Η ώρα είχε πάει μία παρά, η συναυλία είχε μόλις τελειώσει και το μοναδικό πράγμα που μου ερχόταν στο μυαλό ήταν ο... Σπύρος Παπαδόπουλος! «Τι έγινε ρε παιδιά;» αναφωνούσε συχνά-πυκνά κατά τα γυρίσματα των Απαράδεκτων καμιά 20ετία πίσω κι αυτή η μίξη έκπληξης, απογοήτευσης, αποσβολωμένου βλέμματος και παγωμάρας δεν θα μπορούσε παρά να αντιπροσωπεύει τις εντυπώσεις μου από το λάιβ του Kurt Vile.


Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τα τραπεζάκια και τις καρέκλες που είχαν γεμίσει τον κυρίως χώρο του Gagarin; Ήταν σίγουρα ένα σοκ, αν και δεν αποδείχθηκε τελικά κακό ως ιδέα για όσους προλάβανε και κάτσανε, μιας και η εξέλιξη της βραδιάς θα ευνοούσε αυτό το στήσιμο. Ήταν πάντως άσχημο για τους όρθιους θεατές, οι οποίοι μοιάζανε να έχουν εξοστρακιστεί στα μετόπισθεν, θέλοντας και μη.

Kurtv_2_Egg_Hell

Όταν βέβαια βγήκαν στη σκηνή οι Egg Hell ο κόσμος δεν είχε πυκνώσει και πολύ, οπότε δεν υπήρχε τέτοιο θέμα. Δημιούργησε πάντως θέμα στην ίδια τη μπάντα όπως έδειξε και το εναρκτήριο αστειάκι του Jef Maarawi, το οποίο δεν μπόρεσε να κρύψει μια παγωμάρα –και δεν ήταν παράλογο, αν σκεφτείς ότι το γκρουπ προσπαθούσε να ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα ενώ έβλεπε απέναντί του κόσμο να κάθεται και να πίνει το ποτό του. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, η εμφάνισή τους αποδείχθηκε ένα φωτεινό σημείο στη βραδιά: μετά τη μουδιασμένη τους αρχή ανέβασαν σταδιακά απόδοση και κατέληξαν σε ένα πολύ ενεργητικό κλείσιμο. Δεμένη μπάντα με ενδιαφέρουσες συνθετικές ιδέες, η οποία σίγουρα θα έχει να δώσει παραπάνω πράγματα σε ένα δικό της λάιβ.

Kurtv_3_Pall_Jenkins

Εκείνο πάλι το «Special Guest ο Pall Jenkins των Black Heart Procession» που συνόδευε τα σχετικά με την εκδήλωση δημοσιεύματα δεν προϊδέαζε κι ακριβώς για τη μακρόσυρτη παρουσία του στη σκηνή. Το σκηνικό βέβαια που στήθηκε εκεί ήταν αρκετά ελκυστικό: το τραπεζάκι με το πορτατίφ και η παλιά συσκευή τηλεόρασης διέθεταν κάτι το cozy, δίνοντας την αίσθηση ότι είχαμε μεταφερθεί στο σαλόνι του σπιτιού του. Κι εκείνος όμως φάνηκε ιδιαίτερα συμπαθής τύπος, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και ως προσωπικότητα και ως φιγούρα. Αλλά δεν κέρδισε ως προς το μουσικό αποτέλεσμα... Γιατί τα προηχογραφημένα μέρη που ακούστηκαν σε μερικά τραγούδια έβγαζαν μια φτήνια, ενώ η ακραία πτώση στους παλμούς της βραδιάς οδήγησε το κοινό σε μούδιασμα. Κάπως έτσι, πολλοί άρχισαν να αναλώνονται σε κουβεντούλα και τσούγκρισμα ποτηριών, πράγμα που στιγμιαία μόνο σταμάτησε το τρικάκι του Jenkins με το πριόνι και το δοξάρι, τα οποία συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα ιδιόμορφο όργανο. Ενδιαφέρον θέαμα και ας μη πρόσθεσε πολλά στο αυστηρά μουσικό αποτέλεσμα.

Kurtv_4

Όσο για την επίδοση του πρωταγωνιστή της Τρίτης; Αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από χλιαρή έως και το... τρολάρισμα της μέχρι τώρα συναυλιακής χρονιάς! Τι άλλο να συμπεράνεις δηλαδή για έναν άνθρωπο που ήρθε να παρουσιάσει ένα αυστηρά ακουστικό σετ ενώ οι δίσκοι του δεν συνηγορούν σε τίποτα τέτοιο και δεν φάνηκε διατεθειμένος για επαφή με όσους ήρθαν να τον παρακολουθήσουν; Απόμακρος έως και ελαφρά είρωνας (γιατί κάπως περιπαιχτικά ακούστηκε αυτό το «thank you for sitting sooo respectful in your seats»), σταματούσε συχνά τα τραγούδια του για να... κουρδίσει την κιθάρα του ή άλλαζε το τέμπο τους με τόσο προφανή τρόπο, ώστε έμενες ν' αναρωτιέσαι τι είδους αντίδραση ήθελε να εκμαιεύσει από το κοινό. 

Kurtv_5

Εκεί λοιπόν λίγο μετά τα μεσάνυχτα έγινε πια σαφές πως κάτι μας είχε διαφύγει σχετικά με τις προθέσεις του Kurt Vile· και οπωσδήποτε οι απογυμνωμένες εκδοχές των τραγουδιών του, καθώς και το εντελώς επίπεδο σετ που μας παρέδωσε δεν βοήθησαν στο να βελτιωθεί η κατάσταση. Συνδυάστε τώρα τα παραπάνω με το γεγονός πως η συναυλία διήρκεσε απαγορευτικά πολύ για καθημερινή και δεν θα βρείτε και τόσο περίεργο το ότι εκεί προς το μέσον της εμφάνισής του ο αριθμός των ορθίων στο Gagarin αραίωσε καταφανέστατα.

Όσοι τώρα μείναμε μέχρι το τέλος μπορεί να μην αποζημιωθήκαμε με κάποια ανέλπιστη άνοδο των ρυθμών, αλλά σίγουρα αποκτήσαμε υλικό συζήτησης για αρκετό ακόμα καιρό. Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχει και η δισκογραφία του κι έτσι το όνομα του Αμερικανού τραγουδοποιού δεν θα ακούγεται μόνο ως απάντηση στην ερώτηση «ποιο είναι το πιο περίεργο λάιβ που έχεις παρακολουθήσει;»...

 

{youtube}CRTCAfAj59o{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured