Φωτογραφίες: Τζένη Καπάδαη

Η αλήθεια είναι ότι πήγα σε αυτή τη συναυλία χωρίς να γνωρίζω πολλά για τους Gevende, ένα σχήμα από την Κωσταντινούπολη, τους οποίους κατάφερε να προσκαλέσει στη χώρα μας η Spinalonga Records. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική κίνηση για την προώθηση αρκετών εγχώριων συγκροτημάτων της indie/underground αγγλόφωνης σκηνής, μέσα από συναυλίες, παρουσιάσεις δίσκων και φυσικά τις περίφημες συλλογές της. Φεύγοντας από το live, έχοντας συνομιλήσει με τους διοργανωτές και τους μουσικούς, χαμογελούσα με τη σκέψη ότι πέρασα καταπληκτικά, όπως και οι περισσότεροι - να μην πω όλοι - παρευρισκόμενοι. Γέμισα με θετικές αναμνήσεις και συναισθήματα, κι αυτό λίγο δεν είναι.

Τη συναυλία άνοιξαν οι Night On Earth, ένα από τα πιο αξιόλογα σχήματα της Αθήνας. Ο κόσμος καθόταν τριγύρω, μέχρι που άρχισε να μετακινείται προς το κέντρο, μπροστά στη σκηνή, καθώς το An άρχισε να γεμίζει. Ακούσαμε λίγα κομμάτια, μεταξύ των οποίων και δύο διασκευασμένα τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ενώ η μπάντα δεν εμφανίστηκε με την ολοκληρωμένη της σύνθεση (κιθάρα, μπάσο, drums, πλήκτρα, βιολί και φωνή). Ήταν μια πολύ καλή εισαγωγή στη βραδιά που θα ακολουθούσε. Ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα, που συχνά θυμίζει soundtrack, με εκπληκτικά φωνητικά που συνδυάζονται με μια trip-hop διάθεση. Τη δουλειά τους μπορεί κανείς να την ακούσει στο διπλό ομώνυμο album τους, ενώ ετοιμάζουν και δεύτερο, σε συνεργασία με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Στη συνέχεια ανέβηκαν οι Sugah Galore, με τη γνωστή funk-rock προσέγγισή τους, που σε κάνουν να κουνιέσαι στον ρυθμό με το άφθονο groove τους. Εμφανίστηκαν στην ολοκληρωμένη τους εκδοχή, κιθάρες, μπάσο, drums, πλήκτρα και την επιβλητική και πάντα ενεργητική στη σκηνή Γεωργία Καλαφάτη (SugahSpank). Έπαιξαν κομμάτια από τον επερχόμενο προσωπικό τους δίσκο (ηχογραφείται αυτόν τον καιρό), ξεσηκώνοντας το κοινό, το οποίο είχε ήδη δημιουργήσει μια φανταστική ατμόσφαιρα. Πράγμα που παρατήρησε και η SugahSpank, καθώς τόνισε ότι υπήρχε κάτι μαγικό στον αέρα. Έτσι λοιπόν προετοιμάστηκε καταλλήλως το έδαφος για να βγουν στη σκηνή οι Gevende.

Μόνο όσοι τους είχαν ακούσει ξανά, θα μπορούσαν να φανταστούν τι θα επακολουθούσε. Οι Gevende εμφανίστηκαν με πενταμελές σχήμα, κιθάρα/φωνή, μπάσο, drums, βιολί, τρομπέτα. Η μουσική τους είναι πολύ δύσκολο να χαρακτηριστεί, και όταν τους ρώτησα να μου δώσουν μερικά στοιχεία, μου απάντησαν απλά: μουσική. Προσπαθώντας να την περιγράψω λοιπόν, ξεκινώ λέγοντας πως πρόκειται για ένα φοβερό μίγμα από ανατολίτικο folk, rock, psychedelic, acoustic, jazz, reggae, groove και experimental προσεγγίσεις, χωρίς να υπερισχύει κανένα τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο frontman τους Ahmet τραγουδάει σε μια γλώσσα που δεν υπάρχει, φτιάχνοντας δικές του λέξεις μέσα από τις μελωδικές γραμμές του, οι οποίες άλλοτε θύμιζαν αμανέ και άλλοτε παραλήρημα πάνω στους διάφορους ρυθμούς που έπιασε το συγκρότημα. Κορυφαίο της βραδιάς, κατά τη γνώμη μου, μια διασκευή από το soundtrack του Requiem For A Dream σε ρυθμούς drum ‘n bass, με την προσθήκη αυτών των παράξενων φωνητικών. Ακούσαμε επίσης κομμάτια από το album τους EV, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 2006. Κάθε κομμάτι είχε τον χαρακτήρα του, δημιουργώντας στο σύνολο ένα καταπληκτικό πρόγραμμα με ενδιαφέρουσα ροή, εμφανή πειραματισμό και, πάνω απ’ όλα, επικοινωνία με τον κόσμο. Το χαμόγελο στα πρόσωπα των Τούρκων (κατά τη διάρκεια και μετά τη συναυλία) δεν ήταν τυχαίο, καθώς η ανταπόκριση του κοινού ήταν απίστευτη. Δημιουργήθηκε ένα ζεστό ακροατήριο, που χειροκροτούσε, επευφημούσε, γελούσε και χτυπιόταν μαζί με τους μουσικούς, απολαμβάνοντας την εμφάνισή τους, η οποία κράτησε δύο περίπου ώρες. Τέτοιες συναυλίες συσπειρώνουν ένα διψασμένο για ποιοτική μουσική κοινό, που υπάρχει, κι ας μην έχει τα καλύτερα πατήματα για να φτιάξει την ταυτότητά του. Τέτοιες βραδιές είναι που σε κάνουν να θυμάσαι ότι, ακόμη και ανεξάρτητα, μπορούν να στηθούν υπέροχες συναυλίες, οι οποίες οδηγούν σε ανοίγματα των μουσικών μας οριζόντων, πράγμα που έχουμε ανάγκη στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια στη Spinalonga, για μια βραδιά που με έκανε να αισθανθώ τυχερός με την παρουσία μου και δύσκολα θα ξεχάσω.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured