The guns have fallen silent.
The stars have aligned.
The great wait is over.
Come see.
It will not be televised.

Δεν είναι ψέμα. Τα αδέλφια Gallagher ανακοίνωσαν επανένωση και κοινή περιοδεία σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία το 2025. Παίρνουμε μέρος στην παγκόσμια φρενίτιδα, με μια δεκάδα εξαιρετικών τραγουδιών που μας κληροδότησε η σπουδαία βρετανική μπάντα.

 

Don’t Look Back Ιn Anger

Ένας αληθινός βρετανικός ύμνος, φτιαγμένος για να ακουστεί ζωντανά σε γεγονότα ζωής, σε τελικούς πρωταθλημάτων, σε φιλανθρωπικές συναυλίες και πάει λέγοντας. Η μελωδία του τραγουδιού πυροδοτεί σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το sing-along. Δεν είναι τυχαίο που ακούστηκε πρόσφατα και για την επούλωση των πληγών που άφησε ο μακελάρης στο Μάντσεστερ, ο οποίος έκανε τρομοκρατική επίθεση στη συναυλία της Ariana Grande.

Wonderwall

Ο Noel κυνηγούσε την απόλυτη, ολοστρόγγυλη μελωδία, θέλοντας να αφήσει κληρονομιά το δικό του “Yesterday”. Και σε αυτό το super hit πλησίασε όσο ποτέ την υγρή, μπητλική του φαντασίωση.

Supersonic

Μία από τις πιο ευφυείς εκλάμψεις του συγκροτήματος, με ένα riff που ακόμη προκαλεί ηλεκτρισμένες αντιδράσεις. Αν δεν σου αρέσει το "Supersonic", δεν σου αρέσουν οι Oasis. 

Live Forever

Ένας πραγματικός ύμνος για τη rock 'n' roll μυθολογία και μια «αθάνατη» μελωδική γραμμή, η οποία οδηγεί στο συγκινητικό ξέσπασμα στο φινάλε. Επιπλέον, είναι ένα από τα τραγούδια που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για να ακουστούν σε κηδείες. 

The Masterplan

Το πιο διάσημο b-side των Oasis. Εξαιρετική μελωδία, η οποία σε παίρνει από το χέρι και σε βάζει σε ένα φαντασιακό πάρτι για ενήλικες, κάπου στα απόνερα του έκπτωτου swingin' London της δεκαετίας του 1960.

Some Might Say

Μία από τις πιο δυνατές ερμηνείες του Liam Gallagher, ο οποίος αφήνει τη φωνή του να απλωθεί πάνω από το αργόσυρτο κουπλέ. Απόλυτα απολαυστικό τραγούδι, που εσωκλείει τα καλύτερα στοιχεία της κιθαριστικής brit pop εκείνης της εποχής.

Champagne Supernova

Επικών διαστάσεων single, που είχε κατακλύσει το airplay του MTV στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το τραγούδι αποτελούσε highlight κάθε συναυλίας των Oasis για πολλά χρόνια καθώς το κοινό τραγουδούσε δυνατά τον στίχο «Where were you while we were getting high». 

Falling Down

Υπέροχο ψυχεδελικό καλούδι από το κύκνειο άσμα, Dig Out Your Soul. Καλοδουλεμένη ενορχήστρωση και άψογη παραγωγή, που προκρίνει την οργή και το πείσμα των τελευταίων ημερών του συγκροτήματος.

Little Βy Little

Άριστο δείγμα μπαλάντας, έχει τη δύναμη να ανάψει χιλιάδες αναπτηράκια σε οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό στάδιο. Ο Noel αναλαμβάνει τα φωνητικά σε ένα από τα λίγα τραγούδια που ξεχώρισαν από το άνισο Heathen Chemistry

Cigarettes & Alcohol 

Δυνατές shoegaze κιθάρες, νεανική ενέργεια από ένα συγκρότημα που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο και ένας Liam στο μικρόφωνο να θυμίζει περισσότερο Johnny Rotten, παρά John Lennon. Αν η επιτυχία που ακολουθούσε δεν ήταν τέτοιου μεγέθους, οι Oasis θα έγραφαν μόνο τραγούδια σαν αυτό ή το "Slide Away".

 

Ο Ανδρέας Κύρκος συνέταξε την παραπάνω λίστα ως μέρος του αφιερώματος «10 χρόνια χωρίς τους Oasis» που δημοσιεύθηκε στο Avopolis το 2019. Ακολουθεί απόσπασμα:

«You said we'd live forever»

Αυτός ο συγκεκριμένος στίχος τρυπάει σαν αγκάθι τη λεία επιφάνεια του υπέροχου νέου τραγουδιού του Liam Gallagher, με τίτλο "One Of Us". Το άκρως μελωδικό και εθιστικό single ανήκει στους προπομπούς του 2ου προσωπικού του δίσκου  (4ου, αν συνυπολογίσουμε και τους 2 που έβγαλε με τους Beady Eye). 

«You said we'd live forever». Αυτή η αναφορά αφήνει έντονο συναισθηματικό αποτύπωμα σε όσους ζήσαμε τα χρόνια που ακούστηκε για πρώτη φορά αυτή η υπόσχεση, περίπου στην αυγή της brit pop έκρηξης, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το τραγούδι “Live Forever” τοποθέτησε κατευθείαν τους Liam & Noel Gallagher στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας στη δισκογραφία. Πριν από 25 χρόνια, το πρώτο τους άλμπουμ Definitely Maybe έκανε αρχικά τη Βρετανία και στη συνέχεια όλη την υφήλιο, να ερωτευτεί τη χουλιγκάνικη μυθολογία των δύο αδελφών από το Μάντσεστερ. Οι Oasis είχαν άλλωστε την ικανότητα να γράφουν τις πιο εθιστικές νεο-Μπιτλικές μελωδίες για μεγάλα ακροατήρια. 

Στο (άνωθεν) βιντεοκλίπ του "One Of Us", ο Liam κοιτάζει φωτογραφίες με τον αδελφό του όταν ήταν παιδιά και με νοσταλγία τον καλεί να πουν «περασμένα ξεχασμένα» και να φιλιώσουν. Πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ, με στόχο τη δημοσιότητα και το τζέρτζελο στα social media; Είναι δική του ιδέα ή των δημιουργών της σειράς Peaky Blinders, οι οποίοι υπογράφουν το κλιπ; 

Σε κάθε περίπτωση, το τραγούδι δίνει μια ωραία ευκαιρία για να συζητηθεί το πολυπόθητο reunion, 10 χρόνια μετά τον οριστικό χωρισμό των Oasis. Παρά τη δημόσια κουβέντα, βέβαια, αυτό το σενάριο μοιάζει να είναι πιο απίθανο από ποτέ. 

Διαβάστε τη συνέχεια στο avopolis.gr

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured