Οι Slightly Stoopid έκαναν αισθητό το πέρασμά τους από την Ελλάδα και πολλοί από όσους πήγαν να τους δουν θα τους ξαναπεριμένουν πώς και πώς από τα μέρη μας... Το Avopolis βρέθηκε και σε Αθήνα (Κύτταρο) και σε Θεσσαλονίκη (Block 33), με τους Αίγλη Δράκου και Στέργιο Κοράνα να καταγράφουν αντίστοιχα τις εντυπώσεις τους...

Αθήνα-Κύτταρο

Κείμενο: Αίγλη Δράκου (+ φωτογραφίες)

Ήταν ήδη εννέα και μισή όταν ο κόσμος άρχισε να συνωστίζεται έξω από το ιστορικό Κύτταρο, σε μια ιδιαίτερα καλοκαιρινή βραδιά στα μέσα του Οκτώβρη με ανεβασμένο παράλληλα και το συναυλιακό «θερμόμετρο». Ύστερα από λίγο οι πόρτες άνοιξαν και υποδέχτηκαν τις πρώτες δεκάδες παιδιών και όχι μόνο, που είχαν έρθει να απολαύσουν τους Slightly Stoopid – έναν πραγματικό ρυθμικό δυναμίτη από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια – αλλά και τους ημέτερους Black Ocean και Plus Dots.

Όχι πολύ μετά τις 10, ξεκίνησαν το σετ τους οι Black Ocean. Ένα ηλεκτρικό τρίο με στοιχεία alternative, grunge, stoner και rock ’n’ roll, με σαφείς αμερικάνικες επιρροές, ήχο βαρύ σαν αμόνι και α-λα-Jane’s Addiction φωνητικά! Απευθυνόμενοι στους περίπου 100 θαμώνες αποκλειστικά στα αγγλικά, οι Black Ocean κατάφεραν να ζεστάνουν σχετικά το κοινό, ενόσω αυτό μαζευόταν ολοένα και περισσότερο καθώς η ώρα περνούσε. Αν και δεν ήταν και η πιο ιδανική επιλογή για «άνοιγμα» όσον αφορά στο στιλ τους, σε γενικές γραμμές το γκρουπ έδωσε μια καλή εμφάνιση, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάσει.

Γύρω στις 11 και αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες αλλαγές και ρυθμίσεις, κατέλαβαν τη σκηνή του Κυττάρου οι Plus Dots. Έχοντας ήδη στο ενεργητικό τους ένα σπουδαίο support slot στη μεγαλειώδη συναυλία των Asian Dub Foundation λίγες εβδομάδες πριν στο Gagarin, μία μίνι περιοδεία στα Βαλκάνια να τους περιμένει, καθώς και την επικείμενη κυκλοφορία του πρώτου τους ολοκληρωμένου άλμπουμ στα τέλη Οκτωβρίου, οι Plus Dots απέδειξαν για ακόμη μια φορά πως υπηρετούν το στιλ τους με περίσσιο πάθος, αποτελεσματική δουλειά και εκρηκτικές εμφανίσεις. Ο τραγουδιστής τους ειδικά δείχνει ραγδαία εξέλιξη στην κινησιολογία του πάνω στο πάλκο, όντας ικανός να παρασύρει το κοινό σε ένα από τα πιο ξέφρενα ska-reggae πάρτι που έχουμε βιώσει επί αθηναϊκού εδάφους. Παίζοντας για περίπου 40 λεπτά τα περισσότερα τραγούδια του νέου τους cd αλλά και αρκετά από το πρώτο τους EP Give Me One Kickstart Beat For Breakfast, οι Plus Dots έκαναν τους πάντες να χορεύουν, να χτυπιούνται και, φυσικά, να χαμογελούν! Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή για ν’ ανοίξουν αυτή την τόσο πολυαναμενόμενη εμφάνιση των Slightly Stoopid στην Αθήνα.

Και να που έφτασε η στιγμή! Όχι πολύ μετά, οι 7 Καλιφορνέζοι παίρνουν τη θέση τους στη σκηνή του Κυττάρου και καλωσορίζουν τον κόσμο σε μια από τις πιο ιδιαίτερες συναυλίες που είδαμε μέχρι στιγμής αυτό το φθινόπωρο. Ξαφνικά, οι παραλίες, τα κορίτσια, οι ρυθμοί και η διάθεση της Δυτικής ακτής των Η.Π.Α. ήρθαν και εγκαταστάθηκαν Ηπείρου και Αχαρνών γωνία, για να δώσουν στους περίπου 250 φανς που βρέθηκαν στο Κύτταρο το βράδυ της Παρασκευής μία ανέμελη, καλοκαιρινή γεύση, ικανή να τους πάει μέχρι τις γιορτές χωρίς κανένα πρόβλημα ή αυξομοίωση διάθεσης! Παίζοντας τραγούδια σχεδόν από όλη τους τη δισκογραφία και εστιάζοντας κυρίως στις πιο reggae-rock-ska στιγμές τους, οι Slightly Stoopid απέδειξαν γιατί η Καλιφόρνια θεωρείται ως κοιτίδα αυτού του τόσο ποικίλου και σύγχρονου κράματος μεταξύ ska, hip-hop, reggae, punk, hardcore και ό,τι άλλο μπορεί να ταρακουνήσει τα πλήθη με τρόπο μοναδικό και καλοκαιρινό. Και, πιστέψτε με, οι Slightly Stoopid το κατάφεραν και με το παραπάνω, κάνοντας τους πάντες να χοροπηδάνε, να χορεύουν, να σπρώχνονται στα πιο δυνατά τους και φυσικά να μη θέλουν να τελειώσει αυτή η βραδιά.

Να σημειωθεί πως οι δύο πνευστοί, ο πληκτράς, ο ντράμερ και ο κρουστός των Slightly Stoopid είχαν καταλάβει την οπισθοφυλακή της σκηνής, ενώ μπροστά οι Miles Doughty και Kyle McDonald κάνανε «τράμπες» στην κιθάρα και στο μπάσο, καθώς και στην κυρίως φωνή. Επιδεικνύοντας ιδιαίτερη δεξιοτεχνία στα μουσικά όργανα που αναλάμβαναν κατά διαστήματα, αλλά και σπουδαία επικοινωνιακή ικανότητα με το κοινό, έδωσαν ένα μάθημα για το πώς πρέπει να παίζει μια μπάντα αυτού του είδους και να κάνει τον κόσμο να περνάει καλά – τόσο καλά ώστε να θέλει να τους ξαναδεί. Ύστερα από αυτή τη βραδιά, η επικείμενη επιστροφή των Slightly Stoopid μοιάζει αναπόφευκτη. Και νομίζω πως τα παιδιά της Venerate Industries – μιας παρέας η οποία προσκαλεί καταπληκτικές μπάντες στην Ελλάδα – ήξεραν τι επρόκειτο να συμβεί. Αυτό δεν θέλαμε όλοι άλλωστε;

Θεσσαλονίκη – Block 33

Κείμενο: Στέργιος Κοράνας

Το βράδυ της Πέμπτης βρέθηκα για πρώτη φορά στον χώρο του Block 33, προκειμένου να παρακολουθήσω τη θεσσαλονικιώτικη εμφάνιση των Καλιφορνέζων Slightly Stoopid. Ήταν μια ευχάριστη επιστροφή σε έναν γνώριμο χώρο, ο οποίος όμως έμενε άδειος τα τελευταία 4 χρόνια. Αναφέρομαι φυσικά στην παλιά Υδρόγειο, που φιλοξένησε πολλά live στο παρελθόν και πλέον ξαναλειτουργεί, ως Block 33. Το μέρος δεν έχει αλλάξει χωροταξικά. Όμως, πέρα από την ανακαίνιση, έχει προσεχθεί πολύ ακουστικά, με ηχοαπορροφητικά υλικά στα κατάλληλα σημεία και ολοκαίνουργιο φυσικά εξοπλισμό. Ο χώρος παίρνει περίπου 1000-1200 άτομα, αν έχω υπολογίσει σωστά.

Οι Slightly Stoopid άργησαν αρκετά να εμφανιστούν, βγαίνοντας επί σκηνής κατά τις 23.20. Ευτυχώς όμως μας αποζημίωσαν και με το παραπάνω με τη συναυλία: έπαιξαν υποδειγματικά, είχαν μπόλικη ενέργεια και καλή επικοινωνία με το κοινό. Βέβαια, όταν μοιράζεις μπύρες, ποιο κοινό δεν θα σε λατρέψει; Με το δε μείγμα hip-hop, reggae και punk που τους χαρακτηρίζει, μας κράτησαν μια ώρα και σαράντα λεπτά με αμείωτο το ενδιαφέρον.

Ο κόσμος ήταν μεν λίγος, αλλά όσοι βρέθηκαν στο Block 33 έμεινα όλοι ενθουσιασμένοι με το live. Χόρευαν στον ρυθμό των Αμερικανών ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις όπου γινόταν «πόγκο», στις μπροστινές σειρές. Είναι κρίμα βέβαια που δεν γέμισε ούτε ο μισός χώρος (υπολογίζω γύρω στα 350-400 άτομα), τουλάχιστον όμως όσοι ήρθαν ήταν ενθουσιώδεις και υποψιασμένοι για το τι επρόκειτο να παρακολουθήσουν.

Με μοναδικό παράπονο λοιπόν την αργοπορία των Slightly Stoopid, περάσαμε μια πολύ δυνατή βραδιά μαζί τους στη Θεσσαλονίκη, με ωραίες μουσικές από το σύνολο σχεδόν της δισκογραφίας τους. Θα τους ξαναέβλεπα ευχαρίστως…

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured