«Αποκλείεται να μου φανεί ποτέ "φυσιολογικό" το ότι συμμετέχω σε κάτι τόσο ονειρεμένο. Ζω μονίμως με την εντύπωση ότι παρακολουθώ τη ζωή μου από ψηλά, ότι βλέπω τις φαντασιώσεις μου κάποιου άλλου να πραγματοποιούνται μπροστά στα μάτια μου. όμως είναι οι δικές μου. Όταν αναλογίζομαι κάτι τέτοιες στιγμές, υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι ίσως είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου, επειδή ζω τη μία περιπέτεια μετά την άλλη».

Γύρω από αυτό το χωρίο, στήνει την ιστορία του ένας από τους πιο πετυχημένους και ενδεχομένως «τελευταίους» rockstar της εποχής που το rock n' roll πραγματοποιούσε τις εξολοθρευτικές του επελάσεις παγκοσμίως. O Dave Grohl είναι πια γνωστός σε όλους ως ο ιδρυτής, frontman και βασικός συνθέτης / στιχουργός των Foo Fighters, ενός συγκροτήματος με ξεχωριστή ταυτότητα και κοινό σε όλο τον πλανήτη εδώ και δεκαετίες και φυσικά ως ο πιο γνωστός drummer που πέρασε από τους Nirvana, καθώς ή ενταξή του συνέπεσε και «συνέβαλε» στην εκρηκτική διάδοση του Nevermind, ενός album που άλλαξε για πάντα τον ρου της ιστορίας. Φυσικά όμως, η επιτυχία δεν περιλαμβάνει μόνο βραβεία, ομιλίες, εμφανίσεις στην τηλεόραση, επιταγές και sold out συναυλίες (όλα αυτά συνεχίζουν να είναι μέρος της καθημερινότητας του Grohl). Για να φτάσει κανείς να ζει από το rock n' roll, σημαίνει πως έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου, λοιπόν, συνδιαλέγονται η αγγελική και η διαβολική πλευρά του rock n roll, για να καταλήξουν στο ότι η μουσική είναι δώρο και κινητήριος δύναμη για εσωτερική και εξωτερική αναζήτηση. Από τη μία, υπάρχει η κόπωση, η ανασφάλεια, η κατάχρηση και ο αγώνας για βιοπορισμό. Από την άλλη, όμως υπάρχει η περιπέτεια, το πάθος, η δύναμη της ομάδας και η επίτευξη των ονείρων. Όλα αυτά συνυπάρχουν στο κείμενο του Grohl, μαζί με πολύ χιούμορ και ψυχική ανασκαφή.  

 Από τα πρώτα μαθήματα κιθάρας που δεν έπιασαν τόπο, τα «αποτυχημένα» τζαμαρίσματα με γνωστούς τοπικούς αμερικάνους jazz μουσικούς μέχρι τα undergound punk συγκροτήματα της Virginia ως αποκορύφωμα τη συμμετοχή του ως ντράμμερ στους Scream, μια μπάντα που τον ενέπνευσε και κατέληξε να αντικαταστήσει το τότε είδωλό του, η απροσδιόριστη επιθυμία του διακεκριμένου μουσικού για τον δρόμο, τα ευτράπελα που συμβαίνουν σε ένα βαν πέντε ατόμων που κάνουν αυτό που αγαπούν και ζώντας διαρκώς με λίγες απολαβές, υπήρξαν μεγάλα σχολεία για τον ίδιο στο μονοπάτι της ζωής. Όταν είσαι έφηβος και βλέπεις σιγά σιγά τη ζωή σου να αλλάζει μέσα από τον κόσμο της μουσικής, το άγνωστο λειτουργεί τόσο λυτρωτικά, που λίγο να κλείσεις τα μάτια σου και να αφουγκραστείς τη στιγμή, νιώθεις αήττητος, ακόμα και αν οι ματαιώσεις εμφανίζονται η μία μετά την άλλη. Έτσι, περιοδεύοντας σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο και διανύοντας ειδικά πολλά χιλιόμετρα στα σκοτεινά σοκάκια της punk σκηνής της Ευρώπης, με αγαπημένο προορισμό το Amsterdam, ο Grohl έμαθε από νωρίς τις κακοτοπιές και ότι τίποτα στη ζωή δε χαρίζεται απλόχερα, χωρίς δουλειά και επιμονή

Πολλές ήταν οι φορές που χρειάστηκε να πάρει σημαντικές αποφάσεις ανάμεσα σε δύσκολα διλήμματα, όπως ήταν η στιγμή που έπρεπε να αποχωρήσει από τους αγαπημένους του Scream, για να ενωθεί με τον Kurt Cobain και τον Krist Novoselic που τον ζητούσαν στους Nirvana. Η σταδιακά αναβάθμιση από έναν άγνωστο drummer στο πάνθεον των charts ως ο ντράμμερ που έφερε καινούρια ενέργεια στους Nirvana, φάνταζε ένα εξωπραγματικό και ενίοτε τρομακτικό κατόρθωμα. Επίσης, ήταν πολλές φορές που πάνω στη ζάλη της επιτυχίας και του ενθουσιασμού, δυστυχείς συγκυρίες τον έκαναν να πέφτει στο κενό, να βυθίζεται στο σκοτάδι και να αναδύεται κερδισμένος, όπως ήταν οι απώλειες αγαπημένων προσώπων (μεταξύ άλλων και του Kurt Cobain), οι κακές συνθήκες στις περιοδείες ή τα συμβόλαια με εταιρείες που δεν ήταν εν τέλει τόσο σεβαστικά. Φυσικά, όλα αυτά υπήρξαν μέρος του ωστικού κύματος που δημιουργήθηκε με την έλευση των Nirvana και ειδικά με την κυκλοφορία του Nevermind, που μετέτρεψε μια «περιθωριακή» μπάντα από το Seattle στο απόλυτο σχήμα του πλανήτη εκείνη την εποχή. Ανάμεσα στις περιπλανήσεις αυτού του γοητευτικού σύμπαντος, παρευλάνουν διάφορα ονόματα όπως οι Queens of the Stone Age, οι Them Crooked Vultures, οι Beatles, οι Rush, οι Kiss, οι Led Zeppelin, οι ACD/C, οι, Black Flag, οι Stooges, οι MC5, o David Bowie, οι Pixies, οι B52s, οι Pantera, οι Νine Νnch Νails, ο Little Richard, o Elton John, o Rick Astley, οι Earth, Wind and Fire, οι Motörhead, η Βonnie Raitt, η Joan Jett, o Neil Young κτλ.

Πέραν τούτων, δε θα μπορούσε να λείπει από όλη αυτήν την πορεία η σχέση του με τον εαυτό του, τους γονείς του, τη σύζυγο και τα παιδιά του. Η μητρική στήριξη ήταν ανέκαθεν μεγάλο στήριγμα για τον ίδιο και τον ώθησε στην ανακάλυψη του εαυτού και της ζωής του και φυσικά τον απέτρεπε από οποιοδήποτε στραβοπάτημα αλλά του χάριζε και δύναμη σε κάθε πισωγύρισμα. Σε αντίθεση, η πατρική αδιαφορία τον έκανε να θέλει να δημιουργήσει μια οικογένεια γεμάτη από θαλπωρή και κατανόηση καταλήγοντας στο σημείο να φέρνει στη ζωή με τη γυναίκα του τρεις κόρες που τον έκαναν να αναθεωρήσει παντοτινά την έννοια της αγάπης. Εκτός αυτών, διάχυτη είναι και η εκτίμηση του διακεκριμένου μουσικού στους συνταξιδιώτες μουσικούς που τον συντρόφευσαν ή τον συντροφεύουν, από τα άτομα που του έδειξαν νέα μουσική στα νιάτα του έως τα μέλη των συγκροτημάτων, στα οποία συμμετείχε και φυσικά στην άλλη του οικογένεια, τους Foo Fighters. Η επιλογή του ρίσκου ήταν πάντα μια αρένα, στην οποία ο Grohl ήθελε να λαμβάνει μέρος και δεν τον ένοιαζε αν θα χάσει. Ακόμα και όταν κάποιος χάνει στο ρίσκο, βγαίνει κερδισμένος. Εν κατακλείδι, αυτό το κείμενο είναι το ημερολόγιο ενός ανθρώπου που βλέπει τον εαυτό του να αλλάζει και παράλληλα συνειδητοποιεί ότι είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, αλλά αυτό δεν τον αποτρέπει από το να συνεισφέρει το δικό του πετραδάκι στη ζωή. 

Διαβάστε επίσης:
Dave Grohl - Συλλέκτης Στιγμών: Η εισαγωγή του βιβλίου αποκλειστικά στο Avopolis

[Αγορά]

DAVE GROHL
ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΤΙΓΜΩΝ

Μια ροκ ιστορία ζωής από τους Nirvana
στους Foo Fighters
και ακόμα πιο μακριά…

Αφού απέρριψε τις προτάσεις να αναθέσει τη συγγραφή ενός βιβλίου για τη ζωή και την καριέρα του σε τρίτους ή να εκδώσει μια ντουζίνα συνεντεύξεις με το πρόσωπο του στο εξώφυλλο, ο Dave Grohl εξομολογείται τις αναμνήσεις του, από το σετ ντραμς από βρόμικά μαξιλάρια στo παιδικό του δωμάτιο στο Βόρειο Σπρίνγκφιλντ, ως τη συμμετοχή του στους Nirvana και τη δημιουργία των Foo Fighters, το τζαμάρισμα με τον Iggy Pop και τα συναπαντήματα με το πάνθεο της ροκ σκηνής.

Διασχίζοντας τα προάστια της Βιρτζίνια παρέα με τους παιδικούς του φίλους, τον πρώτο του έρωτα και τους συνοδοιπόρους του από τις τοπικές μπάντες, σκαρφαλώνει τελικά στην κορυφή της grunge σκηνής κατακτώντας παγκόσμια φήμη. Στις περιπετειώδεις και προσωπικές ιστορίες του παρελαύνουν μύθoi της ροκ, θρυλικά μουσικά στέκια της Αμερικής, η οικογένεια και οι κόρες του, ενώ μια ολόκληρη εποχή που σηματοδοτεί την παγκόσμια μουσική ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας.

Ο Dave Grohl είναι μουσικός, τραγουδιστής, συνθέτης και σκηνοθέτης. Ήταν ο ντράμερ των Nirvana και αργότερα ο ιδρυτής των Foo Fighters, στους οποίους συνεχίζει να τραγουδάει, να παίζει κιθάρα και να γράφει τα περισσότερα τραγούδια.

Eίναι μέλος του Rock & Roll Hall of Fame τόσο με τους Nirvana όσο και με τους Foo Fighters και έχει κερδίσει 16 Grammy και 2 Emmy ως σκηνοθέτης.

Το βιβλίο "Συλλέκτης Στιγμών" ήταν #1 στη λίστα των best seller των New York Times, ενώ το περιοδικό Variety και η εφημερίδα ΝΜΕ το ανάδειξαν ως ένα από τα καλύτερα μουσικά βιβλία της χρονιάς. Οι πωλήσεις του παγκοσμίως ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια.

Πρωτότυπος τίτλος : THE STORYTELLER : Tales of Life and Music
Μετάφραση : Πάνος Τομαράς
Σελίδες 376
Εκδότης: Οξύ

[Αγορά]

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured