), ενώ τη συλλογή κλείνει ένας φανταστικός μουσικός απ’ τα παλιά, ο Roy Ayers σε μια ηχογράφηση από το 1976!

Το ατού φυσικά της συλλογής, κι αυτό εξάλλου που την κάνει να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, είναι ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο θέμα που να διατρέχει τα τραγούδια του, μοιάζει περισσότερο σαν ένα ταξίδι που περνάει επιφανειακά μόνο απ’ αυτό που ονομάζουμε chill out, και φλερτάρει με ένα σωρό ακόμη αποχρώσεις του πιο hip ήχου του πλανήτη.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured