Κατά αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να ξεκινάει κάθε Σαββατόβραδο: καλή, δυναμική μουσική, πολύς χορός και τρελό κέφι να συνεχίσεις τη βραδιά σου!

Για να καταλάβει κανείς περί τίνος ο λόγος, θα αρχίσω με μια εισαγωγή –όπως άρχισε και ο ίδιος ο Dub FX το Σάββατο στο Fuzz. Ο Dub FX είναι ο Benjamin Stanford, διεθνούς φήμης μουσικός του δρόμου από τη Μελβούρνη. Αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι ότι στη μουσική του χρησιμοποιεί μονάχα το ίδιο του το στόμα κι ένα Roland πετάλι (μηχάνημα για λούπες και εφέ). Πρόκειται για έναν εντελώς ανεξάρτητο καλλιτέχνη, ο οποίος ξεφεύγει από δισκογραφικές και πάσης φύσεως εταιρίες και βασίζεται αποκλειστικά στο ταλέντο του, στις εμφανίσεις του στον δρόμο, στο ίντερνετ και πάνω από όλα στο γνωστό «στόμα με στόμα» για να διαφημιστεί. Κι αν κρίνω από την προσέλευση του κόσμου στο Fuzz (πάλι καλά που έγινε το live εκεί) ο εναλλακτικός αυτός τρόπος διαφήμισης λειτουργεί άψογα!

Dubfx_2

Έφτασα στον χώρο την ώρα που αναγραφόταν στο εισιτήριο, αν και περίμενα ότι θα έχω φτάσει πολύ νωρίς. Προς έκπληξή μου όμως, με το που στρίβω από την Πειραιώς στο στενό του Fuzz, βλέπω ήδη πολύ κόσμο να βρίσκεται απ’ έξω περιμένοντας  να μπει, άλλον τόσο να μπαίνει και ακόμα περισσότερο να περιμένει να βγάλει εισιτήριο! Μέσα έπαιζε ήδη ο DJ Booker, ένας σοβαρός performer στο mix & στο scratching. Βιρτουόζος των decks, δεξιοτέχνης των scratch και μάστορας των beats, έδωσε το κατάλληλο χορευτικό ξεκίνημα και ξεσήκωσε το κοινό ταξιδεύοντάς το από το dubstep στη drum ’n’ bass και πάλι πίσω. Στα DJ σετ του η μαύρη μουσική είναι ο κορμός: funk, hip hop και fresh breaks μπαίνουν στο μουσικό μίξερ και δημιουργούν ένα αισθαντικό μίγμα ποιοτικού djing.

Dubfx_3

Γύρω στις 11 και χωρίς πολλές καθυστερήσεις βγήκε στη σκηνή ο Dub FX. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν μάγο του beat box και μαέστρο των μηχανημάτων και καλά κάνουν! Αφού εξήγησε στο κοινό ποιος είναι, ξεκίνησε μαζί με τη  Flower Fairy (aka Shoshana Sadia) ένα καταιγιστικό live σετ, το οποίο θα έκανε ακόμα και τον πιο χαλαρό να κουνιέται στους ρυθμούς του. Αναθεωρητής της live μουσικής, μας έδειξε ότι ένας άνθρωπος και μόνος του μπορεί να είναι ολόκληρο συγκρότημα. Ο ήχος του γεμάτος, με πολύ μπάσο και με εξαιρετική ποιότητα, δεν υστερούσε σε τίποτα από οποιοδήποτε άλλο μουσικό σχήμα. Με beatboxing δημιουργούσε τη μπασογραμμή του, την οποία έγραφε στη λουπιέρα του χτίζοντας το κομμάτι του με φουλ παραμόρφωση! Τα κομμάτια του ηλεκτρονικά και χορευτικά, μία μοναδική διασταύρωση dubstep, drum ‘n’ bass, hip hop και reggae. Μαζί με τα κάπως ανατολικο-τζαμαϊκανα φωνητικά της Flower Fairy, ο Dub FX ερμήνευσε με ένταση  τη μουσική του.

Dubfx_4

Αξιοσημείωτη όμως και η επαφή που είχε ο Αυστραλός καλλιτέχνης με το κοινό, το οποίο σε αυτήν την πρώτη εμφάνισή του στην Αθήνα ήταν πολύ θερμό και γεμάτο ενέργεια. Ξεφωνήματα, ουρλιαχτά και δυνατά χειροκροτήματα συνόδευαν κάθε τραγούδι, σε βαθμό που και ο ίδιος ο Dub FX σχολίασε θετικά αυτήν την ανταπόκριση. Κατά την άποψη μου βέβαια δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα γνωστά του κομμάτια –δεν ερμήνευσε ας πούμε το “Love Me Or Not”– ενώ το flow δεν ήταν τόσο δυνατό όσο στα βιντεοκλίπ του. Παρόλα αυτά μας το ξεπλήρωσε με άλλα του κομμάτια και μας άφησε με το στόμα ανοιχτό με τις ιδιαίτερες εκτελέσεις του –ιδίως στο “To Step On My Trip”, το οποίο κι απογείωσε. Πολύ ενδιαφέρον είχαν επίσης και τα “Society Gates”, “To Love Someone”, “Wandering Love”, “The Rain Is Gone”, “Time Will Tell” και το “Fly With Me”, τα περισσότερα εκ των οποίων τα αφιέρωσε στη Flower Fairy.

Ο Dub FX συνηθίζει στα live του να παίζει μαζί με διάφορους  φίλους του. Έτσι και το Σάββατο το βράδυ ανέβασε στη σκηνή τον «κολλητό» του, όπως μας τον παρουσίασε, Cade, ο οποίος ερμήνευσε σε hip-hop ύφος 2-3 κομμάτια μαζί του. Σημαντική όμως στάθηκε η απώλεια του Mr. Woodnote, που συνοδεύει συνήθως τον Dub FX με το σαξόφωνό του.

Ήταν ένα πολύ όμορφο και ζωντανό live, με πολλές υποσχέσεις για επόμενες συναντήσεις. Μπορεί να έγινε διάσημος κατά τύχη ο κύριος Stanford, όταν ένας τύπος του ζήτησε να τον βιντεοσκοπήσει, όμως σίγουρα δεν είναι τυχαίος. Έχουμε πολλά ακόμα να δούμε και να ακούσουμε από αυτόν τον ιδιαίτερο μουσικό του δρόμου.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured