Από τον συλλογικό τόμο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για το Φεντερίκο Φελίνι, μέχρι τη νέα συλλογή διηγημάτων του Σταύρου Ζουμπουλάκη και την πολυσυζητημένη Νικήτρια Σκόνη του Κώστα Καλτσά, η άνοιξη φέρνει μερικές ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες στην εγχώρια βιβλιοσοδειά που μας καλούν να τις ανακαλύψουμε και να βυθιστούμε σε πληθώρα διαφορετικών θεματικών. Να λοιπόν τι θα διαβάσει το Avopolis το επόμενο διάστημα, προτού μπει για τα καλά στη συναυλιακή περίοδο.

Φεντερίκο Φελίνι: Ο Μάγος του Σινεμά της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.)

Εκδόσεις Οξύ

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) υπογράφουν ένα βιβλίο για όλους του λάτρεις της έβδομης τέχνης, αφιερωμένο στον απόλυτο δημιουργό του ιταλικού νεορεαλισμού: τον Φεντερίκο Φελίνι. Με κεφάλαια αφιερωμένα τόσο στον ίδιο, όσο και στους ιστορικούς συνεργάτες του και στην εκτεταμένη φιλμογραφία του, αλλά και με πλούσιο αρχειακό υλικό, θρυλικές αφίσες και ιστορικές φωτογραφίες που άφησαν εποχή. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στην προπολεμική Ιταλία του Μουσολίνι και του Καθολικισμού, στα θρυλικά στούντιο της Cinecittà, στη γέννηση των paparazzi και της ιδιωτικής τηλεόρασης, μέσα από κείμενα των Βασίλη Ραφαηλίδη, Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο, Γιάννη Ζουμπουλάκη, Ηλία Φραγκούλη και άλλων. Σε επιμέλεια του Δημήτρη Μπάμπα.

Ελληνικός κομμουνισμός: Μια διεθνική ιστορία (1912-1974) του Κωστή Καρπόζηλου

Εκδόσεις Αντίποδες

«Ονομάζουμε κομμουνισμό την πραγματική κίνηση που καταργεί τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων». Αυτή τη φράση από το εμβληματικό Κομμουνιστικό Μανιφέστο επιλέγει ο ιστορικός και μέχρι πρόσφατα διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), Κωστής Καρπόζηλος, ο οποίος υπογράφει μια εξαιρετικά σημαντική μελέτη της ιστορίας του ελληνικού κομμουνισμού του 20ού αιώνα. Εστιάζοντας στην «πραγματική κίνηση» των ανθρώπων του και «ανιχνεύοντας τις πολλαπλές του γεωγραφίες», ο Καρπόζηλος συντάσσει μια πολύτιμη ταξική καταγραφή με επίκεντρο τους πρωταγωνιστές της επανάστασης, εκπατρισμένους διανοούμενους, πρόσφυγες και μετανάστες, σε τόπους που περιλαμβάνουν από την οθωμανική και ελληνική Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη, μέχρι το Παρίσι του Λαϊκού Μετώπου, τη Μέση Ανατολή στα χρόνια του πολέμου, το Βουκουρέστι και την Τασκένδη των πολιτικών προσφύγων.

ΓΚΟΥΤΛΑΝΤ: Ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού του Νίκου Μπακουνάκη

Εκδόσεις Πόλις

Ο Νίκος Μπακουνάκης, καθηγητής Πρακτικής της Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και δημοσιογράφος με ειδίκευση στο βιβλίο (LiFO, Βήμα «Βιβλίο»), επιστρέφει με μια νέα μυθιστορηματικού τύπου δουλειά του, η οποία εμπνέεται από την αληθινή ιστορία της πατρινής οινοποιίας «Αχαΐα», γνωστής σήμερα ως «Achaia Clauss». Στις σελίδες του ΓΚΟΥΤΛΑΝΤ: Ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού πρωταγωνιστούν πρόσωπα όπως ο Γιάκομπ Κλίπφελ, Γερμανός οινολόγος και ίσως ο δημιουργός της γλυκιάς Μαυροδάφνης, η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας – ή μάλλον Σίσσυ, όπως και έμεινε στην ιστορία – και ο Βλάσιος Αντωνόπουλος, φιλελεύθερος σταφιδέμπορος και βουλευτής του Βενιζέλου. Και όλοι μαζί εμφανίζονται σε μια μεγάλη αφήγηση με πλήρη τεκμηρίωση, που μας γυρνά από το 1833 έως το 1949 και δημιουργεί αριστοτεχνικά ενδιαφέροντες μικρόκοσμους, ανασυστήνοντας το φυσικό τοπίο, με το κρασί και το αμπέλι πάντα πρωταγωνιστές.

Διάφανα Κρίνα: Έγινε η απώλεια συνήθειά μας του Θάνου Σαρρή

Εκδόσεις Οξύ

Ο Θάνος Σαρρής αφηγείται τη δημιουργία του Έγινε η Απώλεια Συνήθειά μας των Διάφανων Κρίνων, του εμβληματικού δίσκου ενός από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα των ‘90s αλλά και του σήμερα για τον εναλλακτικό εγχώριο ήχο. Στις σελίδες του διαβάζουμε για το δισκογραφικό ντεμπούτο της μπάντας του Θάνου Ανεστόπουλου στη Wipe Out! Records μέσα από τις ιστορίες των ίδιων των πρωταγωνιστών, αλλά και των ανθρώπων στους οποίους η μουσική – ή μάλλον η ποίηση – των Κρίνων άφησε το ανεξίτηλο σημάδι της.

Νικήτρια Σκόνη του Κώστα Καλτσά

Εκδόσεις Ψυχογιός

«Τα παιδιά δεν κρατάνε από καμιά ιστορία. Ούτε κι εμείς. Κι εμάς μας τη δώσαν, μας πέταξαν μέσα». Ο Κώστας Καλτσάς ακολουθεί στη Νικήτρια Σκόνη τρεις γενιές μιας ελληνικής οικογένειας, από το τέλος της Κατοχής και το ξέσπασμα του ελληνικού Εμφυλίου, μέχρι τις παραμονές του διχαστικού δημοψηφίσματος του 2015 για τη διάσωση της χώρας, δημιουργώντας ένα πολυγενεακό μυθιστόρημα για το πώς διαμορφώνεται το σήμερα μέσα από το φίλτρο των αντικρουόμενων αφηγήσεων ενός παρελθόντος γεμάτου από ανεπούλωτες πληγές. Μια ενδιαφέρουσα συμπύκνωση της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού κράτους, σε ένα βιβλίο που μας προσκαλεί να αναμετρηθούμε με τις συλλογικές μας εμπειρίες και ήττες.

Γιώργος Αρβανίτης: Μια ζωή στο φως της Ελισάβετ Χρονοπούλου

Εκδόσεις Πατάκη

Η βραβευμένη συγγραφέας και σκηνοθέτης Ελισάβετ Χρονοπούλου συνομιλεί με τον διεθνούς φήμης κινηματογραφιστή Γιώργο Αρβανίτη, ο οποίος της αφηγείται τη δική του ζωή. Από την τέχνη της κινηματογράφησης, μέχρι τα ταξίδια του απ’ άκρη σ’ άκρη στον κόσμο και τις συνεργασίες του με τους θρύλους του παγκόσμιου σινεμά. Με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από όλη τη φιλμογραφία του, για πραγματικούς σινεφίλ.

800 μετ’ εμποδίων του Σταύρου Ζουμπουλάκη

Εκδόσεις Πόλις

Ο πολυβραβευμένος και πολυγραφότατος Σταύρος Ζουμπουλάκης επιστρέφει με ακόμη ένα δοκιμιακό του βιβλίο, στο οποίο συγκεντρώνονται όλα τα κείμενά του που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Καθημερινή από το 2021 μέχρι και το 2023. Ένας τόμος δίχως θεματική συνοχή μεταξύ των κειμένων του, αλλά και ένας υπέροχος τρόπος γνωριμίας με την πολύτιμη γραφή μιας σπουδαίας πένας των εγχώριων γραμμάτων.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured