Στο πλαίσιο του Gaia Festival, η άφιξη του Γερμανού μουσικού, παραγωγού, performer και DJ Shantel (Stephan Hantel) ήταν ένα πολυαναμένομενο γεγονός για τους θιασώτες της electro-balkan μουσικής. Ένας από αυτούς ήμουν κι εγώ, που είχα μάλιστα την τύχη να τον απολαύσω και τον Ιούλιο του 2007, σε ένα open live στις «Γιορτές της Γης», ένα φεστιβάλ το οποίο διοργανώνεται στη Βλάστη της Κοζάνης. Ήθελα έτσι να διαπιστώσω για άλλη μια φορά εάν ο «βασιλιάς του βαλκανικού dancefloor», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, θα μπορούσε να αναταράξει και τα αθηναϊκά μουσικά πράγματα.

Στον ευρύχωρο industrial χώρο του Art House από νωρίς συνέρεαν όλων των ειδών οι φατσούλες, από neo-hippies και ροκάδες μέχρι ελληνικού λαϊκού ρεπερτορίου, οι οποίοι έπιναν και περίμεναν το πολυδιαφημισμένο DJ set του Shantel. Και η ώρα έφτασε, λίγο πριν τις 12, με τον μικροκαμωμένο Γερμανό να εμφανίζεται ντυμένος στα λευκά και με τη γκρι Ushanka του (ρωσικό γούνινο καπέλο). Πανηγυρισμοί, φωνές, σφυρίγματα, άπειρες μπύρες και σώματα που λικνίζονταν στα βαλκανικά beats του “Disko Partizani”. Δυστυχώς, όμως, ενώ όλοι ήταν εκεί και χόρευαν με τη ψυχή τους, τα ηχοσυστήματα του μαγαζιού πρόδωσαν τα πάντα. Ένα συνεχές βουητό, αλλοπρόσαλλα bass-prima που παραμόρφωναν ό,τι ακουγόταν - ακόμη και τη φωνή του Shantel. Παρήγορη στιγμή υπήρξε η παρέμβαση του διοργανωτή του φεστιβάλ, ο οποίος, αφού ζήτησε ταπεινά συγνώμη, σχολίασε μεν τον απαράδεκτο ήχο και τη μη ευθύνη φυσικά του καλλιτέχνη, εγγυήθηκε δε και την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου για όσους το επιθυμούσαν (και όντως έγινε).

Κατ’ άλλα το κοινό φάνηκε να μην πτοείται ιδιαίτερα καθώς τα τσιφτετέλια και οι ελληνικοί «διονυσιασμοί» συναντούσαν ριπές βότκας και χαρτοπετσέτας που εκτόξευε ο Shantel. Προσιτός και απίστευτα άνετος, δεν φάνηκε να ενοχλείται από τα μεγάλα ηχητικά προβλήματα αλλά αντιθέτως είχε πολύ καλή διάθεση και έλεγε ότι δεν θα ξεχάσει τη βραδιά αυτή (τι να πει κι ο άνθρωπος!). Κομμάτια όπως “Koupes-I Will Smash Glasses”, “Disko Boy”, “Ciganka Medley”, “Bucovina”, “Fige ki Ase Me” (αυτό μάλιστα το ερμήνευσε σε άπταιστα ελληνικά), πυροδότησαν το βαλκανικό πνεύμα του κοινού που δεν έλεγε να σταματήσει να πίνει και να χορεύει, λουσμένο με βότκα και νερό, με τα ξεσηκωτικά mix από βαλκανικά beats, gypsy grooves και freestyle electronica. Mάλιστα, στο μέσο της βραδιάς η εμφάνιση της αιθέριας ξανθιάς belly dancer Αλεξάνδρας, τρέλανε τόσο τον ανδρικό, όσο και το γυναικείο πληθυσμό που παρακολουθούσε με παλμό τις εξωτικές φιγούρες της, με τα κόκκινα μαντήλια και τα στολίδια.

Χωρίς αμφιβολία ο Γερμανός DJ ήταν ο κύριος του παιχνιδιού και ενθουσίασε το κοινό, το οποίο ήθελε συνεχώς να τον πλησιάσει, να του μιλήσει και να του χορέψει, ιδίως κάθε φορά που άφηνε το DJ set και αναμειγνυόταν κάτω με τον κόσμο. Λίγο μετά τις 2, το σώμα μου σήμανε τα πρώτα αλλά καίρια δείγματα κούρασης. Kαι κάπως έτσι άφησα τον Shantel αγκαλιά με μία νεαρή όμορφη θαυμάστρια, που επέμενε να χορέψει μαζί της, και τον κόσμο σε εκστατικούς χορούς της κοιλιάς. Για άλλη μια φορά ο Shantel είχε το κλειδί για να μετατρέψει τα πάντα σε ένα τρελό πάρτυ, μακριά από το δήθεν και το στημένο. Ήταν μία βαλκανική νύχτα σε μεγάλα κέφια.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured