Φωτογραφίες: Nikos Z

Αν κι έχει πολλά γαλόνια στις πλάτες του και συνεργασίες με μουσικούς που θα μπορούσαν να τον φέρουν πιο κοντά και σε κοινό το οποίο δεν ασχολείται ιδιαιτέρα με τη μίξη funk και punk, ο Joseph Bowie είναι, αν μη τι άλλο, μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Κάτι οι παρέες του με τον David Byrne, κάτι τα θέματά του με τα ναρκωτικά ή η φορμαρισμένη επιστροφή του τα τελευταία χρόνια, έδιναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εμφάνισή του στην Αθήνα, κι έτσι πήγαμε μια βόλτα από το φιλόξενο μα πάντα ακριβό Half Note.

Έχασα δυστυχώς 3 τέταρτα από την εμφάνιση του Bowie, αλλά μέχρι τη 1.30 η γαλλόφωνη μπάντα του έκανε κανονικά το σόου της, αδιαφορώντας για τον λίγο κόσμο και για τη μηδαμινή ανταπόκρισή του. Έχοντας μεγαλώσει και κινηθεί δίπλα σε μεγαθήρια τύπου James Brown και Isaac Hayes, η παρουσία του Bowie στην σκηνή είναι απολαυστική. Θα παίξει με τη μπάντα και το κοινό, θα χορέψει και θα φωνάξει και όλα αυτά εν μέσω του fusion ήχου που εδώ και καιρό αποτελεί το όχημα του.

Στον περίπου έναν χρόνο που έχει αναστήσει τους Defunkt Soul –προσθέτοντας στο όνομα και το nEU– ο ηγέτης τους έχει συναντηθεί με αρκετούς μουσικούς και ερμηνεύτριες και στο Half Note τον είδαμε με την καινούργια και εξίσου εντυπωσιακή τραγουδίστρια του, την Αφρικανή Emma Lamadji και τους Linley Marthe στο μπάσο, Michael Lecoq στα πλήκτρα, Rocco Zicarelli στη κιθάρα και Michael Desir στα ντραμς. Όλοι τους είχαν τον χώρο και τον χρόνο για τα σόλα τους, με την ένταση στο τέρμα και τον Bowie στο ρόλο του μαέστρου. Το funk τους δεν είναι συνηθισμένο, δεν έχει μόνο χαβαλέ και χορό. Και, προς θεού, δεν έχει καμιά σχέση με αισθαντικότητες και σεξουαλικότητες τύπου Milo Ζ. Άλλωστε με μοναδικό πνευστό το τρομπόνι του Bowie θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο.

Οι κοφτοί ρυθμοί των Defunkt nEU Soul αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι του ήχου τους και μπορείς να το ακούσεις αν ψάξεις τον περσινό τους δίσκο, παρόλο που δεν ηχογραφήθηκε με το ίδιο σχήμα. Τελικά, η μουσική τους προσέγγιση είναι η μοναδική αυτή την εποχή που μπορεί να σε πείσει να παρακολουθήσεις κάτι το οποίο βρίσκεται τόσο κοντά στο fusion. Σήμερα (11/11) είναι η τελευταία εμφάνιση του Bowie και της παρέας του και προλαβαίνετε να επιβεβαιώσετε τις παραπάνω παραγράφους...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured