Μια μέρα πριν μας ρίξει θρασύτατα πόρτα το Bios στη συναυλία των Keep Shelly In Athens, οι φοβεροί Ex πέρασαν μια βόλτα από τη Λιοσίων για να ξανασυστηθούν, τώρα που ο G. W. Sok δεν βρίσκεται πια πίσω από το μικρόφωνο.

Χωρίς support και χωρίς καθυστερήσεις, η παρέα της Katherina Bornefeld (αν μου επιτρέπει ο Andy Moor!) πραγματοποίησε μια ζωντανή εμφάνιση ολόσωστη από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι Ex του σήμερα δεν κουβαλάνε πια τόσο την πολιτικοποιημένη συμπεριφορική που τους καθιέρωσε, έχουν όμως σίγουρα ανέγγιχτη την αίσθηση του αυτοσχεδιασμού και της δυναμικότητας, ακόμα και μετά τις πολυάριθμες και κρίσιμες μεταβολές στη σύνθεση του ανθρώπινού τους δυναμικού.

Ex_4

Από άποψη υλικού, αναμενόμενο ήταν η έμφαση να δοθεί στον τελευταίο δίσκο τους Catch My Shoe –ο οποίος και παίχτηκε σχεδόν στο σύνολό του– όπως και στις σχετικά έσχατες αφρικανικές κλίσεις που έχουν υιοθετήσει. Και αυτό έκαναν. Από άποψη εικόνας πάλι, με τα πολύχρωμα μπλουζάκια τους και με την αστείρευτη κινητικότητά τους, οι Ex δεν απείχαν πολύ από καινούργια συγκρότηματα, όσα επιδιώκουν να αναβιώσουν παραδείγματα πρωτογενούς πανκ. Το ότι δεν δημιουργήθηκαν πέρυσι βέβαια φανερώνεται εύκολα από την εμβάθυνση στις πολύπλοκες μουσικές τους φόρμες και από την εμπειρία που διαγράφεται στα μάγουλα και στα τύμπανα της Bornefeld.

Ex_2

Τόσο σε τραγούδια με πιο τυπική δομή –όπως τα “Cold Weather Is Back” και “Double Order”– όσο και σε εκείνα που, ως επηρεασμένα από τον αφρικανικό πολιτισμό, ακούγονται πιο ιδιαίτερα, το κεντρικό τοπίο παρέμενε το ίδιο: εκσυγχρονισμένη νεο-πανκ στάση, προοδευτικός ηχητικός προσανατολισμός, free jazz επιθέματα χωρίς καν τη φυσική παρουσία των πνευστών την οποία βρίσκει κανείς στις ηχογραφήσεις και βεβαίως αυτοσχεδιασμός μέχρι απελπισίας. Ο νέος τραγουδιστής Arnold De Boer έχει ήδη δημιουργήσει κεκτημένο πάνω σε μια θέση που πρόσφατε απέκτησε, μην αφήνοντας το οποιοδήποτε περιθώριο για συγκρίσεις που να καταλήγουν εναντίον του. Η Bornefeld μπορεί πλέον οπτικά να θυμίζει στον καθένα κάποια θεία του, ροκανίζει όμως με άνεση τις ρυθμικές ικανότητες πολλών νεότερων συναδέλφων της, χαμογελώντας συγκαταβατικά πίσω από τα τύμπανα.

Ex_3

Με τριπλό ανκόρ και με μια σχετική έκφραση κατανόησης για τα ανώμαλα ελληνικά δρώμενα, οι Ex άφησαν την Παρασκευή το βράδυ στο Gagarin τρομερές εντυπώσεις σε όσους τους είχαν και σε όσους δεν τους είχαν ξαναδεί από το όχι και τόσο πολυάριθμο ελληνικό κοινό τους.

  

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured