Μια ροκ ιστορία ζωής από τους Nirvana στους Foo Fighters και ακόμα πιο μακριά… Το βιβλίο του Dave Grohl "Συλλέκτης Στιγμών" κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Οξύ. Το Avopolis εξασφάλισε αποκλειστικά την Εισαγωγή του βιβλίου, ειδικά για τους αναγνώστες του:

ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ

Μερικές φορές ξεχνάω ότι έχω μεγαλώσει.

Έχω την εντύπωση ότι το μυαλό μου και η καρδιά μου μού παίζουν ένα άσχημο παιχνίδι, με εξαπατούν δημιουργώντας μου την ψευδαίσθηση της νεότητας, επειδή κάθε μέρα αντικρίζω τον κόσμο μέσα από τα ιδεαλιστικά και σκανταλιάρικα μάτια ενός ατίθασου παιδιού, το οποίο βρίσκει τη χαρά και την απόλαυση στα πιο απλά και βασικά πράγματα.

Ωστόσο χρειάζεται μόνο μια φευγαλέα ματιά στον καθρέφτη για να μου υπενθυμίσει ότι δεν είμαι πια το αγοράκι με τη φθηνή κιθάρα και τη στοίβα των δίσκων, το οποίο εξασκείται μόνο του για ατέλειωτες ώρες, με την ελπίδα να ξεφύγει από τα περιοριστικά όρια και τις προσδοκίες μιας συμβατικής ζωής στα προάστια της Βιρτζίνια. Όχι. Τώρα το είδωλό μου χαμογελάει με μισοσπασμένα, ραγισμένα δόντια, μετά από χρόνια φθοράς του ευαίσθητου σμάλτου τους από τα χτυπήματα στα μικρόφωνα. Βλέπω τις σακούλες κάτω από τα μάτια μου και τα βαριά μου βλέφαρα μετά από δεκαετίες τζετ λαγκ, όταν θυσίαζα τον ύπνο μου για να γευτώ άλλη μια πολύτιμη ώρα ζωής. Βλέπω τις άσπρες τρίχες στο μούσι μου. Και είμαι ευγνώμων για όλα αυτά.

Πριν από χρόνια μού ζητήθηκε να εμφανιστώ στη συναυλία για τον τυφώνα Σάντι στις 12-12-12 στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης. Στην εκδήλωση συμμετείχε το πάνθεον του ροκ εν ρολ: ο Μακ-Κάρτνεϊ, οι Rolling Stones, οι Who, ο Ρότζερ Γουότερς και αναρίθμητα άλλα γνωστά ονόματα. Κάποια στιγμή με προσέγγισε ένας διοργανωτής και με ρώτησε αν θα ήθελα να πάω στα παρασκήνια με όλους εκείνους τους θρυλικούς καλλιτέχνες για να βγάλουμε φωτογραφίες με κάποιους θαυμαστές που είχαν δωρίσει σημαντικά χρηματικά ποσά για τον σκοπό της συναυλίας. Θεώρησα ότι ήταν τιμή μου να συμμετάσχω και δέχτηκα με χαρά. Καθώς προχωρούσα μέσα στους λαβυρινθώδεις διαδρόμους των παρασκηνίων, φανταζόμουν ένα δωμάτιο γεμάτο με ιστορικές μορφές του ροκ εν ρολ –όλο πέτσινα μπουφάν και φωνές με αγγλική προφορά– να στέκονται σαν σε φωτογραφία δημοτικού σχολείου. Μόλις μπήκα όμως, είδα μόνο δύο από τους καλλιτέχνες, στημένους στις δύο άκρες του δωματίου. Ο ένας είχε τη γυαλισμένη όψη ολοκαίνουργιου αυτοκινήτου πολυτελείας. Άψογα βαμμένο μαλλί, τεχνητό μαύρισμα και πρόσφατα ανακαινισμένο χαμόγελο που θύμιζε διαφήμιση οδοντόκρεμας (σε μια καταφανέστατη απόπειρα να αποτρέψει τη διαδικασία της γήρανσης, που όμως τελικά είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, δίνοντάς του την όψη ενός παλιού τοίχου με πάρα πολλές στρώσεις μπογιάς). Ο άλλος έμοιαζε σαν σαραβαλιασμένο αγωνιστικό αυτοκίνητο εποχής. Είχε σγουρά γκρίζα μαλλιά, βαθιές ρυτίδες, στραβομουτσουνιασμένο ύφος και δόντια που θα μπορούσαν να ανήκουν στον Τζορτζ Ουάσιγκτον, και φορούσε ένα κολλητό μαύρο κοντομάνικο που έσφιγγε τον βαρελίσιο κορμό του. Καταλάβαινες αμέσως ότι ο τύπος τα είχε όλα γραμμένα στ’ αρχίδια του.

Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, αλλά τότε μου ήρθε επιφοίτηση, είδα το μέλλον μου. Αποφάσισα επιτόπου ότι θα γινόμουν σαν τον δεύτερο. Θα συμβιβαζόμουν με το πέρασμα του χρόνου και θα αποδεχόμουν ευχάριστα τα σημάδια του επάνω μου. Θα επιδίωκα να γίνω ένα σκουριασμένο αγωνιστικό αμάξι, έστω κι αν μερικές φορές θα ξέμενα από μπαταρία και θα χρειαζόμουν φόρτιση. Εξάλλου, μερικά πράγματα δεν χρειάζεται να είναι γυαλισμένα. Αν δεις μια μπλε Gibson Trini Lopez, που έχει μείνει στη θήκη της για πενήντα χρόνια, φαίνεται σαν να βγήκε μόλις τώρα από το εργοστάσιο. Αν όμως την πιάσεις στα χέρια σου, τη βγάλεις στον ήλιο, την αφήσεις να αναπνεύσει και την ΠΑΙΞΕΙΣ ιδρώνοντάς τη, με τον καιρό θα πάρει μια μοναδική απόχρωση. Κάθε όργανο παλιώνει με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Για μένα αυτό πάει να πει ομορφιά. Όχι η λάμψη της προκατασκευασμένης τελειότητας, αλλά η ομορφιά από τη φυσική φθορά του χρόνου, τη σοφία και την ιδιοσυστασία καθενός.

Ως εκ θαύματος, το μνημονικό μου παραμένει σχετικά άθικτο. Από μικρός δεν υπολόγιζα τον χρόνο με βάση τους μήνες ή τα χρόνια, αλλά έπαιρνα σαν αναφορά τα διάφορα μουσικά στοιχεία της κάθε περιόδου της ζωής μου. Το μυαλό μου ανατρέχει σε τραγούδια, σε άλμπουμ και σε συγκροτήματα όποτε θέλω να θυμηθώ μια συγκεκριμένη εποχή ή ένα συγκεκριμένο μέρος. Από τις ραδιοφωνικές εκπομπές της δεκαετίας του Εβδομήντα μέχρι το κάθε μικρόφωνο που έχω σταθεί μπροστά του, μπορώ να σας πω ποιος, τι, πού και πότε μόλις ακούσω τις πρώτες νότες οποιουδήποτε τραγουδιού έχει διεισδύσει ποτέ στην ψυχή μου από κάποιο ηχείο. Ή από την ψυχή μου στα δικά σας ηχεία. Το μνημονικό κάποιων ανθρώπων ενεργοποιείται από γεύσεις, εικόνες ή μυρωδιές. Το δικό μου ενεργοποιείται από τον ήχο, σαν ημιτελή κασέτα επιλογών που περιμένει να σταλεί στον αποδέκτη της.

Αν και δεν ήμουν ποτέ από εκείνους που συλλέγουν «πράγματα», συλλέγω στιγμές. Από αυτή την άποψη η ζωή μου περνάει με αναλαμπές μπροστά από τα μάτια μου και μέσα από τα αυτιά μου καθημερινά.

Στο βιβλίο αυτό έχω αποτυπώσει μερικές τέτοιες στιγμές όσο καλύτερα μπόρεσα. Φυσικά αυτές οι αναμνήσεις από ολόκληρη τη ζωή μου είναι γεμάτες μουσική. Και μερικές φορές είναι εκκωφαντικά δυνατές.

ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ. ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ.

 

[Αγορά]

DAVE GROHL
ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΤΙΓΜΩΝ

Μια ροκ ιστορία ζωής από τους Nirvana
στους Foo Fighters
και ακόμα πιο μακριά…

Αφού απέρριψε τις προτάσεις να αναθέσει τη συγγραφή ενός βιβλίου για τη ζωή και την καριέρα του σε τρίτους ή να εκδώσει μια ντουζίνα συνεντεύξεις με το πρόσωπο του στο εξώφυλλο, ο Dave Grohl εξομολογείται τις αναμνήσεις του, από το σετ ντραμς από βρόμικά μαξιλάρια στo παιδικό του δωμάτιο στο Βόρειο Σπρίνγκφιλντ, ως τη συμμετοχή του στους Nirvana και τη δημιουργία των Foo Fighters, το τζαμάρισμα με τον Iggy Pop και τα συναπαντήματα με το πάνθεο της ροκ σκηνής.

Διασχίζοντας τα προάστια της Βιρτζίνια παρέα με τους παιδικούς του φίλους, τον πρώτο του έρωτα και τους συνοδοιπόρους του από τις τοπικές μπάντες, σκαρφαλώνει τελικά στην κορυφή της grunge σκηνής κατακτώντας παγκόσμια φήμη. Στις περιπετειώδεις και προσωπικές ιστορίες του παρελαύνουν μύθoi της ροκ, θρυλικά μουσικά στέκια της Αμερικής, η οικογένεια και οι κόρες του, ενώ μια ολόκληρη εποχή που σηματοδοτεί την παγκόσμια μουσική ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας.

Ο Dave Grohl είναι μουσικός, τραγουδιστής, συνθέτης και σκηνοθέτης. Ήταν ο ντράμερ των Nirvana και αργότερα ο ιδρυτής των Foo Fighters, στους οποίους συνεχίζει να τραγουδάει, να παίζει κιθάρα και να γράφει τα περισσότερα τραγούδια.

Eίναι μέλος του Rock & Roll Hall of Fame τόσο με τους Nirvana όσο και με τους Foo Fighters και έχει κερδίσει 16 Grammy και 2 Emmy ως σκηνοθέτης.

Το βιβλίο "Συλλέκτης Στιγμών" ήταν #1 στη λίστα των best seller των New York Times, ενώ το περιοδικό Variety και η εφημερίδα ΝΜΕ το ανάδειξαν ως ένα από τα καλύτερα μουσικά βιβλία της χρονιάς. Οι πωλήσεις του παγκοσμίως ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια.

Πρωτότυπος τίτλος : THE STORYTELLER : Tales of Life and Music
Μετάφραση : Πάνος Τομαράς
Σελίδες 376
Εκδότης: Οξύ

[Αγορά]

Από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα
Από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα
Από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα
Danny Clinch
Danny Clinch
Danny Clinch

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured