Το καινούργιο του άλμπουμ Sync Positive είναι για πολλούς ένα από τα καλύτερα ηλεκτρονικά της χρονιάς και εγγυάται έτσι ακόμα μεγαλύτερη προβολή για τον 40χρονο Ιάπωνα μουσικό. Με αυτήν την αφορμή, ο Hiroshi Watanabe μίλησε στην Ελένη Μητσιάκη για το πώς στράφηκε προς τα ηλεκτρονικά, για το πόσο φοβισμένους άφησε τους συμπατριώτες του ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός και για αρκετά ακόμα...
Πότε ήταν η καθοριστική στιγμή, όταν αποφασίσατε να υπογράψετε με την ελληνική δισκογραφική Klik; Πώς συνέβη αυτό;
Όλα έγιναν γύρω στο 2004. Είχα ήδη κυκλοφορήσει ένα EP με τον τίτλο Matrix. Ο διευθυντής της Klik, ο Γιώργος Κυριακού, το βρήκε σε κάποιο δισκάδικο και ενθουσιάστηκε όταν το άκουσε. Επικοινώνησε λοιπόν μαζί μου μερικές ημέρες μετά και κουβεντιάσαμε. Έτσι, ο Γιώργος αποφάσισε να βγάλει μια ειδική συλλογή, με τον τίτλο Hiroshi Watanabe: Α Κlik Records Tribute to the Most Imaginative Japanese Producer, αποτελούμενη από 12ιντσα τα οποία είχα κυκλοφορήσει παλιότερα σε διάφορες εταιρείες –με διάφορα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα– και από ένα νέο τραγούδι. Πούλησε 7.000 κομμάτια, από τα οποία τα 4.000 στην Ελλάδα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας και, μαζί της, μια δυνατή φιλία με πολύ ευχάριστες αναμνήσεις.
Γράφετε πολλά χρόνια μουσική. Τι σας οδήγησε προς την ηλεκτρονική κατεύθυνση; Ποια ήταν η αρχική σας έμπνευση;
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ηλεκτρονική μουσική από το Δημοτικό σχολείο. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους στάθηκε το ότι και ο πατέρας μου ήταν μουσικός και έπαιζε με αναλογικά συνθεσάιζερ, οπότε υπήρξε μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Έβρισκα άκρως εντυπωσιακούς τους ταξιδιάρικους ηλεκτρονικούς ήχους και ήθελα να δοκιμάσω κι εγώ. Έκτοτε, τρελαίνομαι να συνθέτω και το κάνω προσπαθώντας να μετατρέψω μια εικόνα που έχω στο μυαλό μου εκείνη τη στιγμή σε μουσική. Αυτό είναι που με εμπνέει. Η δύναμη της εικόνας.
Πώς θα περιγράφατε την αισθητική σας;
Την αισθητική μου όσον αφορά ποιο πράγμα; Γενικά, δεν σκέφτομαι με αυτό τον τρόπο. Προσπαθώ να είμαι πάντα ειλικρινής. Δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό.
Η μουσική σας είναι εμπνευσμένη από συναισθήματα –την περιγράφετε ως «emotional deep thinking house electronica». Σε τι βαθμό σας επηρεάζει το πώς βλέπετε τον κόσμο και τη μουσική;
Όπως είπα και προηγουμένως, προσπαθώ να ζω μια τίμια ζωή, με ειλικρίνεια και αγάπη. Όντας οικογενειάρχης, θα πρέπει τα παιδιά μου να με βλέπουν παράλληλα και ως πατέρα. Ό,τι έχω κάνει, λοιπόν, προέρχεται από τις εμπειρίες μου. Δεν μπορεί να υπάρξει προσωπική δημιουργία που να υπερβαίνει τις εμπειρίες του καθενός μας.
Μιλήστε μας λίγο για το νέο σας άλμπουμ, Synch Positive...
Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη περίσταση για μένα. Κάτι σαν δώρο για την 40ή επέτειό μου! Με το Sync Positive θέλησα να πειραματιστώ με κάτι διαφορετικό από όσα έχω κάνει στο παρελθόν –νομίζω πως γίνεται εμφανές σε όσους παρακολουθούν τη δουλειά μου. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους είναι ότι ο τίτλος του δίσκου δεν σχετίζεται με τη θετική σκέψη. Ήθελα απλώς να συγχρονιστώ με τον ρυθμό των θετικών δονήσεων.
Επηρέασε καθόλου τη μουσική σας η πρόσφατη καταστροφή στην Ιαπωνία;
Η παραγωγή του δίσκου είχε ήδη ολοκληρωθεί όταν έγινε ο σεισμός. Είναι πολύ τρομακτικό, για να είμαι ειλικρινής... Κανείς εδώ δεν γνωρίζει πραγματικά τι συμβαίνει. Είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσω. Είμαστε πάρα πολύ φοβισμένοι για το μέλλον μας.
Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για το στούντιο, το λογισμικό που χρησιμοποιείτε και την όλη διαδικασία δημιουργίας την οποία ακολουθείτε;
Χρησιμοποιώ MAC εδώ και πάρα πολύ καιρό. Για την παραγωγή, χρησιμοποιώ το Logic Pro και πολλές άλλες εφαρμογές για συνθεσάιζερ.
Παίζετε μουσική και ως DJ. Προτιμάτε τις ζωντανές εμφανίσεις από τη δημιουργία στο στούντιο ή, μήπως, η συναυλία αποτελεί για σας μια μεταγενέστερη σκέψη –όπως και για τους περισσότερους δημιουργούς ηλεκτρονικής μουσικής;
Για μένα, μοιάζουν αρκετά αυτά τα δύο. Λατρεύω να παίζω ζωντανά τη μουσική μου αλλά μου αρέσει επίσης πάρα πολύ να μιξάρω μουσική και να δημιουργώ μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Πώς σας φαίνεται η εγχώρια ηλεκτρονική μουσική σκηνή/κοινότητα;
Εννοείς στην Ελλάδα; Είχα πάρα πολύ καλές εμπειρίες σε όσα μέρη έχω βρεθεί. Υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία και το διασκεδάζω πάντα.
Υπάρχει κάτι για την ηλεκτρονική μουσική που να μην το καταλαβαίνει ο κόσμος;
Πραγματικά, δεν μπορώ και δεν θα ’πρεπε να πω κάτι πάνω σ’ αυτό. Η μουσική αποτελεί ένα εντελώς ελεύθερο βίωμα για τον καθένα μας.
Στην τρέχουσα οικονομική κρίση, οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα μοιράζονται τη μουσική τους μέσω ιστοσελίδων και υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης. Ποια είναι η άποψή σας πάνω σ’ αυτό; Θα κάνατε το ίδιο;
Είναι κάτι που δεν πρόκειται να σταματήσει και ελπίζω να μπορέσω να διαθέσω σύντομα περισσότερες δουλειές μου σε ψηφιακή μορφή. Μερικές φορές με αγχώνει όλο αυτό, όμως δεν γίνεται να σταματήσει. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά.
Τι μουσική ακούτε τον τελευταίο καιρό;
Τα πάντα!