Οι καλοκαιρινές διακοπές κοντοζυγώνουν και οι λίστες με τα must βιβλία που θα μας συντροφεύσουν έχουν αρχίσει σιγά σιγά να διαμορφώνονται. Αν λοιπόν είστε κι εσείς στο ίδιο mood ή αν απλά ψάχνετε ποιο θα είναι το επόμενο μυθιστόρημα που θα σας κάνει παρέα το Σαββατοκύριακο σε θάλασσες και ακτές, ιδού μερικά εγχώρια βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και που το Avopolis προτείνει ανεπιφύλακτα.
Μέρες Αλεξάνδρειας του Δημήτρη Στεφανάκη
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Ο Δημήτρης Στεφανάκης παρουσιάζει στις Μέρες Αλεξάνδρειας μιας σειρά από ιστορίες εμπορίου, πολιτικής, έρωτα και κατασκοπείας με τους ανθρώπους της διασποράς στο επίκεντρο της αφήγησης. Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν πρόσωπα όπως ο καπνοβιομήχανος Αντώνης Χάραμης, ο Λιβανέζος Ελιάς Χούρι και η Γαλλοελβετίδα Υβέτ Σαντόν που γίνονται οι πρωταγωνιστές μιας ιστορίας πενήντα χρόνων, από τις πρώτες ενδείξεις ενός επικείμενου παγκοσμίου πολέμου, μέχρι τις εθνικοποιήσεις του Νάσερ.
Η Αθήνα της μιας διαδρομής του Πέτρου Μάρκαρη
Εκδόσεις Κείμενα
Όχι ακριβώς μυθιστόρημα, αλλά γραμμένο από μια πένα που έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στο ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, το Η Αθήνα της μιας διαδρομής του Πέτρου Μάρκαρη είναι ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό του συγγραφέα στην πόλη και διαρκεί σχεδόν μία ώρα. Όσο χρειάζεται δηλαδή ο Ηλεκτρικός για να διανύσει την απόσταση από τον Πειραιά στην Κηφισιά. Σε αυτό, ο συνεπιβάτης του συγγραφέα κατεβαίνει σε κάθε σταθμό για να εξερευνήσει μαζί του την κάθε περιοχή, με τους αναγνώστες να βυθίζονται στις ομορφιές, τα κακώς κείμενα και τις συναρπαστικές αντιθέσεις μιας διαχρονικά χαοτικής Αθήνας.
Η φωνή στα χέρια της της Ντορίνας Παπαλιού
Εκδόσεις Ίκαρος
Στο Η φωνή στα χέρια της, η Ντορίνα Παπαλιού αφηγείται μια πολυεπίπεδη και σαγηνευτική ιστορία για τον ανταγωνιστικό χώρο της διεθνούς σκηνής της κλασικής μουσικής, όπου συναντάμε μια ανερχόμενη Ελληνίδα σολίστ του βιολιού που δεν θα φοβηθεί να αμφισβητήσει τους κανόνες της αγοράς, ερχόμενη αντιμέτωπη με ανοιχτές πληγές και αναπάντητα ερωτήματα. Η ίδια θα λάβει στην πιο κρίσιμη στιγμή της καριέρας ένα αινιγματικό μήνυμα που θα ανατρέψει όσες βεβαιότητες καλλιεργούσε για τον χώρο τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η εμμονική σύνδεσή της με ένα βιολί ιδιαίτερης αξίας θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή της.
Deepfake του Μάκη Μαλαφέκα
Εκδόσεις Αντίποδες
Τέσσερα χρόνια μετά την απολαυστική Μεσακτή, ο Μάκης Μαλαφέκας επιστρέφει με το τρίτο μυθιστόρημα περιπετειών του Μιχάλη Κρόκου, αυτή τη φορά στο νέο εκδοτικό του σπίτι, τους Αντίποδες. Όπως και τις προηγούμενες φορές, ο Κρόκος θα δεχθεί και πάλι μια ζεστή μέρα στις αρχές του καλοκαιριού μια ασυνήθιστη επίσκεψη, που θα τον μπλέξει σε ακόμη μια περιπέτεια με φόντο μια Αθήνα που χορεύει σε ρυθμούς τουρισμού και gentrification. Και προκειμένου να σώσει μια καλή φίλη του που κινδυνεύει, εκείνος θα χρειαστεί να παρεισφρήσει ως κειμενογράφος σε μια ακροδεξιά οργάνωση.
Χωλ της Κατερίνας Χανδρινού
Εκδόσεις Κείμενα
«Ο βοηθός του Γκλεν Γκουλντ περνούσε τόσες ώρες καθημερινά μαζί του στο στούντιο κι έπειτα τόσες ώρες μόνος του σε μπαρ για να συνέλθει, ώστε τα παιδιά του δεν τον έβλεπαν σχεδόν ποτέ και όταν τύχαινε να τον συναντήσουν στο χωλ, μόλις να έχει φτάσει, τον αποκαλούσαν: Κύριε». Η Κατερίνα Χανδρινού επιστρέφει πέντε χρόνια μετά την Κόρκυρα με ένα ιδιότυπο θρίλερ δωματίου, όπου το σπίτι λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και φέρεται σαν ίδρυμα και σαν τρόφιμος μαζί. Και όσο αυτό αναρωτιέται για τον ρόλο, την κατασκευή και τη διαρρύθμισή του, οι ένοικοί του αλλά και οι ηθοποιοί των ταινιών που προβάλλονται στο άδειο του σαλόνι δίνουν τις δικές τους απαντήσεις.
Ένα για το δρόμο του Θεοδόση Μίχου
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Μετά το Κράτα το Σόου και το Η Αλκμήνη και οι Άλλοι, ο Θεοδόσης Μίχος επιστρέφει με μια σειρά διηγημάτων με φόντο τους φρενήρεις δρόμους της αθηναϊκής μεγαλούπολης και πιο συγκεκριμένα ένα μπαρ, στο οποίο οι θαμώνες επιλέγουν την αφαίρεση και τον σκληρό ρεαλισμό για να αφηγηθούν οι ίδιοι την ιστορία τους. Με το αλκοόλ να ρέει και το μπαρ να μην αλλάζει ποτέ χαρακτήρα, η αφήγηση συνεχίζεται παρότι ο εαυτός των θαμώνων έχει χαθεί προ πολλού, σε ένα ζωντανό πορτρέτο των ανθρώπων μιας πόλης σε διαρκή σύγχυση.
Τυφεκιοφόρος του εχθρού του Μάριου Χάκκα
Εκδόσεις Άγρα
Μετά το Μπιντέ, οι εκδόσεις Άγρα επανεκδίδουν τον Τυφεκιοφόρο του εχθρού του Μάριου Χάκκα, στο οποίο οι μοντερνιστικές τεχνικές του «παραλόγου» συναντούν τον πειραματισμό του εμβληματικού συγγραφέα με τη «λογοτεχνία της οργής» που άνθισε στην εποχή του. Στις σελίδες του βιβλίου, οι αναγνώστες συναντούν τον ανθρωπότυπο του αριστερού πολίτη στη μεταπολεμική Αθήνα, η οποία μεταμορφώνεται σε έναν τόπο οικιστικής αντιπαροχής, συνεχούς μετάλλαξης, ευδαιμονίας και ραγδαίας κοινωνικής ανόδου, στη σκιά πάντα του βιώματος της Αριστερής ήττας και των πρώτων αμφισβητήσεων της αυστηρής κομματικής γραμμής. Μια σημαντική κοινωνική καταγραφή, από μια εμβληματική πένα για τα εγχώρια γράμματα.