Αντί αρχής, λίγα λόγια για το αναφερόμενο –στον τίτλο της παρούσας συλλογής– μουσικό «περιβάλλον». H ragga ή ragamuffin αποτελεί παρακλάδι της reggae χαρακτηριζόμενο από τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων στην ενορχήστρωση. Το είδος βρήκε αρχικά γόνιμο έδαφος κατά τη δεκαετία του 1980, συμβαδίζοντας με τη γενική τότε έξαρση της ηλεκτρονικής μουσικής ανά τον κόσμο. Μείζων παράγοντας στην εξάπλωσή του αποδείχθηκε δε το γεγονός ότι η δημιουργία αυτής της μουσικής ήταν ευκολότερη αλλά και οικονομικότερη από τη χρησιμοποίηση συμβατικών μέσων στην ενορχήστρωση. Στη διαδικασία, βέβαια, η reggae κατέληξε να χάνει τελικά τη φυσικότητα, την προσιτότητά της, όπως και τη μάλλον απελευθερωμένη διάθεση στη μουσική επένδυση –και γι’ αυτό οι μουσικοί γραφιάδες άδραξαν την ευκαιρία να σχηματίσουν άλλο ένα «κρατίδιο» στον μουσικό χάρτη.

Στο Ragga Ragga Ragga! 2010 η επιφανής στο είδος Greensleeves Records έχει συγκεντρώσει αντιπροσωπευτικά δείγματα του ragga ήχου από τη φετινή δισκογραφική παραγωγή. Μιλώντας για αντιπροσωπευτικότητα, το παρών δίνουν στη συλλογή πολλοί αστέρες του είδους, όπως οι Bounty Killer, Vybz Karte, Mavado και Gyptian, καθώς και ο ανερχόμενος Gappy Ranks. H Greensleeves μιλάει δηλαδή για ό,τι πιο καυτό κυκλοφορεί «στους δρόμους» και όσον αφορά στο εν λόγω αντικείμενο δικαιώνεται –με μερικά από τα κομμάτια που βρίσκουμε εδώ να έχουν περάσει και από θέσεις του Billboard (όπως το “Hold You” του Gyptian).

Οι επιλογές έχουν διαλεχτεί προσεκτικά, επενδύοντας σε ωραίους ρυθμούς, με εύκολο, για το αυτί, ήχο και σε προσεγμένες δουλειές, από την άποψη της παραγωγής. Σε κάποια μάλιστα σημεία η τελευταία κρύβει μέχρι και εκπλήξεις, όπως είναι λ.χ. οι δυνατές κιθάρες στο “How We Ride” του Erup. Υψηλό όμως είναι το επίπεδο και ως προς τα φωνητικά και τις ρίμες. Οι χαρακτηριστικές παραποιήσεις των λέξεων (πιστές στο τζαμαϊκανό ιδίωμα) βρίσκονται φυσικά παντού –μέχρι και στους τίτλους των κομματιών. Ατομικά, αρκετές δημιουργίες από το tracklist της συλλογής έχουν τη δυνατότητα να εισβάλουν στο προσωπικό σας playlist. Σημαντική επίσης λεπτομέρεια η μικρή έκταση των κομματιών, η οποία κάνει ευκολότερη την ακρόαση.

Βασισμένος σε αυτό ακριβώς το στοιχείο (την έκταση), στην ποιότητα των τραγουδιών, αλλά και στην ιδιότητα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών ως πλέον αρμόδιων αντιπροσώπων του είδους, φτάνω στο συμπέρασμα ότι η συλλογή Ragga Ragga Ragga! 2010 αποτελεί μία καλή επιλογή για την πρώτη επαφή κάποιου με το ragga ιδίωμα. Είναι προφανές πως οι υπεύθυνοί της δούλεψαν με μεράκι. Και κάτι από αυτή την ιδιότητα μπορεί τελικά να μεταβιβαστεί και στα αυτιά του ακροατή.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured