Φωτογραφίες: Άλεξ Μαυρίδης
Το ότι ο Grandmaster Flash είναι από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά ονόματα στην ιστορία του hip hop το ξέραμε. Το ότι τα events ξένου (έχει σημασία) hip hop δεν πάνε στη πλειοψηφία τους όσο καλά θα έπρεπε στη χώρα μας, επίσης το ξέραμε. Γι’ αυτό και το θέαμα ενός κατάμεστου Bios με αφορμή την εμφάνιση του πρωτοπόρου στον χώρο του hip hop DJing και scratching Grandmaster Flash μας προξένησε μια, απόλυτα ευχάριστη είναι η αλήθεια, έκπληξη.
Την έναρξη της βραδιάς ανέλαβε ο DJ Noiz. Αρχή λοιπόν με hip hop ήχους από την τελευταία δεκαετία κυρίως και τα ονόματα των Dilated Peoples, της Duck Down Records (Heltah Skeltah, Buckshot, Smif-N-Wessun και δεν συμμαζεύεται), του KRS-One και άλλων να ακούγονται συχνά από τα ηχεία. Κρατήσανε ευχάριστα συντροφιά στο σύνολο του κόσμου που είχε μαζευτεί στον χώρο και που, όσο περνούσε η ώρα, όλο και μεγάλωνε για να φτάσει να γίνει ασφυκτικά πολύς από ένα χρονικό σημείο και μετά. Σε κάποια στιγμή μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος, δεν επιτρεπότανε η είσοδος άλλων ατόμων γιατί πολύ απλά δεν θα είχαν πού να σταθούν!
Με αυτά και αυτά όμως η ώρα είχε φτάσει δώδεκα και μισή και τα φώτα χαμηλώσανε. Εκείνη τη στιγμή έκανε την εμφάνισή του στον τοίχο πίσω από το DJ booth ένα μικρό ντοκιμαντέρ, εξιστορώντας τα κατορθώματα του Grandmaster Flash εν τάχει κι αναφέροντας πως ήταν ο πρώτος που αξιοποίησε το πικάπ ως μουσικό όργανο και όχι απλά για να παίζει τους δίσκους του. Ωραία κίνηση, η οποία έβαλε αρκετούς στο κλίμα πριν ακόμα δούμε τον καλλιτέχνη στη σκηνή. Με το τέλος αυτού του σύντομου βίντεο εμφανίστηκε και ο Grandmaster Flash, κάνοντας από την αρχή φανερές τις διαθέσεις του. Ότι δηλαδή τον ενδιέφερε ένα πράγμα – να περάσει ο κόσμος που είχε μαζευτεί για να τον δει καλά. Και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του καθόλη τη διάρκεια της εμφάνισής του, με συνεχείς παρακλήσεις για ανασήκωμα των χεριών, δυνατές φωνές, χορό και λογοπαίγνια με το κοινό. Πραγματικός entertainer αποδείχθηκε λοιπόν ο κύριος Joseph Saddler, ο οποίος, παρότι έχει πατήσει πλέον τα πενήντα, αποδείχθηκε πολύ πιο ενεργητικός κι ευχάριστος από διάφορους άλλους καλλιτέχνες που έχουμε δει ζωντανά κατά καιρούς.
Όσο για το τι ακούστηκε από τα ηχεία στη διάρκεια του DJ σετ του Grandmaster Flash, η απάντηση είναι και τι δεν ακούστηκε! Ξεκίνημα με Dead Prez και το “Hip Hop”, συνέχεια με το “Fugeela” των Fugees και μετά το πιο γνωστό κομμάτι των Arrested Development, το πάντα πανέμορφο “Everyday People”. Από εκεί και πέρα περάσαμε από τους Jackson 5 στον LL Cool J – το άκουσμα του τελευταίου σηματοδότησε μάλιστα κι ένα μικρό πέρασμα από το hip hop των 1980s – ενώ μετά είχαμε δυο κομμάτια στη σειρά από τον μεγάλο KRS-One. Συνέχεια στην εμφάνιση με τον καταπληκτικό φόρο τιμής των Gangstarr στον αδικοχαμένο Big L με το “Full Clip”, το οποίο διαδέχτηκε το κομμάτι του ίδιου του Grandmaster Flash, το κλασικό με όλη τη σημασία της λέξης, “The Message”. Μετά ακούσαμε τους Beatnuts να εναλλάσσονται με το “Work It” της Missy Elliot και την επόμενη αλλαγή να μας βρίσκει αντιμέτωπους με το “Another One Bites The Dust” των Queen! Κάπου εκεί ο Grandmaster Flash βρήκε την ευκαιρία να μας κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στον Michael Jackson, παίζοντας στη σειρά μερικές από τις μεγαλύτερές του επιτυχίες (“Billie Jean”, “Bad”, “Smooth Criminal”, “Thriller”, “Don’t Stop Till You Get Enough” και “Wanna Be Startin’ Somethin’”), ενώ η συνέχεια αποδείχθηκε ακόμα πιο απρόβλεπτη. Αφού λοιπόν ακούσαμε το “Let’s Dance” του David Bowie, ήρθε με τη σειρά του το “Walk This Way” των Aerosmith με τους Run DMC, που εγκαινίασε το πέρασμα του σετ σε εντελώς rock ακούσματα. Ενώ λοιπόν όλοι είχαμε πάει για ένα αμιγώς «μαύρο» σετ, βρεθήκαμε ξαφνικά ν’ ακούμε Nirvana, White Stripes και Blur, σε τραγούδια τα οποία, από ό,τι φάνηκε, δεν χαλάσανε κανένα – το ακριβώς αντίθετο μάλλον! Κάπου εκεί ήρθε και η στιγμή να γίνει και ένα πέρασμα από τη «χρυσή εποχή» του hip hop, με στιγμές όπως το “I Got Five On It”, το “Hip Hop Hooray”, μα και μια πλειάδα παραγωγών του Dr. Dre: “Nuthin’ But A G Thang”, “Still D.R.E.”, “What’s My Name” και “The Next Episode”.
Το σετ του Grandmaster Flash στο Bios δεν ήταν περιπετειώδες, έτσι όπως εμφανώς στόχευσε στο να ικανοποιήσει τους πάντες με τη μάζωξη πάμπολλων γνωστών επιτυχιών. Αυτό όμως κάθε άλλο παρά κακό αποδείχθηκε, διότι – παρόλο που τα συγκεκριμένα κομμάτια τα έχουμε ακούσει επανειλημμένα – ο Grandmaster Flash έπεισε πως, έτσι κι ενταχθούν σωστά μέσα σε μια εμφάνιση, μπορούν να ξεσηκώσουν το κοινό. Όπως κι έγινε και δεν έβλαψε βέβαια κανέναν ότι ανάμεσα στις επιλογές παρεμβλήθηκαν και τα πασίγνωστα πια scratch του κυρίου Saddler. Συνολικά λοιπόν στάθηκε μια υπερεπιτυχημένη εμφάνιση, τόσο από την άποψη προσέλευσης κοινού όσο και από την απόδοση του καλλιτέχνη-πρωταγωνιστή. Μπορεί να μη συγκλόνισε τον μουσικό μας κόσμο, μας χάρισε όμως μια από τις πιο ευχάριστες βραδιές της χρονιάς η οποία, οσονούπω, μας αφήνει.