Μετά τον Shantel, το electro-balkan γλέντι συνεχίστηκε την επόμενη μέρα στο Gagarin με τους Ziveli Orchestar και φυσικά τους Balkan Beat Βox. Βράδυ Σαββάτου με καταρρακτώδη βροχή έφτασα κατά τις 10 στο Gagarin και ευχόμουν όλα να κυλήσουν ομαλά και να ξεφαντώσω με αυτές τις δύο μπάντες, οι οποίες δίνουν - όπου κι αν βρεθούν - εκρηκτικά shows, ζωντανές παραγωγές που ξεσηκώνουν με τον αυτοσχεδιασμό, την ένταση και την απρόβλεπτη μείξη ήχων.

Λίγο μετά τις 10.30, η οκταμελής Ziveli Οrchestar από τη Γαλλία έδωσε το σήμα της έναρξης της συναυλίας υπό τους ήχους της gran casa που απλώθηκε στο χώρο και ώθησε κάπως τον κόσμο (γύρω στα 300 άτομα) να πλησιάσει προς τη σκηνή. Τα λαμέ κουστούμια, οι χρυσές αλυσίδες, οι cowboy μπότες και τα ασπρόμαυρα μοκασίνια αφήνουν το ίχνος τους τη στιγμή που οι τρομπέτες, η τούμπα, το σαξόφωνο, τα κόρνο και τα κρουστά παίζουν τη διασκευή του “Tombe La Neige”, ένα κομμάτι το οποίο εκτόξευσε τη φήμη του Salvatore Adamo στη Γαλλία του 1963. Η μπάντα, γνωστή τελευταία μέσα από τη διαφημιστική καμπάνια της Ursus, ήταν πολύ δεμένη, είχε ψυχή και ερμήνευσε συνθέσεις σαφώς επηρεασμένες από την ευρύτερη βαλκανική folkore μουσική παράδοση. Ακούστηκαν δικά τους τραγούδια με τη συνοδεία της εκπληκτικής ερμηνεύτριας Suzana Djordjevic όπως τα “Albanov Cocek”, “Zajkova Igra” και “Sesto Ucao”, ενώ δεν έλειψαν και δείγματα του ρεπερτορίου του Goran Bregovic, που ανέβασαν την αδρελανίνη στα ύψη. Η εμφάνισή τους διήρκησε μιάμιση ώρα με σπουδαιότερη στιγμή της όταν κατέβηκαν και έπαιξαν ανάμεσα στο κοινό. Μικροί και μεγαλύτεροι γίνανε τότε ένα με τα καταιγιστικά χάλκινα πνευστά και, πιστέψτε με, κανείς δεν ήθελε να τελειώσει το πάρτυ αυτό… Οι περισσότεροι είχαμε έρθει για τους Balkan Beat Box, ωστόσο το γαλλικό αυτό group απογείωσε το κοινό και χάρισε ένα καλό πάτημα για αυτό που θα επακολουθούσε.

Οι Balkan Beat Box εμφανίστηκαν κατά τις 12.30 και όλοι είμασταν ανεβασμένοι για ακόμη πιο high και groovy καταστάσεις. Μουσικά ηχοχρώματα από τη Μεσόγειο και την ανατολική Ευρώπη, βαλκανικές μελωδίες και αραβικοί ρυθμοί αναμεμειγμένα με electronica, beats, samples, heavy raga bass και απίστευτη ενέργεια παρέσυραν το κοινό σε ξέφρενο χορό. Ανάμεσα στα κομμάτια που ακούστηκαν ξεχωρίζω τα “Habibi Min Ζaman”, “Hermetico”, “Sunday Arak”, “La Bush Resistance” και “Meboli”, ενώ θέλω ακόμα να επισημάνω την κραυγή του κόκορα με την οποία εκκινούσαν όλα τα τραγούδια. Βασικό μήνυμά τους ήταν και είναι η ειρήνη στη Παλαιστίνη, στο Αφγανιστάν, σε κάθε γωνιά του κόσμου που πλήττεται από τα αδηφάγα οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα. Και πάνω απ’ όλα «Αντίσταση, Αντίσταση, Αντίσταση». Όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της μπάντας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Ο αεικίνητος τραγουδιστής Tomer Yosef, ο οποίος πηδούσε, τραγουδούσε, πείραζε τα ηχητικά εφφέ, ο αξιόλογος σαξοφωνίστας Ori Kaplan (πρώην μέλος των Gogol Bordello), ψυχή και εμπνευστής των Balkan Beat Box μαζί με τον drummer-προγραμματιστή Tamir Muskat που είχε το γενικό πρόσταγμα, ο εκπληκτικός κλαρινετίστας Eyal Tamuldi, o κιθαρίστας - σωσίας του Bob Dylan! - Uri Kinrot, καθώς και ο χίπι μπασίστας Ben Handler. Mε δύο επίμονα encore των “Gypsy Queens”, “Mexican City”, “Bulgarian Chicks”, οι Balkan Beat Box χάρισαν ένα λίαν απολαυστικό live, δικαιώνοντας τη φήμη τους ως ένα από πιο τα εκρηκτικά μουσικά blend projects δίπλα σε ονόματα όπως αυτά των Gogol Bordello, Mano Negra, Fanfare Ciocarlia κ.α.

Η ώρα είχε πάει ήδη 2 και έπεσαν οι τίτλοι τέλους για μία συναυλία «δύο σε ένα», που απήλαυσαν με την ψυχή τους όλοι. Νιώθω στ’ αλήθεια πολύ τυχερή για το ότι βρέθηκα εκεί και φυσικά αναμένω τις επόμενες δισκογραφικές τους δουλειές αλλά και διαφορετικού είδους τέτοια μουσικά παντρέματα ήχων και συγκροτημάτων.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured