«I want to know how to survive in the nightlife»: αν είσαι γυναίκα και κυκλοφορείς νύχτα στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες, σίγουρα βρήκες ταύτιση στον στίχο αυτόν των ΙΑΜΧ. Και μετά το σύντομο διάλειμμα για κοινωνικοπολιτικά μηνύματα, ας περάσουμε στα κυριότερα συναυλιακά γεγονότα της Κυριακής 8 Μαΐου –εφόσον εν τέλει επιβιώνουμε ακόμα, και όσο επιβιώνουμε θα παρευρισκόμαστε σε συναυλίες. Πόσο μάλλον όταν επισκέπτεται την πόλη μας ο Chris Corner, ο οποίος θα πρέπει να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να απογοητεύσει το κοινό του.

Στα πλαίσια λοιπόν της ευρωπαϊκής περιοδείας για το νέο τους άλμπουμ Volatile Times, οι ΙΑΜΧ ήρθαν για την καθιερωμένη αθηναϊκή συναυλία –όπως μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία 4 χρόνια– αναπληρώνοντας για την ακύρωση του Μαρτίου. Εγγυημένο θέαμα για όσους τους είχαν ξαναδεί, ανέλπιστη έκπληξη για όσους τους είδαν πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα άψογα δεμένο σύνολο, με τρομερή όρεξη και ενέργεια, τα μέλη του οποίου δείχνουν να απολαμβάνουν κάθε δευτερόλεπτο από την κάθε ζωντανή τους εμφάνιση. Θα χρησιμοποιούσα τη λέξη «επαγγελματισμός», αλλά ακούγεται τόσο ψυχρή απέναντι στον –προσχεδιασμένο ή όχι δεν γνωρίζω, μα δεν έχει και πολλή σημασία– χαρούμενο αυθορμητισμό των ΙΑΜΧ. Η αλήθεια να λέγεται, κάποιοι καλλιτέχνες είναι δεκάδες φορές καλύτεροι στις ζωντανές ερμηνείες και με ολόκληρη μπάντα, παρά στα στούντιο άλμπουμ (αυτή τη στιγμή μου ήρθε άλλο ένα συγκρότημα στο μυαλό, οι In The Nursery, αν και οι ΙΑΜΧ κανονικά είναι one-man-project): όσο όμορφα και καλοδουλεμένα κι αν είναι τα τελευταία, δεν τους δικαιώνουν χωρίς το συνοδευτικό live. Έρχεται αυτό το live και σου παίρνει τα μυαλά. Κάπως έτσι, σκουπίζεις τον ιδρώτα από το πρόσωπο και, προτού προλάβεις να συνειδητοποιήσεις πού βρίσκεσαι, έχουν όλα τελειώσει και αισθάνεσαι ξαφνικά την κούραση στα πόδια να σε τραβάει στη γη.

Αφήνοντας τις γενικότητες κατά μέρος και περνώντας στο τι ακριβώς είδαμε και ακούσαμε την Κυριακή στο Gagarin: είδαμε έναν Chris Corner με το –όπως πάντα– εκκεντρικά ιδιαίτερο ντύσιμο και μακιγιάζ του να τα δίνει όλα, αναλαμβάνοντας ρόλους, πέρα από τα φωνητικά, στα τύμπανα και σε κάποια αυτοσχέδια όργανα (μια καγκελόπορτα και κάμποσα άδεια πλαστικά δοχεία: φόρος τιμής στους Neubauten;), καθώς και σε διάφορα σκέρτσα με την κιμπορντίστρια Janine Gezang και τον κιθαρίστα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της βραδιάς φάνηκε να απέκτησε fan club. Είδαμε επίσης μια εκκεντρικά ντυμένη και βαμμένη Gezang να ξεσηκώνει τον κόσμο με χειρονομίες και ουρλιαχτά ανάμεσα στα backing vocals, να έχει δε ένα δραματικό α-λα-Klaus Nomi ύφος και παράλληλα να μοιάζει με αδερφάκι του Corner –δεδομένου του παρουσιαστικού, της κόμμωσης και της ανδρόγυνης glam παρουσίας και των δύο. Επίσης, ζωηρές ερμηνείες και από τον κιθαρίστα και από τη ντράμερ, ενώ προβολές και οπτικά εφέ του φωτισμού πλαισίωναν τις εκτελέσεις των τραγουδιών. Και, όσον αφορά στο τι ακούσαμε, η λίστα δεν περιορίστηκε στο πρόσφατο άλμπουμ: αντίθετα, οι επιλογές επικεντρώθηκαν περισσότερο στο παλιό υλικό, με διαλείμματα για να δοκιμαστούν και οι νέες συνθέσεις –μια εναλλαγή η οποία είχε πολύ θετικό αντίκτυπο.

Και μπορεί αυτή τη φορά το Gagarin να μην ήταν ασφυκτικά γεμάτο –πολύς κόσμος άλλωστε έχει ξαναδεί τους IAMX ή ξέρει ότι θα τους ξαναδεί– αλλά στις πρώτες σειρές επικρατούσε κατά τόπους υστερία και ακούγονταν κραυγές, ειδικά κατά τη διάρκεια των “Nightlife”, “Think Of England” και “Kiss And Swallow”, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν hits, αλλά δεν τους πολυταιριάζει. Λίγο πριν τις 12, δε, και με το μελό-καμπαρέ “Bernadette”, ξεκίνησαν τα encores, τα οποία περιέλαβαν και το απρόσμενο “Skin Vision”. Δεύτερο encore, για το κλείσιμο, αποτέλεσε άλλη μια έκπληξη, το “Missile”, κατά το οποίο επικράτησε νεκρική σιγή, καθώς ο Corner μάς παρουσίαζε τη «μαγική του κιθάρα», η οποία παρήγαγε ήχους πιάνου.

Αυτό ήταν. Άλλη μια υπέροχη βραδιά με τους ΙΑΜΧ είχε φτάσει στο τέλος της. Μέχρι την επόμενη, λοιπόν, καθόμαστε (όσο) αναπαυτικά (μπορεί ο καθένας) και περιμένουμε με ανυπομονησία.

Setlist:

Music People
Volatile Times
Nightlife
Ghosts of Utopia
My Secret Friend
Tear Garden
Fire and Whispers
Think of England
Bring Me Back A Dog
Nature of Inviting
Cold Red Light
Kiss and Swallow
President

Εncore I:
Bernadette
The Alternative
Skin Vision
Spit It Out

Εncore II:
Missile

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured