Η “Ρόζα” απαγγέλλεται με στόμφο που δεν αντέχει το fun club του Μητροπάνου και οι σοβαροφανείς λάτρεις της «έντεχνης ποίησης». Ο στίχος «τα μουνιά καπέλα, οι πάρε τ’ αρχίδια μου, οι την Παναχαϊκή μου…» τραγουδιέται με πάθος από τους θαμώνες, με την ίδια χαλαρότητα που θα τραγουδούσαν και το «λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου…». Το “Εγώ Δε Πάω Μέγαρο” της αείμνηστης Ρίτας αποκτάει ασύλληπτες, επικές διαστάσεις. Ο Καλδάρας μιξάρεται με τον MC Hammer, ενώ το “Χρόνια Μακριά Σου Λιώνω” μεταφράζεται εις την αγγλικήν και δραματοποιείται απροσδόκητα.

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά που πράττουν –με προφανή αγάπη– απέναντι στο ελληνικό τραγούδι οι Φοίβος Δεληβοριάς και Μάρθα Φριντζήλα στο Gazarte. Κανιβαλίζουν οι άνθρωποι την κονσερβοποιημένη αισθητική μας, τα αραχνιασμένα μας ποιοτικά κριτήρια, τα μουσικά ταμπού που όλοι μας λίγο-πολύ κουβαλάμε. Παίζουν σαν μικρά παιδιά με το ελληνικό τραγούδι, χωρίς αναστολές, και ανακατεύουν το trash με την «ποιότητα» μέχρι σημείου που να μην μπορείς να αντιληφθείς τις διαχωριστικές γραμμές τους.

Delitzila_2

Κάνουν πλάκα, αυτοσαρκάζονται σε τελειωτικό στάδιο, και τραγουδούν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι. Αυτά που αγάπησαν παλιά, εκείνα που δεν κατάλαβαν ποτέ, όσα δεν χόρεψαν γιατί ντρεπόντουσαν, αυτά που αντιλήφθηκαν μετά από χρόνια. Ο Δεληβοριάς, με σακάκι λαμέ που θα ζήλευε ακόμα κι ο Φλωρινιώτης, και η Φριντζήλα, με καστανή περούκα επιθεωρησιακής αρτίστας, ακροβατούν πάνω στην πίστα με σκηνοθετημένη ακρίβεια, κλείνοντας μας συνεχώς το μάτι για τα παραγνωρισμένα και τα καμένα του ελληνικού τραγουδιού. Ο Θέμης Αδαμαντίδης, οι Olympians, η Αρλέτα, ο Πανούσης, ο πανταχού παρών Χατζιδάκις και άλλοι τόσοι άθελα τους συμβάλουν σε έναν αχταρμά ο οποίος αναδύει το ανυπέρβλητο και το παρανοϊκό της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

Delitzila_3

Μέσα από όλο αυτό κρατήστε το αυτονόητο. Κρατήστε δηλαδή δύο καλλιτέχνες που δεν είναι αποκομμένοι από το καθημερινό, που δείχνουν γήινοι και κανονικοί, που σε διασκεδάζουν απλά και ξάστερα με τη μουσική και το ταλέντο τους. Στο Gazarte ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Μάρθα Φριντζήλα παρέα με τους τρεις εξαιρετικούς μουσικούς τους –τον Σταμάτη Σταματάκη, τον Σωτήρη Ντούβα και τον Κωστή Χριστοδούλου– υπογράφουν αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα live αυτού του χειμώνα.

Delitzila_4


 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured