Επιστροφή στην Ισλανδία (πρώτη εξόρμηση: Sonik no. 49) και το βορειότερο φεστιβάλ της Ευρώπης: Iceland Airwaves! Μην πάει το μυαλό σας σε κάτι τεράστιο, τύπου Glastonbury, Roskilde κλπ. Το αντίθετο. Το Iceland Airwaves ξεκίνησε το 1999 σε ένα υπόστεγο αεροδρομίου και σιγά-σιγά μεγάλωσε, μετακομίζοντας στο κέντρο του Ρέικιαβικ. Πλέον λαμβάνει χώρα για πέντε συνεχείς μέρες σε μια σειρά από μικρά και μεγάλα συναυλιακά venues, club και μπαρ, αλλά και σε διάφορους χώρους όπως δισκοπωλεία, βιβλιοπωλεία και λοιπά καταστήματα. Όλη η πόλη ζει στον ρυθμό του Airwaves!

Με εξαίρεση κάποια καθιερωμένα ονόματα, οι περισσότερες μπάντες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ είναι ακόμη άγνωστες. Πέρα από τις εγχώριες, υπάρχουν και διεθνείς συμμετοχές, πολλές από τις οποίες ανά τα έτη αποτέλεσαν «καυτά» tips για το ποια θα μπορούσε να αναδειχθεί σε next big thing. Ενδεικτικά αναφέρω τους Clap Your Hands Say Yeah, Keane, Hot Chip και Kaiser Chiefs. Η ατμόσφαιρα γιορτινή, η κατανάλωση αλκοόλ πολύ υψηλή, το κρύο τσουχτερό και εγώ μάταια να ψάχνω για κάποιο ίχνος οικονομικής ύφεσης…

Highlights

The Megaphonic Thrift: Από το Bergen της Νορβηγίας, αποτέλεσαν τη μεγαλύτερή μου έκπληξη στο φετινό Iceland Airwaves. Πραγματικά απίστευτη live μπάντα. Δυναμικό και μελωδικό alternative rock με επιρροές από Sonic Youth και Dinosaur Jr.

Sudden Weather Change: Σε παρόμοια alternative πλαίσια κινούνται και οι ντόπιοι Sudden Weather Change. Τρομερό δέσιμο, attitude και σκηνική παρουσία, για να μην αναφέρω τους τρελαμένους οπαδούς τους, οι οποίοι πραγματικά τα σπάσανε στο μπαρ (σχεδόν όνομα και πράγμα) Sodoma!

For A Minor Reflection: Το support των Sigur Ros στην περσινή τους ευρωπαϊκή περιοδεία μάγεψε με το post-rock τους όσους βρέθηκαν στο ασφυκτικά γεμάτο θέατρο Idno. Και είναι μόλις 20 χρονών…

Kimono: Επηρεασμένοι από τους Fugazi και τους Tortoise, οι Kimono αποτελούν μυστικό όπλο της τοπικής μουσικής σκηνής του Ρέικιαβικ από το 2003. Πολύ τεχνικοί, χωρίς να υστερούν σε πάθος.

Casiokids: Οι Casiokids αργά αλλά σταθερά βελτιώνουν το επί σκηνής τσίρκο τους. Ένας τεράστιος αρκούδος, ένας δαιμονισμένος κιμπορντίστας και μια μεγάλη παλέτα από χορευτικές κινήσεις!

Micachu & The Shapes: Χωρίς εμφανές rhythm section, αυτοί οι Βρετανοί αρχικά μου φάνηκαν πολύ ιδιόρρυθμοι. Η μικροσκοπική Mica Levi διαθέτει όμως τον τον τσαμπουκά της PJ Harvey και αυτό σίγουρα θα τη βοηθήσει στο μέλλον.

Reykjavik!: Τοπικοί ήρωες οι Reykjavik!, προσέφεραν ένα αστείο αλλά παράλληλα εξαιρετικά εθιστικό χάος, γεμάτο κραυγές, stage-diving και overdriven κιθάρες. Άκρως διασκεδαστικό.

Low points

Υπήρξαν και κάποιες απογοητεύσεις στο Iceland Airwaves ’09. Οι Σουηδοί Juvelen για παράδειγμα μου φάνηκαν πολύ αδιάφοροι. Η φωνή του Jonas Pettersson θυμίζει Justin Timberlake, όπως επίσης και η μουσική του. Επίσης και οι Δανοί When Saints Go Machine δεν κατάφεραν να κρατήσουν την προσοχή μου για πολύ ώρα, ούτε και οι over-hyped Αμερικανοί The Drums.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured