Απόγευμα Παρασκευής, της πρώτης του πρώτου μήνα του φθινοπώρου. After work καταστάσεις, αργούτσικα, να έχουν κλείσει για τα καλά τα laptops που έχουν αρχίσει να παίρνουν φωτιά σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα ηλιοβασιλέματα στην Ψίμυθο, να έχει πέσει ο ήλιος που δεν πτοείται απλώς και μόνο επειδή το ημερολόγιο γράφει Σεπτέμβρης. Στην πόλη έχουν αρχίσει ήδη να συμβαίνουν πολλά, τα φθινοπωρινά events και φεστιβάλ διαγκωνίζονται και συναγωνίζονται στα δελεαστικά ονόματα και στη διεκδίκηση της ακόρεστης, αιώνιας δίψας για «λίγο ακόμα» με την οποία έχουν επιστρέψει στο καμίνι τους οι αδειούχοι του καλοκαιριού. Υπάρχουν όμως χιλιάδες αγόρια και κορίτσια, πολύ νεαρά ή και λίγο μεγαλύτερα, μια θάλασσα από μαύρα και λευκά T-shirts με ταγκιές και ονόματα που σε οποιονδήποτε μη μύστη μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και γέλια, υπάρχουν χιλιάδες millennials και Gen Z διάδοχοι τους που αυτό το Σαββατοκύριακο δεν θα προβληματιστούν καθόλου. Η ατζέντα του μυαλού τους γράφει OFF THE HOOK με μεγάλα γράμματα και όλοι οι δρόμοι οδηγούν τα μηχανάκια τους στο ολυμπιακό συγκρότημα του ΟΑΚΑ.

Αν το 2019 – όταν το μεγάλο εγχώριο φεστιβάλ γιορτή της ραπ και του hip hop έκανε το ντεμπούτο του στα δρώμενα και τα χρονικά της πόλης- ήταν η χρονιά που είχε αρχίσει να γίνεται ολοφάνερη η νέα, σαρωτική δυναμική που αποκτούσε η «παλιά» γλώσσα του ελληνικού hip hop αρθρωμένη από τους νέους εκπροσώπους της στη μαζική μουσική βιομηχανία της χώρας, το 2024 είναι αδιαμφισβήτητα μια κορυφή για το genre από την οποία οι εκφραστές του και το κοινό τους μπορούν να ατενίσουν το βασίλειο τους, βαρυφορτωμένο με τους καρπούς των κόπων τους την τελευταία χρυσή για το είδος δεκαετία – κόντρα σε κάθε ηθικό πανικό, ηλίθια διερώτηση του τύπου «Ποιος είναι αυτός κι εκείνος;» και με ένα απολαυστικό takeover των παραμελημένων από το mainstream των ‘00s αλλά και ίσως μόνων σημαντικών καναλιών διανομής και επικοινωνίας – αυτά της άμεσης και ειλικρινούς επαφής με τον κόσμο τους, αυτά που σπικάρουν αλήθεια. Πολύ απλά και για να μιλήσουμε και στη γλώσσα ενός από τους μεγάλους, νέους πρωταγωνιστές αυτού του νέου «χρυσού αιώνα» για το ελληνικό hip hop «Τα καταφέραν τα κωλόπαιδα και τα τσογλάνια».

Το line-up του φετινού Off the Hook ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν για να γιορταστεί αυτό το μεγάλο επίτευγμα ακριβώς από εκείνους που το έφτιαξαν με τα χέρια τους. Με αδιαμφισβήτητο μέγα-headliner τον ΛΕΞ -εκείνον που τα άρχισε ίσως όλα το 2014 από τους υπόνομους με το «Ταπεινοί και Πεινασμένοι» και τα φώναξε να τα μάθουν όλοι με το έπος της Νέας Σμύρνης το καλοκαίρι του 2022-  όλο το γενεαλογικό δέντρο του ελληνικού hip hop από τον Σαντάμ μέχρι τον Buzz, από τον Dani Gambino μέχρι τους Λόγος Τιμής  και από τον Εθισμό μέχρι τον Wang αλλά και πινελιές - έκπληξη από όλο το φάσμα του διεθνούς hip hop το φετινό Off the Hook έκανε με επιτυχία τη μετάβαση από το status μιας underground καθιερωμένης φεστιβαλικής συνάντησης της hip hop κοινότητας σε αυτό ενός μεγάλου φεστιβάλ, με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε όρους venue, οργάνωσης και προσβασιμότητας για αρκετές χιλιάδες κόσμου. Ένα φεστιβάλ που μπορεί να φιλοξενήσει όπως πρέπει τους χιλιάδες λάτρεις του hip hop.

AVI:

HALF QUICKIE:

NUME x RETRO:

DELIQUENT HABITS:

SADAM:

Την Παρασκευή μετά από ένα πλούσιο line-up   που μεταξύ άλλων μας χάρισε μια ακόμη εμφάνιση των Deliquent Habits στην Ελλάδα, μπόλικα χαμόγελα με τα κόλπα του Σαντάμ  σκηνής, άρωμα reggaeton από τον μυστηριώδη, μαυροντυμένο Beny Jr και απολαυστικές βρετανίλες από τον Aich, o Εθισμός, άκρως φορμαρισμένος και με όλη τη φόρα από το μεγάλο καλοκαιρινό live του στη Ριζούπολη μας έδωσε όλους τους λόγους να πιστεύουμε ότι σε λίγο καιρό θα είναι ο ίδιος ο νέος μεγάλος πολυπόθητος headliner όλων των μεγάλων hip hop φεστιβάλ. Οι ρίμες του που στάζουν Αθήνα και όλη την παράνοια της πρωτεύουσας είναι πολύτιμες σε ένα βασίλειο που οι περισσότερες σύγχρονες επικράτειες του ξεκλειδώνουν με τον κωδικό 2310 και ξυρίζουν τα βιώματα όλων των Αθηναίων millennials που ξέρουν καλύτερα τι θα πει Πλατεία Αττικής παρά Ντεπώ. Συνέπεια, δομή, άχαστο, αλάθητο flow, σοβαρότητα, στίχος, beats – όλο το πακέτο αγορασμένο από το ίδιο members-only μέρος όπου κόβει και ράβει ο μεγάλος πρωταγωνιστής του φεστιβάλ.

ΕΘΙΣΜΟΣ:

BENY JR:

AITCH:

Ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι η πρώτη μέρα του φεστιβάλ θα τραβήξει στη Λεωφόρο Κύμης τη μισή Αθήνα με τα τρία γράμματα που (καθ)όρισαν τη σύγχρονη ελληνική ραπ να φιγουράρουν στο headline act – έτσι και έγινε. Η νύχτα βάφτηκε κόκκινη με το πρώτο beat, την πρώτη ρίμα από τους «Υπόνομους» και συνέχισε να αναβοσβήνει στα κόκκινα -ανάλογα με τα διαθέσιμα καπνογόνα- στο “Holdem” και στο “Vittorio”, στην «Καταδίκη» και στο «Μπόπαν», στις «Πολυκατοικίες» και στο «Όχι Σήμερα», σε όλους τους ρυθμούς, στις εικόνες και στις ανάσες του ΛΕΞ. Ενός ΛΕΞ πιο έντονου από ποτέ – μια ένταση που έδινε σε αυτούς του στίχους που έχουν ντύσει τα σιωπηλά αδιέξοδα και τους άδοξους αγώνες μιας γενιάς το kick που είχαμε ανάγκη για να θυμηθούμε, να συνεχίσουμε να θυμόμαστε, να συνεχίσουμε ακόμα και να θυμώνουμε. Κι αν έχασε μερικά μέτρα εδώ κι εκεί, ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά του, δεν πειράζει – το έχει πει άλλωστε ο ίδιος με τον καλύτερο τρόπο: Σκοτώνει και όταν αστοχεί.

ΛΕΞ:

Η δεύτερη Off the Hook ημέρα του Σαββάτου είχε δύσκολη αποστολή μετά τη «φορτωμένη» με τους ποιητές του περιθωρίου Παρασκευή ωστόσο το line-up είχε και πάλι κάτι  για τον καθένα –ακόμα και τη γυναικεία εκπροσώπηση που τόσο μας λείπει από τα hip hop φεστιβάλ και αν έπρεπε να γκρινιάξουμε λίγο θα λέγαμε ότι και σε ένα μεγάλο, all-things-rap, πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ όπως το Off the Hook θα θέλαμε σε λίγο μεγαλύτερες δόσεις. Η «δικιά μας» Χαρά που τα τελευταία χρόνια κερδίζει με το σπαθί της και τις ρίμες της αργά αλλά σταθερά άνοιξε όλο ραπ και στιλ το δεύτερο απόγευμα του Off the Hook στο Cream Stage επιφυλάσσοντας μας σκηνικές εκπλήξεις που περιλάμβαναν και την επίσης ανερχόμενη και πολύ αξιόλογη περίπτωση της Ladele ενώ λίγο αργότερα στην κεντρική σκηνή η Καταλανή Santa Salut μοίρασε ενδυνάμωση και αγάπη με ένα act που είχαμε ανάγκη.

Λίγο νωρίτερα οι oldschoolάδες από το Μπρούκλιν Smif-N-Wessun μας θύμισαν με τον καλύτερο τρόπο ότι σαν το παλιό, καλό, αμερικάνικο hip hop δεν έχει ενώ λίγο αργότερα, με το πρώτο σκοτάδι οι ΙΑΜ μας θύμισαν με τη σειρά τους ότι αν υπάρχει μια ραπ σχολή που θα μπορούσε να σταθεί και να κοιτάξει στα ίσα την αμερικανική παράδοση είναι  αυτή που γεννήθηκε στο λιμάνι και στα στενά της Μασσαλίας μόλις λίγα χρόνια μετά τα πρώτα γεννητούρια του είδους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

ΧΑΡΑ:

ΡΑΜΜΕΝΟΣ ΑΣΣΟΣ:

SMIF N WESSUN:

SANTA SALUT:

ΘΥΤΗΣ x SADOMAS:

ZORO & BUZZ:

WANG:

IAM:

DANI GAMBINO:

Από εκεί και πέρα από τα local acts ξεχώρισε ο ταχύτατος, σαρωτικός Wang ενώ οδεύοντας προς την ώρα των headliners ξέραμε ότι οι πολυ διαφορετικές μεταξύ τους σταθερές που ακούνε στα ονόματα Dani Gambino και Λόγος Τιμής δεν άφηναν περιθώρια ανησυχίας. Ιδίως οι Λόγος Τιμής έδωσαν μια από τις καλύτερες εμφανίσεις τους τελευταία αγγίζοντας τα όρια της συγκίνησης και κατακτώντας για μεγάλη μερίδα του κοινού ένα status ηρώων της βραδιάς.

Νέα Υόρκη - Μασσαλία, Θεσσαλονίκη - Αθήνα, μουσική για τσόγλανους. Από το εγώ στο εμείς και από το όνειρο στην πράξη. Αυτή είναι η ιστορία που έγραψαν και γράφουν αυταυτα τα παιδιά και το Off the Hook είναι το δικό τους φεστιβάλ. Τα έχουν καταφέρει, κανείς δεν τους παίρνει αυτό. Ραντεβού στα επόμενα.

ΛΟΓΟΣ ΤΙΜΗΣ:

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured