Φωτογραφίες: Nikos Z

Στον πολυσυζητημένο και πολυδιαφημισμένο sold out αντίποδα των Calexico, κάποιοι – και μάλιστα πολλοί – επιλέξαμε τη γερμανική κολεκτίβα των Poets Of Rhythm, που ήδη μετράει 15 χρόνια δημιουργικής πορείας. Με τρεις προσωπικούς δίσκους, ποικίλες συλλογές, singles, συμμετοχές και projects τα οποία υπογράφουν με τα alter ego τους (The Whitefield Brothers, Dynamic Soundmakers, Karl Hector & the Funk Pilots, The Mighty Continentals, The Woo Woo’s, The Soul-Saints Orchestra ή Bus People Express), δεν θα μπορούσαμε παρά να ακούσουμε ένα θαυμάσιο funk μπλέξιμο της αφρικανικής παράδοσης με ψυχεδελικές φόρμες και βαθιά groove γυρίσματα.

Από νωρίς ο γνώριμος χώρος του Βios είχε γεμίσει και λίγο μετά τις 11 η επταμελής μπάντα εμφανίστηκε στη σκηνή με κελεμπίες (μόνο οι άλτο σαξόφωνο, τραγουδιστής-leader, πλήκτρα, κιθάρα), μπροστά σε ένα κοινό το οποίο απολύτως συνειδητά είχε έρθει για να απολαύσει μία μπάντα που με μετρημένες κινήσεις βγάζει τους μουσικούς της «άσους» μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Αφού μας συστήθηκαν και ανέφεραν ότι φιλοξενούνται και ορισμένα μέλη της μπάντας των Malcoons – συμμετέχουν στο άλμπουμ των τελευταίων Sahara Swing – αφέθηκαν σε ένα ταξίδι με κύριες στάσεις την afrobeat παράδοση του Fela Kuti, τα αιγυπτιακο-ινδικά riffs και τα moody afrodelik kraut-funk τοπία. Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο βάρος της συναυλίας έπεσε στο πλούσιο μουσικό κουβάρι της μαύρης ηπείρου και λιγότερο σε καθαρόαιμα funk μονοπάτια, γεγονός που δεν δυσαρέστησε κανέναν, απεναντίας όλοι συμπαρασύρθηκαν από τα εκλεκτικά τους γκρουβάτα περάσματα. Επιλογές από το δίσκο των Karl Hector & The Malcoons (ο οποίος μπήκε και στα καλύτερα του Avopolis για το 2008) καθώς και κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει μόνο σε 7ιντσα singles όπως τα “Sad Nile”, “Muswellhill Run”, “Sol Walk” και “Ukola” έβρισκαν το ταίρι τους δίπλα σε «μαινόμενες» αραβικές ή και δημώδεις συνθέσεις, που ενθουσίασαν τους πάντες. Για δύο συνεχείς ώρες και κάτι η πολυτάλαντη και πολυπολιτισμική παρέα του leader Boris "Bo Baral" Geiger ξεδίπλωσε με μαεστρία τα afrofunk κιτάπια της, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις μουσικές της ανησυχίες και τους χαοτικούς πειραματισμούς. Η επίμονη και θορυβώδης απαίτηση του κοινού στο τέλος για το κλασικό “More Mess Of My Thing” – το οποίο συνοδεύτηκε από άλλα δυο funk κομμάτια – αποτέλεσε το κερασάκι σε ένα event που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Οι Poets Of Rhythm είναι περίτρανα μία γκρουπάρα και σε κάθε live τους νομίζεις ότι αποκαλύπτουν μία διαφορετική και εξίσου ενδιαφέρουσα πτυχή, τουλάχιστον για τους θιασώτες της μαύρης μουσικής. Η νέα τους δισκογραφική δουλειά, που θα κυκλοφορήσει οσονούπω, νομίζω ότι θα είναι από τα must του 2009.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured