Φωτογραφίες: Nikos Z

Τι ενέργεια πηγάζει όταν ένα γρέζικο και αλανιάρικο ραπάρισμα φλερτάρει με reggae-dub και αλγερινο-ανατολίτικους ρυθμούς; Την απάντηση τη γνωρίζουν εδώ και χρόνια και τη μοιράζονται με το δικό τους μοναδικό και εκρηκτικό τρόπο οι Dub Inc από το Saint Etienne. Ο ήχος τους, όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι, γεννήθηκε στο δρόμο κι εκεί ακόμα βρίσκεται, γεγονός που το μαρτυρεί και η «αλήτικη» δύναμη που εξωτερικεύουν. Η νέα τους κυκλοφορία Afrikya αποτέλεσε την αφορμή για να μας επισκεφτούν ξανά και να μοιραστούν την ιδιαίτερη μαγεία μιας πολυεθνικής συνύπαρξης, η οποία διαπερνά τα επιμέρους στυλ.

Η συγκέντρωση του κόσμου κύλησε με αργούς ρυθμούς στον χώρο του Gagarin, όμως τελικά γίναμε πολλοί, όσοι έπρεπε δηλαδή για να απολαύσουμε μία μπάντα που η τριβή και η δυναμική της σε ζωντανές εμφανίσεις είναι απλά κ-α-τ-απ-λ-η-κ-τ-ι-κ-ή. Από νωρίς στο μαγαζί οι μουσικές έπαιζαν στο feeling που χρειαζόταν για να γκρουβάρουμε στους γαλλο-τζαμαϊκανούς, και όχι μόνο, ρυθμούς. Η αλήθεια είναι ότι δεν διαπίστωσα αν όντως ήταν αποτέλεσμα κάποιας ενημερωμένης δισκοθήκης ή του 1 Sf DJ’s, που ανέφερε και η αφίσα της συναυλίας. Όπως και να έχει, κατά τις 10 εμφανίστηκαν οι Fundracar, μία οκταμελής κολεκτίβα από Ελλάδα, Κούβα, Κένυα και Μαρόκο, της οποίας η dub-reggae-ska αισθητική προετοίμασε γερά ό,τι έμελλε να επακολουθήσει. Μαζί τους βρέθηκαν και δύο μέλη των Flowjob και ο DJ Monkeyman – αναπόσπαστο μέλος πάντα – οι οποίοι παραζέσταναν το κοινό με τα “Μπάτσοι Και Ναρκς”, “Το Ξέρω Θέλεις Κι Εσύ”, “Ανδρομέδα”, “Obi Wan Kenobi” κ.α. Από τη στιγμή πάντως όταν ακούστηκαν οι πρώτες ηχητικές reggae πινελιές ένιωσα ότι βρισκόμουν με οικείους ανθρώπους με τους οποίους ήρθαμε να ακούσουμε άλλους φίλους και όντως όλη η βραδιά έτρεξε κάπως έτσι. Το πανηγύρι τώρα ξεκινούσε και πραγματικά δεν φανταζόμουνα αυτό που θα έβλεπα – και κυρίως θα άκουγα – μιας και ήταν η πρώτη μου εμπειρία από τους Dub Inc.

Η παρουσία των δύο rastamen κιθαριστών και μετέπειτα της υπόλοιπης παρέας των Dub Inc έδωσε ένα στακάτο, δυνατό ξεκίνημα για να εμφανιστούν οι ψυχές του group, οι δύο φωνές, που αποτελούν ένα απόλυτα αρμονικό και ξεσηκωτικό αλγερινό-hip hop κράμα. Ο MC Komlan και ο ευτραφής, α-λα-Ντέμης Ρούσος, Γάλλος Bouchkour γνωρίζουν καλά το παιχνίδι του «ανεβάζω-καθηλώνω-τρελαίνω» μιας συναυλίας και μας το απέδειξαν περίτρανα. Στον κορμό της υπόγειας dub περνούσαν ανενόχλητα καταιγιστικά κρουστά, «βρώμικο» και πολιτικοποιημένο hip hop και ανατολίτικες μελωδίες, δίνοντας μία αλλιώτικη αίσθηση. Μιλάμε για μία θεότρελη συμμορία φίλων, που δεν «κολλάει» πουθενά και την ίδια στιγμή απλώνεται παντού. Το κοινό ήταν απόλυτα δοσμένο σε αυτούς και η πώρωση έπαιρνε σάρκα και οστά στα κομμάτια “My Freestyle”, “Murderer”, “Rudeboy”, “Galerer”, “Ecran Total” και “Diversité”. Ενθουσιώδη ανταπόκριση είχε και η ολόφρεση δουλειά τους, ήδη καλά «μελετημένη» από fans του group. Τα “Jump Up”, “Afrikya”, “Day After Day” και “Djamila” έγιναν πολύ σύντομα και για μένα must της χρονιάς που θα διανύσουμε και προβλέπεται ότι θα λιώσουν σε πάρτυ και decks. Για παραπάνω από μιάμιση ώρα οι Dub Inc δεν άφησαν σε χλωρό κλαρί μήτε κοινό, μήτε τη φευγάτη όρεξή τους. Η «Atina» (Αθήνα), όπως μας αποκαλούσαν, δονείτο σε electro-dub-reggae-hip hop-rai ρυθμούς και η σκηνή είχε πάρει κυριολεκτικά φωτιά. Το μισάωρο και κάτι encore που ακολούθησε μετά από θριαμβευτική επιμονή του κοινού ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων. Δεν ξέρω αν η παρθενική εμπειρία είναι και η πιο σημαντική, πάντως το φανατικό πολυπληθές κοινό που χόρευε ασταμάτητα κάτι ήξερε παραπάνω. Ό,τι και να περιγράψω θα ήταν μικρό και ανούσιο, οπότε σας αφήνω με το επιφώνημα «Ουάου» και τη φράση «Συ-γκλο-νι-στι-κοί».

Κατά καιρούς έχω παρακολουθήσει μπάντες αγαπημένες που υστερούν και απομυθοποιούνται κατά έναν τρόπο στη σκηνή. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τους Dub Inc. Η συμμορία από το Saint Etienne δεν έχει να κάνει με χαρακτηρισμούς περιορισμένους τύπου «french reggae», μιας και η συνταγή τους είναι λίγο απ’ όλα σε ένα ξέφρενο ηχοτοπίο, το οποίο μεταμορφώνεται σε μουσικό κουτί Πανδώρας. Αλίμονο κι αν διστάσεις ή κάνεις πίσω στο διάβα του. Ο μόνος που θα χάσει είσαι εσύ!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured