Φωτογραφίες: Τζένη Καπάδαη
Η μουσική reggae συνήθως ταυτίζεται με το καλοκαίρι και αυτό γιατί προήλθε από μια χώρα όπου οι υψηλές θερμοκρασίες κυριαρχούν. Οι Groundation ερχόμενοι στην Αθήνα με αφορμή το επικείμενο νέο άλμπουμ τους, απομυθοποίησαν αυτόν τον άγραφο κανόνα που οι περισσότεροι έχουμε αποτυπώσει στο μυαλό μας – αποδεικνύοντας ότι η reggae είναι απλά μια κατηγορία μουσικής και όχι ένα εποχιακό είδος. Οι μοναδικές reggae συνθέσεις τους με τις jazz επιρροές και τη χαρακτηριστική, ιδιαίτερη χροιά του Harrison Stafford να δίνει ξεχωριστή νότα σε κάθε τους κομμάτι, τους καθιστά ίσως ως τους καλύτερους εκπρόσωπους της μουσικής αυτής στη μετά-Bob Marley εποχή της.
Η βραδιά της Πέμπτης, αν και ασυνήθιστη μέρα για συναυλίες, αποδείχθηκε ιδανική για όλους εμάς που ψάχναμε ένα τρόπο ψυχαγωγίας και χαλάρωσης, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Όταν έφτασα στο Gagarin λίγο μετά της 21:00 επικρατούσε το αδιαχώρητο. Πληθώρα κόσμου είχε καλύψει αρκετά μεγάλο κομμάτι της Λιοσίων, έτοιμη να υποδεχθεί τους νεο-πατέρες της reggae, πράγμα φυσικό, αφού ήταν η πρώτη τους εμφάνιση επί αθηναϊκού εδάφους και πρώτος συναυλιακός σταθμός της περιοδείας τους. Το Gagarin γύρω στις 22:30, όταν και εμφανίστηκαν οι Fundracar για το support, ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτο. Με διακριτή την ανεβασμένη τους διάθεση επί σκηνής, οι τελευταίοι κατάφεραν να παρασύρουν τον κόσμο στους reggae/ska ρυθμούς τους, παρουσιάζοντας μια ηχητική πανδαισία με στίχο σουρεαλιστικό και καυστικό. Η εμφάνιση της πολυεθνικής αυτής κολεκτίβας – με ανθρώπους από την Ελλάδα, το Μαρόκο, την Κένυα και την Κούβα – χαρακτήρισε έτσι με τον δικό της τρόπο την πραγματικότητα της εποχής στην οποία ζούμε... Ο εκκωφαντικός ήχος του μπάσου σε συνδυασμό με τα drums, ήταν λες και σου έδινε μια γροθιά στο στομάχι, γεγονός που ανέβαζε την αδρεναλίνη στα ύψη! Όσα κομμάτια έπαιξαν βασίστηκαν στο καινούργιο τους άλμπουμ, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι. Τους Fundracar τους απολαύσαμε μόλις μία ώρα, που ήταν όμως αρκετή για να μας πείσει για τα όσα έχουν να προσφέρουν στην (ευρύτερη) reggae σκηνή.
Η ώρα είχε πάει 24:00. Τα φώτα χαμήλωσαν και ο μουσικός ογκόλιθος που ακούει στο όνομα Groundation εμφανίστηκε πάνω στη σκηνή, κάνοντας τον κόσμο να παραληρεί. Το Gagarin κόντευε πλέον να βουλιάξει από τον κόσμο. Ο καθένας έκανε απέλπιδες προσπάθειες μήπως και βρει κανένα κενό για να χωθεί μέσα στο πλήθος, έτσι ώστε να καταφέρει να φτάσει όσο πιο κοντά μπορεί στο group. Οι Καλιφορνέζοι έπαιξαν κομμάτια από όλο το εύρος της δισκογραφίας τους, μεταξύ αυτών το “Ruling Dub”, το “Freedom Taking Over”, και το “Music Is The Most High”. Οι reggae και jazz ήχοι, καθώς και οι πρωτότυποι αυτοσχεδιασμοί τους, σε μετέφεραν άλλοτε σε ένα κλίμα καλοκαιριού – σε μια παραλία πίνοντας παγωμένη μπύρα – και άλλοτε σε American μπαρ της δεκαετίας του 1950. Η θετική, πηγαία ενέργεια των Groundation σε συνδυασμό με την ονειρική μουσική τους δεν άφηνε περιθώρια στους reggae fans να βαρεθούν. Όλοι είχαν αφεθεί ολοκληρωτικά στη μουσική τους, λικνίζοντας το κορμί τους σε σκανκ ρυθμούς και ακροβατώντας στωικά στις μουσικές οπτασίες των Καλιφορνέζων. Η εννιαμελής μπάντα, μετά από περίπου μιάμιση ώρα σόου, έφυγε από τη σκηνή αλλά δεν χρειάστηκαν ούτε τρία λεπτά για να ξαναβγεί και να συνεχίσει την απαράμιλλη εμφάνισή της, χαρίζοντας στον κόσμο τα μουσικά της διαμάντια.
Ακολούθησε μάλιστα και δεύτερο encore, όπου ξεχώρισε η διασκευή του “Could You Be Loved’’ του Bob Marley. Οι Groundation αποχαιρέτησαν το αθηναϊκό κοινό γύρω στις 02:00, αφήνοντας την υπόσχεση ότι θα τους ξαναδούμε (ας ελπίσουμε σύντομα). Το γλυκό ηχόχρωμα των πλήκτρων του Marcus Urani, η ψυχεδελική χροιά του Harrison και οι dub μπασογραμμές του Ryan Newman ηχούσαν ακόμα στα αυτιά μου βγαίνοντας από το Gagarin. Είναι σίγουρο ότι για όλους εμάς που βρεθήκαμε σε αυτό το μουσικό γεγονός, η εμπειρία την οποία ζήσαμε θα μας μείνει χαραγμένη στο μυαλό για πάρα πολύ καιρό… Και είναι μάλλον δεδομένο πια ότι όλη η δισκογραφία των Groundation θα στολίζει στο εξής την προσωπική μας δισκοθήκη…