Όποτε πιάνω ελληνικούς δίσκους από το ράφι για να τιμήσω στο Diggin πάντα νιώθω ενθουσιασμό. Και αυτό γιατί κάθε ένας τους αποτελεί τρανή απόδειξη πως η εγχώρια μουσική πάντα ήταν σε πολύ καλά επίπεδα, όσο και κάποιοι να σκούζουν για το αντίθετο. Καταλαβαίνω πως πρέπει να υπάρχει πάντα ο αντίλογος αλλά ρε φαρμακόγλωσσοι φίλοι μου θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο εδώ γιατί η μουσική είναι πραγματικά καλή. Το 1992 ο αρχιμουσικός Βασίλης Τσαμπρόπουλος κατάφερε να κυκλοφορήσει ένα πολύ όμορφο jazz αλμπουμ από την πρωτοποριακή Lyra του Αλέκου Πατσιφά, μάλλον και ο μοναδικός δρόμος πέρα των μικρών έμπιστων labels όπως η περίφημη Praxis του Κώστα Γιαννουλόπουλου. Ηχογραφημένο στο στούντιο Prisma της Θεσσαλονίκης με εξαιρετικό ήχο αποτυπωμένο στο βινύλιο και όμορφο εξώφυλλο, το Images ακόμη και σήμερα είναι από τα καλύτερα δείγματα συγχρονης jazz γραφής στην χώρα μας. Λίγο πριν ο ίδιος ξεκινήσει την συνεργασία του με την παγκοσμίου φήμης ECM records.

Ο δίσκος απαρτίζεται από 8 jazz tracks σε απόλυτη αρμονία με την εποχή του. Το κλασικό κόλλημα των Ελλήνων jazzmen με τις κιθάρες από εδώ δεν θα λείψει και ο Παναγιώτης Σαμαράς είναι υπεύθυνος γι αυτό. Οι μπασογραμμές εδώ είναι άτακτες και ανήκουν στον Γιώργο Φακανά, ενώ τα πλήκτρα του Τσαμπρόπουλου ταξιδεύουν με τον δικό τους τρόπο το σύνολο του άλμπουμ. Smooth σε στιγμές αλλά modal σε κάποιες άλλες, πάντα στον ρυθμό. Fusion αλλά με τακτ θα έλεγα. Τα synths επίσης δεν λείπουν κάνοντας το Images αρκετά ενδιαφέρον.

Παρατηρώ επίσης τόσο έντονα για ακόμη μια φορά το πόσο μεγάλη επιρροή υπήρξε ο Chick Corea για όλους του ευρωπαίους τζαζίστες με αυτόν τον χαρακτηριστικό mellow jazz rock ήχο που είχε. Ανέκαθεν μας άρεσε να κλαίμε με την μουσική μας, αυτό είναι γεγονός χωρίς όμως να συμβαίνει το ίδιο και εδώ που το χαρακτηριστικό του εν λόγω δίσκου είναι μάλλον η γυαλάδα και η υπεροχή που γεννά το coolness εν τέλει. Αν σας άρεσε να πάμε και σε άλλα τέτοια μια και στην περίοδο 80-90 έχουμε αρκετά ενδιαφέροντα εγχώρια jazz albums που κυκλοφόρησαν σε βινύλιο. Αγαπημένη στιγμή του Images το εναρκτήριο ''Im Home''. Great sound αδέρφια!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured