Αν το 1969 συνέβησαν θαύματα στην μουσική παγκοσμίως, το 1989 δεν χρειάστηκε τίποτε άλλο από αυτό το μίνιμαλ αριστούργημα που ακούει στο όνομα Floating Into The Night, το οποίο εκτός από ονοματάρα διαθέτει και περιεχόμενο μεγατόνων, που λίγους άφησε ασυγκίνητους. Αξίζει χαρακτηριστικά να αναφέρω πως η βαθιά αισθητική του που βασίζεται στην night jazz με τα 90s elements αλλά και στην αισθαντική synth pop από τα late 80s και mid 90s, επηρέασε τόνους μουσικών μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικά και μόνο θα αναφέρω το όνομα CHROMATICS και θα σταματήσω εκεί. Αλλά δεν είναι μόνο ο δίσκος που έκανε αίσθηση και έχτισε μια ολόκληρη σκηνή. Μια από τις πιο άρτιες δουλειές του τιτάνα σκηνοθέτη David Lynch, το περιβόητο Twin Peaks ήταν η αφορμή για εκατοντάδες μουσικούς αλλά και σκηνοθέτες να χτίσουν τα δικά τους έργα και δίσκους.

Το Floating Into The Night της Julee Cruise ήταν ο δίσκος που έπαιξε στα επεισόδια του Twin Peaks και που πρωταγωνίστησε αφού η Cruise εμφανιζόταν συχνά πυκνά στα γυρίσματα τραγουδώντας στο ατμοσφαιρικότατο "The Bang Bang Bar" ζωντανά με την μπάντα της. Το ιδανικό bar που όλοι θα θέλαμε να πιούμε ατελείωτες μπύρες ακούγοντας μουσική ενώ έξω βρέχει μανιασμένα. Αυτή είναι και μαγεία του Lynch που ήρθε φανταστικά και έδεσε με τα τραγούδια και τις συνθέσεις της Cruise αλλά και με το μαγικά πλήκτρα του Angelo Badalamenti στο κλασικό πια "Falling" αλλά και στο σύνολο του άλμπουμ. Για τους μύστες αξίζει να αναφερθούν και ποιά είναι τα synthesizers που χρησιμοποίησε ο Badalamenti. Τα Yamaha DX-7, Roland D-550 και E-Mu Emulator II.

Στο σύνολο των 48 περίπου λεπτών των 10 κομματιών η φωνή της Julee κυριαρχεί σαν να είναι ποτισμένη με ατελείωτο reverb πλέοντας σαν δελφίνι δίπλα από καΐκι σε στρωτή - λάδι - απογευματινή θάλασσα. Ενώ οι ρυθμοί είναι χαλαροί δίνοντας αυτή την αίσθηση που έχουμε όταν ξαπλώνουμε απαλά πίσω κάνοντας ένα τσιγάρο σκεπτόμενοι τοπία, έρωτες και μυστήρια, ακούγοντας κάτι απόλυτα ήρεμο στο background. Θα έλεγα πως το οριακά 90s Floating Into The Night ακροβατεί σε τεντωμένα σχοινιά πάνω από τα χωράφια της ambient και καλά κάνει. Να πούμε πως το "Mysteries of Love" από το εν λόγω LP χρησιμοποιήθηκε στο soundtrack του Blue Velvet -πάλι από τον David Lynch- ενώ τα "Falling" και "Into The Night" ήταν το βασικό soundtrack του Twin Peaks.

Αν ξεκινήσω να αναφέρω facts γι αυτόν τον δίσκο δεν θα τελειώσουμε ποτέ. To πολυαγαπημένο "I Float Alone" που παίζει τώρα όσο γράφω με συγκλονίζει αφάνταστα αφού είναι το κομμάτι που χρησιμοποιήθηκε από τον Dean Blunt στο υπέροχο "The Narcissist". Σταματάω εδώ. Το Floating Into The Night είναι ο δίσκος που τράβηξα από την δισκοθήκη μου Αυγουστιάτικα για το 167ο Diggin αφού ξαναείδα και τους τρεις κύκλους του Twin Peaks αλλά και το φιλμ Fire Walk With Me τον Ιούλιο. Οπότε όπως καταλαβαίνετε είμαι ακόμα σε trance.

Ευκαιρίες για βουτιές. Κάνουν καλό στα συναισθήματα, όπως και η καλή μουσική. Πατήστε play. Αξίζει. Α δείτε και το Twin Peaks. Ευχαριστώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured