Φωτογραφίες: Nikos Z

«International Gamble» θεωρούν τους εαυτούς τους (όπως μας ομολόγησαν σε μία μίνι συζήτηση που είχαμε) και κατά τη γνώμη μου οι Brooklyn Funk Essentials κέρδισαν και με το παραπάνω το μουσικό στοίχημα με τη χώρα μας. Δεν ταυτίζονται διόλου με τον χαρακτηρισμό acid jazz κολεκτίβα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να γκρουβάρουν με τρέλα, αναμειγνύοντας ήχους, όργανα, αλκοόλ και μπόλικο χορό. Για μιάμιση ώρα περίπου πάνω στη σκηνή του Half Note, εννέα ταλαντούχα και λίαν «εκκεντρικά» πλάσματα (το καθένα με τον τρόπο του) από την κοσμοπολίτισσα Νέα Υόρκη και την Τζαμάικα, συνέπραξαν μοναδικά για ένα αλλιώτικο groove α-λα-global dub, funk, latin, reggae, ska, trip hop και με dancehall φωνητικά.

Η κολεκτίβα των Papa Dee (τραγούδι), Hanifah Walidah (τραγούδι), Everton Sylvester (τραγούδι), Lati Kronlund (μπάσο), Yancy Drew Lambert (ντραμς/φωνητικά), Desmond Foster (κιθάρα/φωνητικά), Iwan van Hetten (τρομπέτα/ πλήκτρα/φωνητικά), Erik Hausler (σαξόφωνα/φλάουτο) και Philippe Monrose (κρουστά) ξεδίπλωσε όλα τα μουσικά της χαρτιά με επιλογές και από τα τέσσερα ως τώρα άλμπουμ, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο In The Buzz Bug (“Istambul Twilight”, “You Don’t Know Nothing”, “Freeway To Uskudar”) και στο ολόφρεσκο Watcha Playin (“Dance Free Night”, “Rude For Shuffle”, “Dibby Dibby Sound”, “My Jamaican Girl”). Όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία του συγκροτήματος και έχουν λιώσει τα δισκάκια τους στα decks ή και στο σπίτι, απήλαυσαν και χόρεψαν στους ρυθμούς των “Jump Around Sound” και “Blow Your Brains Out”, παρέα με ένα κοινό που ήταν κυριολεκτικά κολλημένο στις καρέκλες του. Το γεγονός αυτό στενοχώρησε και «μάγκωσε» κάπως και τους ίδιους τους καλλιτέχνες, όπως πληροφορήθηκα στο διάλειμμα, καθώς είχαν διαφορετική αίσθηση για την περιβόητη «εκρηκτικά μεσογειακή» μας φύση. Τι η φωνάρα της ιδιαίτερης Hanifa Walidah, τι τα funky-dub-rocksteady κιθαριστικά riffs, τι η καταιγιστική ηλεκτρική ενέργεια των πλήκτρων, κάποια κεφαλάκια και σωματάκια δεν λέγανε να παρασυρθούν και να αφεθούν με τίποτα! Βέβαια το σκηνικό αυτό δεν συμβάδιζε με την εικόνα του κοινού το οποίο βρίσκονταν πιο πίσω ή και όρθιο, καθώς χέρια και πόδια πηδούσαν σε ρυθμό βαλκανικό, ska και jazz-funk. Οι Brooklyn Funk Essentials είναι ένα δεμένο, δυναμικό και έμπειρο στα live group, που προσαρμόζεται με φυσικότητα στο περιβάλλον όπου βρίσκεται, δίνοντάς τα όλα εις διπλούν. To ανεπανάληπτο και αγαπημένο “Ska-Ka-Bop” στο encore, ταρακούνησε για τα καλά τον χώρο και νιώσαμε για λίγο αέρα καλοκαιριού με μπόλικες μπύρες και άμμο. Ίσως το μόνο που θα μπορούσα να σχολιάσω ως «αδυναμία», είναι η μικρή διάρκεια της συναυλίας (κάπου λιγότερο από μιάμιση ώρα, όπως και αρχικώς επεσήμανα), μιας και μία τέτοια μπάντα δεν τη χορταίνεις τόσο γρήγορα.

Οι Brooklyn Funk Essentials είναι σπιντάτοι, φουριόζοι, «πλακωμένοι» και αθεράπευτοι εραστές του groove. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτονται την χώρα μας και νιώθουν ότι τώρα διανύουν την πιο ώριμη και συνάμα χαλαρωτική τους φάση. Η επανασύνδεσή τους το 2006 μετά από ένα «ισορροπημένο» και «απαραίτητο» διάλειμμα πέντε χρόνων (πάντα κατά τους ίδιους), τους πετυχαίνει σε μία πιο κατασταλεγμένη μουσική φάση. Κυριαρχεί πλέον η funky-jazz-dub πλευρά τους και εμείς το μόνο που τους ευχόμαστε είναι...keep on rolling, guys!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured