Ο James Earl Jones, γνωστός για την ερμηνεία του Darth Vader στο franchise Star Wars για τέσσερις δεκαετίες, πέθανε σε ηλικία 93 ετών στο σπίτι του στην κομητεία Dutchess της Νέας Υόρκης, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ηθοποιού.

Γιος του ηθοποιού και μποξέρ Robert Earl Jones, o James Earl Jones γεννήθηκε στo Μισισιπή στις 17 Ιανουαρίου 1931. Ο πατέρας του άφησε την οικογένεια λίγο μετά τη γέννησή του και ο Jones από 5 ετών μεγάλωσε από τους παππούδες τoυ. Βρήκε τη μετάβαση αυτή τόσο τραυματική που ανέπτυξε τραυλισμό και περνούσε το χρόνο του στο σχολείο βουβός. Ένας από τους καθηγητές του στο γυμνάσιο τον βοήθησε με τον τραυλισμό του: ανακάλυψε ότι είχε ταλέντο στην ποίηση και τον ενθάρρυνε να διαβάσει δυνατά το έργο του στην τάξη. Μετά τη θητεία του στο στρατό, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε στο American Theatre Wing. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1964 με τη σάτιρα του Stanley Kubrick για τον ψυχρό πόλεμο Dr. Strangelove ή: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb.

Ο Jones έκανε το ντεμπούτο του σε έναν από τους πιο εμβληματικούς ρόλους του το 1977, όταν δάνεισε τη φωνή του στον Darth Vader στο Star Wars: A New Hope, αν και δεν αναγνωρίστηκε επίσημα για τον ρόλο μέχρι την τρίτη ταινία Star Wars, το 1983, Return of the Jedi. Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του το 2008, «Όταν η Linda Blair έκανε το κορίτσι στον Εξορκιστή, προσέλαβαν τη Mercedes McCambridge για να κάνει τη φωνή του διαβόλου που έβγαινε από μέσα της. Και υπήρξε διαμάχη ως προς το αν η Mercedes έπρεπε να αναγνωριστεί. Εγώ σκέφτηκα πως όχι, ήταν απλώς ειδικά εφέ. Έτσι, όταν ήρθε η ώρα για τον Darth Vader, είπα, όχι, είμαι απλώς ειδικά εφέ. Αλλά ταυτίστηκα τόσο που από το τρίτο, σκέφτηκα, εντάξει, θα τους αφήσω να βάλουν το όνομά μου πάνω του».

Ο Jones έδωσε φωνή στον Darth Vader σε κάθε ταινία Star Wars για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες και εμφανίστηκε επίσης σε μερικά από τα πολυάριθμα τηλεοπτικά spin off του franchise πριν παραχωρήσει τη θέση του στην τεχνολογία AI το 2022. Η τελευταία του συνεισφορά στο franchise ήρθε στο The Rise of Skywalker του 2019.

Eμφανίστηκε σε πολλές ταινίες τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, συμπεριλαμβανομένων των Conan the Barbarian, Coming to America, Field of Dreams, The Hunt for Red October, The Sandlot, Clear and Present Danger και Cry, the Beloved Country. Το 1994, έκανε τη φωνή του Mufasa στο The Lion King της Disney.

Στράφηκε στην τηλεόραση τη δεκαετία του ’90 και κέρδισε δύο Emmy το 1991: ένα Α' Ανδρικού Ρόλου για το Gabriel's Fire και ένα Β' Ανδρικού Ρόλου στο Heat Wave. Σε μια σειρά ρόλων guest star, ο Jones δάνεισε τη φωνή του στους Simpsons και εμφανίστηκε σε επιτυχημένες σειρές όπως το Law and Order, το Will & Grace και το Frasier.

Ο Jones συνέχισε να είναι guest star σε τηλεοπτικές εκπομπές και να δανείζει την εμβληματική μπάσα φωνή του σε τεράστια προγράμματα της δεκαετίας του 2000. Εμφανίστηκε στα Two and a Half Men, House και The Big Bang Theory και παρείχε τη φωνή για το tagline του CNN "This Is CNN" και την κάλυψη του NBC για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 και του 2004.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured