Είναι Γερμανοί, είναι αθεράπευτοι τρελαμένοι με τη μουσική, εδρεύουν στην ανήσυχη βερολινέζικη εταιρία Sonar Kollektiv και μας συστήνουν εδώ και 15 χρόνια περίπου ό,τι πιο φρέσκο και ταξιδιάρικα παλιομοδίτικο. Οι Jazzanova έρχονται στις 12 Ιουνίου στο πλαίσιο του Synch Festival και πριν αφεθούμε στους παιχνιδιάρικους ήχους τους μιλήσαμε με τον Stefan Leisering – έναν από τους ιδρυτές αυτής της ενδιαφέρουσας εξαμελούς κολεκτίβας. Λίγα λόγια και καλά...
Δεν ξέρω αν είναι γνωστό, αλλά πώς προέκυψε το όνομά σας;
Τις πρώτες ημέρες είχαν πέσει στο τραπέζι διάφορα ονόματα αλλά τελικά καταλήξαμε στον τίτλο ενός παλιού άλμπουμ της δεκαετίας του 1970. Αυτός ο δίσκος – μη με ρωτήσεις για τον καλλιτέχνη, τον ξεχνάω συνεχώς! – περιείχε πολλά στοιχεία από όσα μας εκφράζουν. Έτσι όλα κύλησαν ομαλά.
Όντως νιώθετε τον Gilles Peterson ως μέντορά σας;
Η οπτική του Gilles για τη jazz και για αυτό που δύναται να κατακτήσει ή να φτάσει, αγγίζει κατά πολύ ό,τι νιώθουμε και κάνουμε με τη μουσική μας. Κατά συνέπεια είναι και μέντοράς μας. H αλήθεια είναι ότι μας ανακάλυψε πρώτα ένας γερμανός DJ και από τότε τα υπόλοιπα κινήθηκαν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Στην κολεκτίβα σας καθείς έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο και παρατηρώ ότι τόσα χρόνια ακολουθείτε κάτι σαν έναν «κύκλο» δουλειάς. Αρχικά δηλαδή καταπιάνεστε με προσωπικό δίσκο, ακολουθούν remixes άλμπουμ, για να καταλήξετε σε mix compilations και τανάπαλιν. Υπάρχει κάποιος λόγος που δουλεύετε με αυτούς τους ρυθμούς;
Ένα θα σου πω. Όλα έχουν να κάνουν με το θέμα της δημιουργικότητας. Με την πάροδο των χρόνων αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση remakes-remixes από καλλιτέχνες και εταιρίες, κάτι που δεν το φανταζόμασταν. Εννοείται ότι θα θέλαμε να αφιερώναμε περισσότερο χρόνο στα δικά μας project, όμως μας ενδιαφέρει και μας ιντριγκάρει όλη αυτή η εξερεύνηση της μουσικής.
Συμφωνείς ότι το DJing αποτελεί μία μορφή τέχνης;
Η δική μου ενασχόληση αφορά στο programming ενός δίσκου, όμως φυσικά υιοθετώ αυτή την άποψη. Είναι ένα απαιτητικό, απρόβλεπτο και συναρπαστικό είδος «παράστασης» (performing) και «συμβιβασμού» με το κοινό. Ξεκινάς από μπαρόκ και καταλήγεις σε pop ή και mainstream ακούσματα, παρέχοντας ένα μικρό και προσωπικό σόου.
Πέρασαν έξι χρόνια από το προσωπικό σας άλμπουμ In Between και επανήλθατε με το All Of The Things. Διακρίνω μία στροφή σε λιγότερο ηλεκτρονικά πεδία ή λανθάνω;
Θα μπορούσες να πεις ότι στη νέα μας δουλειά υπερτερεί το συναίσθημα και η προσωπική μας εξέλιξη ως προς τους στίχους και τις αρμονίες. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της πορείας μάθαμε περισσότερα πράγματα πάνω σε αυτούς τους τομείς και νομίζω ότι κάτι τέτοιο γίνεται εμφανές. Από την άλλη πιστεύουμε ότι η μουσική δεν έχει αλλάξει τόσο μέσα στις δεκαετίες. Πάντα το θέμα κρύβεται στις ωραίες φωνές και μελωδίες, ανεξάρτητα με την όποια τεχνολογική πρόοδο. Τι να την κάνεις την ακουστική τελειότητα όταν λείπουν τα άλλα;
Τι είναι αυτό που ελκύει περισσότερο τους Jazzanova, μουσικά;
Είμαστε απόλυτα ανοιχτοί σε ό,τι νοείται μουσική και «αυτο-τροφοδοτούμαστε» κάθε φορά που ανακαλύπτουμε κάτι το οποίο τρελαίνει το μυαλό και τα αυτιά μας. Δίνουμε κατά καιρούς μέσα από όσα καταπιανόμαστε μικρές δόσεις αυτών και δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να μας καταλογίσει ότι διαθέτουμε μικρό εύρος μουσικών αναφορών.
Πρόσφατα ολοκληρώσατε και το άλμπουμ SK200, με το οποίο γιορτάζετε τις 200 κυκλοφορίες στην εταιρία σας Sonar Kollektiv. Επιφυλάσσετε κάποιες αναπάντεχες συνεργασίες ή κάτι άλλο;
Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο αριθμός των 200 κυκλοφοριών είναι μία σημαντική κατάκτηση για οποιοδήποτε indie label. Εδώ συγκεντρώσαμε εκλεκτά ονόματα φίλων του παρελθόντος όπως Clara Hill, Soulphiction, Benny Sings κ.α. – καθώς και του παρόντος σαν τους Quasimode και Recloose – και κάναμε το κέφι μας. Όσο για το μέλλον, τι να σου πω, όσο ψάχνει κανείς βρίσκει. Οπότε τα πάντα είναι εν θερμώ!.
Και με ποια σύνθεση θα σας απολαύσουμε στο Synch Festival;
Θα είμαστε 10 άτομα επί σκηνής μαζί με φίλους μουσικούς που συνεργαστήκαμε και στον προσωπικό μας δίσκο και δεν θα λείπει τίποτα. Από uptempo decks μέχρι πνευστά, μπάσο, ντραμς κτλ. Θα κάνουμε ένα crossover από jazz έως και mainstream και νομίζω ότι δεν θα μείνει παραπονεμένος κανείς από το ελληνικό κοινό. Βέβαια, προσωπικά δεν έχω αίσθηση της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας αλλά έχω ακούσει συναρπαστικά σχόλια από μέλη των Jazzanova που σας έχουν επισκεφθεί. Η δική μου εμπειρία ήταν μονάχα ένα αστραπιαίο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη για αγορά δίσκων, οπότε αναμένω τα καλύτερα.
Θα ήθελες να μας πεις κάτι άλλο;
Ελάτε οπωσδήποτε στο φεστιβάλ μιας και η δεκαμελής παρουσία μας θα διαφέρει από άλλες του παρελθόντος. Μην ξεχνάτε και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετέχουν στο Synch, θα περάσουμε τρέλα...».