Το Joker: Folie À Deux παρουσιάστηκε στο κοινό την Τετάρτη 4/9, καθώς η συνέχεια του Todd Phillips στην εμπορική επιτυχία της ταινίας του Joker έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας και οι πρώτες κριτικές έχουν ήδη κυκλοφορήσει.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Joaquin Phoenix στον ρόλο του Arthur Fleck/Joker που του εξασφάλισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του 2019. Στo sequel συμμετέχει η Lady Gaga στον ρόλο της Harley Quinn, της εξίσου ταλαιπωρημένης συντρόφου του Joker. Στο Joker: Folie À Deux, ο Arthur Fleck είναι έγκλειστος στο Arkham περιμένοντας τη δίκη του για τα εγκλήματά του ως Joker. Σύμφωνα με τα τρέιλερ που έχουν κυκλοφορήσει, εκεί βρίσκει την αληθινή αγάπη στο πρόσωπο της Harley Quinn αλλά και στη μουσική που ήταν πάντα μέσα του.

Ο κριτικός κινηματογράφου του Hollywood Reporter, David Rooney, αποκαλεί την ταινία «άνιση», γράφοντας ότι ενώ η ερμηνεία της Gaga είναι άξια επαίνου, το sequel παραπαίει επειδή είναι αφηγηματικά λίγο «θαμπό».

Η Jo-Ann Titmarsh, που γράφει για την Evening Standard του Λονδίνου, συμφωνεί με την άποψη του Rooney, σημειώνοντας ότι η ταινία στερείται ενθουσιασμού και αίσθησης ότι η τρέλα παίρνει τον έλεγχο. Προσθέτει ότι παρά τον συναρπαστικό και περίπλοκο κύριο χαρακτήρα της, η ταινία είναι τελικά βαρετή και δεν οδηγεί πουθενά.

Εν τω μεταξύ, η Allison Willmore του Vulture πιστεύει ότι ένα από τα κύρια ζητήματα της ταινίας είναι ότι ο Arthur δεν είναι τόσο ενδιαφέρων, παρά την προσπάθεια που καταβάλλει ο Phoenix για να αποδώσει τον χαρακτήρα. Γράφει επίσης ότι ακόμη και όταν ο Arthur νομίζει ότι παίρνει τον έλεγχο, γίνεται «ένας σάκος του μποξ για τον κόσμο, και το πιο σημαντικό, για τον σκηνοθέτη, ο οποίος υποβάλλει τον χαρακτήρα σε τόσες πολλές ταπεινώσεις που στην πραγματικότητα παύει να είναι αξιολύπητος».

Ο Peter Bradshaw του Guardian πιστεύει ότι η Gaga δεν χρησιμοποιείται αρκετά στο sequel, παρά τις φανφάρες που έχει λάβει ο πρωταγωνιστικός ρόλος της, επισημαίνοντας ότι το σενάριο της ταινίας δεν δίνει στον χαρακτήρα της πολλές ευκαιρίες εξέλιξης.

Ωστόσο, ορισμένοι κριτικοί απόλαυσαν απόλυτα τη νέα περιπέτεια του Phillips για τον Joker.

«Ο Phillips και ο Silver έχουν προσφέρει το τελευταίο πράγμα που περίμενε κανείς: μια κοινωνικά υπεύθυνη ταινία Joker που βρίσκει έναν ενδιαφέροντα τρόπο να εξερευνήσει τις συνέπειες (τόσο εντός όσο και εκτός οθόνης) της πρώτης ταινίας», γράφει ο Matthew Turner του NME.

Ο Geoffrey Macnab του Independent αισθάνεται ότι ο Phillips διασκέδαζε στην καρέκλα του σκηνοθέτη με την «περιοδεία του σε τουλάχιστον έναν αιώνα Hollywood» μέσα από μουσικά νούμερα και αναφορές σε διάφορα κλασικά κομμάτια. Διαπίστωσε επίσης ότι η ερμηνεία του Phoenix παραμένει ισχυρή και συγκινητική.

Ο John Nugent στο Empire πιστεύει ότι οι μουσικές στιγμές βοήθησαν την ιστορία, γράφοντας ότι το "Close To You" του Burt Bacharach σπάνια έχει παιχτεί τόσο ανατριχιαστικά και ενώ η πρώτη ταινία ήταν αδυσώπητα καταπιεστική και ζοφερή, τώρα υπάρχει ένας παράξενα ελπιδοφόρος τόνος.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured