Φωτογραφίες: Σμαρώ Μπότσα

Το πρώτο παγερό, από άποψη καιρού, σαββατοκύριακο του φετινού χειμώνα έκλεισε δυναμικά για όσους παρευρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο 6 D.O.G.S. Η περίσταση ήταν από πολλές απόψεις ξεχωριστή: Πρώτον, επειδή το Modern Mechanix Festival έκανε την παρθενική του εμφάνιση. Δεύτερον, επειδή ήταν η παρθενική εμφάνιση και των Charles De Goal επί ελληνικού εδάφους. Τρίτον, επειδή η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κατά πολύ τις (τουλάχιστον δικές μου) προσδοκίες –μπορεί ο χώρος να είναι μικρός, αλλά δεν ξεχνάμε και την underground ιδιότητα των συμμετεχόντων συγκροτημάτων.

Γεμάτο 6 D.O.G.S., λοιπόν, χαμηλή σκηνή και ελάχιστος φωτισμός ίσον παρεΐστικη προδιάθεση –καθόλου κακό, για να πούμε την αλήθεια. Οι Phoenix Catscratch έκαναν την αρχή, γύρω στις 10 η ώρα, με ένα ναι μεν σύντομο αλλά γεμάτο ενέργεια σετ. Το είδος της μουσικής που παίζουν δεν είναι εύκολο να περιγραφεί, πάντως αξίζει κάποιος να τους δει επί σκηνής, εφόσον είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά συγκροτήματα τα οποία έχουν ξεπηδήσει τελευταία.

Έπειτα ήρθε η σειρά των Bakterielle Infektion, του minimal ντουέτο από το Βερολίνο. Τη στιγμή που εμφανίστηκαν είχε πέσει απόλυτο σκοτάδι, σε σημείο που ο... ιθύνων νους Roger Semsroth δεν έβλεπε τα πλήκτρα του! Κάτι έγινε και γι’ αυτό, μετά από παράκληση του τραγουδιστή, ο οποίος φυσικά αντισταθμίζει τον ντροπαλό geeky συνεργάτη του με την άνεση που έχει στη σκηνή. Η ερμηνεία του ομολογουμένως πολύ καλή, χάρη (και) στην υπερκινητική και επικοινωνιακή φύση του. Ήταν άλλωστε τόσο απορροφημένος στο έργο του, ώστε δεν θα μπορούσε να μην είναι καλό το αποτέλεσμα. Οι δυο Γερμανοί κατάφεραν μέσα στα 45 λεπτά που είχαν στη διάθεσή τους –με ένα πέρασμα από διάφορες στιγμές της δισκογραφίας τους– να κάνουν και τους πιο διστακτικούς να χορεύουν στους ρυθμούς των synths.

Μικρό διάλειμμα ξανά και οι νυν Charles De Goal (δηλαδή ο Patrick Blain μαζί με τους μουσικούς οι οποίοι βοήθησαν το project αυτό του ενός ατόμου να γίνει ολοκληρωμένη μπάντα) άρχισαν να στήνουν τον εξοπλισμό τους στη σκηνή. Κανονικό line-up με δυο κιθάρες, ένα μπάσο, ντραμς και samples, όλοι σε φόρμα και με τρομερή διάθεση, απ’ ό,τι φάνηκε από το δέσιμο μεταξύ τους και τα σχόλια του Blain στο μικρόφωνο. Σωστός, οπότε, σε αυτά που μας αποκάλυψε στη συνέντευξη πριν λίγες μέρες, και μ’ ένα χαμόγελο σχεδόν κολλημένο στο πρόσωπό του καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Στο εναρκτήριο “Radio On” ο ήχος ήταν εκκωφαντικά δυνατός, ειδικά για όσους βρισκόμασταν στις πρώτες σειρές, αλλά αργότερα ή ρυθμίστηκε η ένταση ή απλά συνηθίσαμε. Αυτό το πανκοειδές υβρίδιο το οποίο παίζουν οι Charles De Goal δουλεύει άψογα live και προσφέρεται για εκτόνωση από τον θυμό και τη δυσφορία της πόλης. Η setlist, παρότι η περιοδεία γίνεται για το Restructuration, συμπεριέλαβε λίγα κομμάτια από αυτό το άλμπουμ και περισσότερα παλιά, καθώς και κάμποσα καινούργια σε μία από τις πρώτες ζωντανές τους δοκιμές. Η διάθεση των Γάλλων φάνηκε να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο με τη θερμή αποδοχή και τον ξεσηκωμό από πλευράς κοινού και ο Blain διηγούνταν σύντομες ιστορίες ανάμεσα στα κομμάτια, σε άπταιστα Αγγλικά (χωρίς παρεξήγηση, είναι γνωστό ότι πολλοί Γάλλοι αρνούνται να μιλήσουν Αγγλικά). Πρωτοφανής ενέργεια όλων τους μέχρι τελικής πτώσεως, encores απανωτά χωρίς καν την καθιερωμένη αποχώρηση στα παρασκήνια χάριν διαλείμματος, και κάπου γύρω στη 1 η βραδιά ήρθε στο τέλος της.

Επιτυχημένο, λοιπόν, το πρώτο Modern Mechanix Festival και ευχόμαστε να γίνει θεσμός και να φιλοξενήσει κι άλλους ανάλογους καλλιτέχνες. Επίσης χαιρόμαστε για την απόφαση του Blain να ξαναζωντανέψει τους Charles De Goal μετά από τόσα χρόνια, κι ας είναι μεγάλος σε ηλικία κλπ κλπ. Μια τέτοια συναυλία κάθε άλλο παρά αρπαχτή για το χρήμα μπορεί να ονομαστεί, άλλωστε αποδείχθηκε πως ο Blain έχει όντως βρει τους κατάλληλους συνεργάτες για να αποδώσουν σωστά τα τραγούδια του. Δεν μένει παρά να του βγάλουμε το καπέλο.

Setlist των Charles De Goal:

Radio On

Frederic

Dans Le Labyrinthe

Synchro

Passion/Eternite

Decadence

Hais-Toi!

Procession

Modem

Ambiance Repetitive

Choque-Moi

Technicolor

Hop Hop Hop Hop

Encore 1:

Un Jeu D'Enfant

A Feu Et A Sang

Blackpool

Encore 2:

Exposition

Kling Klang

Finger Weg

Regularisez-Moi

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured