Το διάσημο βραβείο Χρυσού Λέοντα για την καλύτερη ταινία κέρδισε το The Room Next Door του Pedro Almodóvar. Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Ισπανού απέσπασε χειροκρότημα διάρκειας 17 λεπτών όταν έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ. Ο Almodóvar είπε στην ομιλία αποδοχής του το Σάββατο: «Θα ήθελα να το αφιερώσω στην οικογένειά μου, που είναι εδώ τώρα… Αυτή η ταινία, το The Room Next Door, είναι η πρώτη μου ταινία στα αγγλικά αλλά το πνεύμα είναι ισπανικό».

Η ταινία του, μια προσαρμογή του μυθιστορήματος What Are You Going Through της Sigrid Nunez, ακολουθεί τη συγγραφέα μπεστ σέλερ Ingrid (Julianne Moore) και τη Martha (Tilda Swinton) καθώς αναζωπυρώνουν τη φιλία τους χρόνια αφότου έχασαν επαφή. Καθώς βυθίζονται σε αναμνήσεις του παρελθόντος, ανέκδοτα, τέχνη και ταινίες, η Martha, που παλεύει με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε τελικό στάδιο, θέλει να πεθάνει με αξιοπρέπεια και ζητά από την Ingrid να είναι στο διπλανό δωμάτιο όταν πάρει το χάπι ευθανασίας.

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας πήγε στον Brady Corbet για το The Brutalist, διάρκειας 3,5 ωρών, με πρωταγωνιστές τους Adrian Brody και Felicity Jones. Η βιογραφική ταινία για έναν φανταστικό Ούγγρο αρχιτέκτονα και επιζώντα του Ολοκαυτώματος, τον László Tóth, ο οποίος μεταναστεύει στις μεταπολεμικές ΗΠΑ, θεωρήθηκε ευρέως η αγαπημένη των κριτικών στη Βενετία φέτος.

Η Nicole Kidman κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για τον ρόλο της στο ερωτικό θρίλερ Babygirl, κάτι που επιβεβαίωσε ότι η φετινή Βενετία αγκάλιασε το σεξ στην οθόνη. Αλλά η Kidman δεν μπόρεσε να αποδεχθεί η ίδια το βραβείο καθώς η μητέρα της, Janelle Ann Kidman, πέθανε, όπως αποκάλυψε η σκηνοθέτις Halina Reijn όταν έλαβε το βραβείο για λογαριασμό της Kidman. Η Reijn διάβασε δήλωση από την Kidman που έλεγε εν μέρει: «Είμαι σε σοκ και πρέπει να πάω στην οικογένειά μου, αλλά αυτό το βραβείο είναι για εκείνη… Η σύγκρουση ζωής και τέχνης είναι σπαρακτική και η καρδιά μου είναι ραγισμένη».

Κατά τα άλλα, το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής Αργυρός Λέοντας πήγε στο Vermiglio της Maura Delpero. Ο Vincent Lindon κέρδισε το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο The Quiet Son, για έναν πατέρα και έναν γιο που χωρίζονται από τις πολιτικές τους ιδεολογίες. Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε στο April, σε σκηνοθεσία Dea Kulumbegashvili.

Ακολουθεί ο κατάλογος των νικητών των βραβείων που απονεμήθηκαν την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου:

Χρυσός Λέοντας καλύτερης ταινίας: «The Room Next Door» του Pedro Almodóvar (Ισπανία)
Αργυρός Λέοντας – Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής: «Vermiglio» της Maura Delpero (Ιταλία – Γαλλία – Βέλγιο)
Αργυρός Λέοντας καλύτερης σκηνοθεσίας: «The Brutalist» του Brady Corbet (Βρετανία)
Coupe Volpi καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Nicole Kidman στο «Babygirl» της Halina Reijn (ΗΠΑ)
Coupe Volpi καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Vincent Lindon στο «The Quiet Son» των Delphine Coulin και Muriel Coulin (Γαλλία)
Βραβείο καλύτερου σεναρίου: Murilo Hauser, Heitor Lorega για την ταινία «I’m Still Here» του Walter Salles (Βραζιλία – Γαλλία)
Ειδικό βραβείο της Επιτροπής: «April» της Déa Kulumbegashvili (Γαλλία – Ιταλία – Γεωργία)
Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο ταλέντο: Paul Kircher στο «Leurs enfants après eux» των Ludovic Boukherma και Zoran Boukherma (Γαλλία)

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured