Φωτογραφίες: Αρετή Σταυροπούλου

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ στο Terra Vibe». Ένας τίτλος κομμένος και ραμμένος για την προχθεσινή βραδιά. Τι και αν είδαμε τους εκρηκτικούς Motor, τι και αν είδαμε τους συναισθηματικούς Puressence, κακά τα ψέματα, η βραδιά άνηκε ολοκληρωτικά στους Depeche Mode, τους οποίους βέβαια δεν είδαμε ποτέ να εμφανίζονται στη σκηνή. Μια ανακοίνωση ήταν αρκετή για να εξαλείψει όλες τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας. Όλη η ενέργεια που είχαμε αποθηκευμένη μέσα μας χάθηκε αυτομάτως, σαν να την πήρε ο αέρας. Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Πικρία και θυμός...

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Terra Vibe Park υποδέχτηκε τις χιλιάδες κόσμου που βρίσκονταν έξω από αυτό στις 17:30, όπως ήταν προγραμματισμένο. Για να είμαι ειλικρινής είχα τέσσερα χρόνια να βρεθώ εκεί. Και φθάνοντας είδα μεν τον συναυλιακό χώρο να έχει διαμορφωθεί και οργανωθεί καλύτερα από ποτέ, μετά λύπης όμως διαπίστωσα ότι παραμένει το απαράδεκτο γεγονός της ύπαρξης μόνο μίας πόρτας για να εισέλθει τόσος κόσμος μέσα στον χώρο και να εξέλθει από αυτόν. Τι πρέπει να γίνει δηλαδή ώστε οι ιθύνοντες να καταλάβουν ότι χρειάζεται να ανοίξουν κι άλλες πόρτες, ειδικά όταν φέρνουν στην Ελλάδα καλλιτέχνες οι οποίοι προσελκύουν χιλιάδες κοινού;

Η ώρα είχε πάει 18:00. Ο Mr. No και ο Bryan Black – οι δύο δηλαδή Motor – εμφανίστηκαν στη σκηνή προσπαθώντας να ανεβάσουν με τους industrial drumming ρυθμούς και τις acid house/techno μελωδίες τους την αδρεναλίνη του κόσμου. Κάτι που τελικά δεν κατάφεραν, καθώς το κοινό δεν έδειχνε και τόσο πρόθυμο να τους ακολουθήσει στο εκρηκτικό live ξέσπασμά τους. Ίσως να έφταιξε το ότι δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστοί, ίσως το ότι το είδος μουσικής τους είναι χιλιοπαιγμένο και λίγο ξεπερασμένο για την εποχή μας.

Οι Motor αποχώρησαν από τη σκηνή στις 18:30 για να ακολουθήσουν στις 19:00 οι Puressence, οι οποίοι, με τα τελικά δεδομένα, κατέληξαν να είναι headliners της βραδιάς.

Είναι τελικά η αύρα τους τέτοια, η στόφα τους, το όνομα που έχουν «χτίσει» εδώ και κάμποσα χρόνια στην alternative rock σκηνή, που κάνουν τους Puressence αγαπητούς στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα από τα συγκροτήματα τα οποία αρέσκεσαι να βλέπεις νύχτα, με τον κατάλληλο φωτισμό και το κατάλληλο σκηνικό να συνθέτουν το κατάλληλο φόντο για να απολαύσεις το μεγαλείο τους. Μόνο έτσι μπορεί να νοιώσει ο θεατής τι εστί Puressence. Τα κομμάτια που έπαιξαν γνωστά: “Bitter Pill”, “I Suppose”, “Make Time”, “India” και “Don’t Know Any better” είναι μερικές από τις συνθέσεις οι οποίες ανέβασαν κατακόρυφα τη διάθεση του κόσμου, που τους χειροκροτούσε ρυθμικά καθ’ όλη τη διάρκεια του σετ. Ο τραγουδιστής τους James Mudriczki έδειξε για ακόμα μια φορά τις...φιλελληνικές του τάσεις, ευχαριστώντας το κοινό πάντα στα Ελληνικά!

Με το «καληνύχτα» του Mudriczki στα ελληνικά, η μπάντα μας αποχαιρέτησε στις 20:00. Όλοι πλέον ήμασταν έτοιμοι να υποδεχθούμε τους αυτοκράτορες της electro-pop, Depeche Mode. Τα πάντα ήταν έτοιμα στη σκηνή, ο δείκτης του ρολογιού έδειξε 21:00, αλλά οι Depeche Mode πουθενά. Το πλήθος κραύγαζε από ενθουσιασμό παρακινώντας τους να βγουν στο Terra Stage. Μετά από μιάμιση ώρα αναμονής και με την κούραση να είναι πια εμφανής σε πολλούς, η εκπρόσωπος της Didi Music, κυρία Δήμητρα Ματζούκα και ο μάνατζερ του συγκροτήματος εμφανίζονται επάνω στη σκηνή και ανακοινώνουν την ακύρωση τις συναυλίας, λόγω ξαφνικής ασθένειας του Dave Gahan: «Sorry to say the show is cancelled. Dave Gahan is ill», ήταν τα λόγια του δεύτερου – και ήχησαν κυνικά μες την τόση κούραση της αναμονής. Ο κόσμος στην αρχή πάγωσε. Στη συνέχεια άρχισαν οι οργισμένες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του πλήθους, ιδίως από όσους πίστευαν ότι η διοργανώτρια εταιρεία γνώριζε τη συγκεκριμένη κατάσταση από νωρίς και όφειλε να ενημερώσει το κοινό, όπως και να κλείσει τα ταμεία του Terra Vibe – τα οποία δούλευαν μέχρι περίπου τις 21.00. Άλλοι έτσι γιούχαραν, άλλοι πετούσαν μπουκάλια και άλλοι αναθεμάτιζαν την ώρα και την στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην Μαλακάσα. Η κυρία Ματζούκα, μετά το πέρας της ανακοίνωσης, επισήμανε στο κοινό να κρατήσει τα αποκόμματα των εισιτηρίων για να τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που η συναυλία πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα. Ξέρουμε πλέον βέβαια ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Κατά την έξοδο του κόσμου υπήρξαν νέα παρατράγουδα. Ο συνωστισμός που επικράτησε προς την πύλη του Terra Vibe γέννησε σε ορισμένους βανδαλικές διαθέσεις. Μια μάντρα με συρματοπλέγματα γκρεμίστηκε από μερίδα εκνευρισμένων, ενώ κάποιοι άλλοι επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σε ένα από τα περίπτερα της Didi, χωρίς ευτυχώς αποτέλεσμα. Προσωπικά καταλαβαίνω την αγανάκτηση κατά της διοργανώτριας εταιρείας, με δεδομένες τις συνθήκες κούρασης και το ξαφνικό της ανακοίνωσης. Νομίζω όμως ότι πρέπει να σεβόμαστε κάποια πράγματα και να μην δείχνουμε χαμηλό επίπεδο. Είμαι επίσης κατά του γιουχαΐσματος για το θέμα υγείας του Gahan. Και δεν θα σταθώ καν στις έντονες φήμες που τον θέλανε να βρίσκεται σε κώμα από χρήση ναρκωτικών ουσιών ή από κατανάλωση αλκοόλ. Είναι ίσως η εύκολη εικασία που μπορούν να κάνουν κάποιοι, γνωρίζοντας το παρελθόν του τραγουδιστή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή.

Δεν γνωρίζω τα παρασκήνια της εμφάνισης των Depeche Mode στο Terra Vibe και το πόσο ξαφνικά ή όχι συνέβη ό,τι τέλος πάντων συνέβη με τον Gahan. Με δεδομένο όμως το ότι τόσος κόσμος έπρεπε να πάει ως τη Μαλακάσα για να δει το group και με δεδομένες τις συνθήκες ακύρωσης της συναυλίας – την ώρα, τον ακατάλληλο για μια τέτοια ανακοίνωση μάνατζερ, το γεγονός της μίας και μόνης εξόδου κτλ. – έμεινε, καλώς ή κακώς, η εντύπωση του λάθους.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured