Ο Shabaam Sahdeeq (aka S-DUB) από το Μπρούκλιν θεωρείται από τις πλέον κλασικές μορφές της underground hip hop σκηνής της Νέας Υόρκης και της σπουδαίας φουρνιάς καλλιτεχνών που ξεπήδησαν από τα 90’s. Συνοδοιπόρος των Mos Def, Talib Kweli, The Alchemist και μελών από Wu-Tang Clan δεν κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω και να γνωρίσει και εμπορική επιτυχία (πέραν μιας σειράς φοβερών κομματιών, mixtapes και είτε σόλο είτε ολοκληρωμένα άλμπουμ με τους Polyrhythm Addicts). Ο δίσκος που δεν βγήκε από την Rawkus (που τότε άλλαζε χέρια) στα τέλη των 90’s και η τρίχρονη παραμονή του στη φυλακή ήταν καθοριστικές καμπές. Μιλήσαμε με τον Shabaam Sahdeeq μόλις πάτησε στην Αθήνα για το δωρεάν live show του στο Bios αυτή την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου.

Γεια! Πως νοιώθεις που παίζεις ξανά στην Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια;

Πολύ καλά! Ξαναβλέπω παλιούς φίλους και κάνω νέους fans.

Πως είναι η περιοδεία μέχρι στιγμής; Τα καλύτερα shows και στιγμές; Έπαιξες και στην Νάπολη είδα.

Η περιοδεία έχει πάει φοβερά. Σίγουρα το καλύτερο show ήταν στην Νάπολη και μάλιστα έχω τελειώσει ένα ολόκληρο άλμπουμ ενώ είμαι στην Ευρώπη με παραγωγούς από Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα.

Πως υποδέχεται το 2011 τον Shabaam Sahdeeq; Τι βρίσκεται στα σκαριά;

Πριν ξεκινήσω την περιοδεία κυκλοφόρησα το ‘S S – The American Classic Mixtape’ για να έχω μαζί στο tour. Τώρα ολοκληρώνω ένα νέο άλμπουμ όπως είπα με ηχογραφήσεις σε διάφορα μέρη της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική. Έχω πολλές ακόμα συνεργασίες για να κυκλοφορήσουν σύντομα.

Πως βλέπεις τη σκηνή της Νέας Υόρκης σήμερα με αυτή των ‘Golden 90’s’;

Δεν υπάρχει σύγκριση. Τα πάντα προχωράνε μπροστά. Τα 90’s είναι τα 90’s και ποιοτική μουσική βγαίνει κάθε εποχή. Απλά πρέπει να ψάξεις βαθιά. Το παιχνίδι έχει γίνει digital πλέον.

Ήσουν σημαντικό μέρος της Rawkus αν και στο παρά πέντε δεν κυκλοφόρησε κάποιο ολοκληρωμένο σου άλμπουμ εκεί στα τέλη των 90’s λόγω αλλαγών στην εταιρία.

Έτσι ακριβώς. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία γύρω από το άλμπουμ. Απλά δεν κυκλοφόρησε.

Είναι δύσκολο να είσαι ανεξάρτητος καλλιτέχνης;

Πάντα ήμουν ανεξάρτητος. Η Rawkus ήταν ένα pit stop. Τώρα η Rawkus δεν υπάρχει αλλά εγώ συνεχίζω!

Τέλος, τι είναι τα 90’s για εσένα; Πολύ ταλέντο και σπουδαίοι καλλιτέχνες σε ένα μόνο μέρος;

Τα 90’s υπήρξε μια εποχή που δεν πρέπει να αναπαραχθεί και αντιγραφεί, αλλά να εξελιχθεί από τους νεότερους.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured