Όταν ανακοινώθηκε πριν πολύ καιρό ότι ο Lenny Kravitz επρόκειτο να έρθει στην Αθήνα, στο πλαίσο του AthensRocks, το ξέφρενο κοινό που τον ακολουθεί, διότι είναι και μεγάλο, αφού αναμφίβολα είναι ένα από τα πιο mainstream ονόματα παγκόσμιας φήμης, αντέδρασε στην είδηση με επευφημίες και ζητωκραυγές. Ήταν μάλλον πολύ νωρίς για να φανεί πως η ημερομηνία που επιλέχθηκε δεν ήταν εν τέλει η καλύτερη επιλογή... Εκτός αυτού, η αφόρητη συνθήκη οι καυτές συνθήκες του Αυγούστου έκαναν δύσκολη την προσέλευση πριν από την εμφάνιση των Sleaford Mods, μιας που ειδικά οι The Last Internationale έμοιαζαν ως το πιο ταιριαστό όνομα του line up σε σχέση με τον ήχο του Lenny. 

Ωστόσο, οι Sleaford Mods είναι κυριολεκτικά ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα acts που στήθηκαν προς το τέλος των '10s. Παρόλο που αρχικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι η επιλογή τους ήταν αρκετά εναλλακτική και παράταιρη στο όλο εγχείρημα, το νόημα της μουσικής βρίσκεται στην ένωση και όχι στον διαχωρισμό. Επομένως, αναμφίβολα δε φταίει αυτό στη μονότονη εμφάνισή τους. Τα prerecordings του DJ και η έλλειψη έστω και μιας κιθάρας δεν αναδεικνύουν τον αυθορμητισμό και την ευρηματικότητα που χρειάζεται ένα rock group στη σκηνή. Όσο και αν ο DJ χορεύει ασταμάτητα και όσο και αν ο frontman προσπαθεί να εκτοξεύσει την punk αισθητική του μέσα από σπασμωδικές κινήσεις που θυμίζουν τον Iggy Pop και τον Joe Talbot των IDLES, η έλλειψη ευρηματικότητας δίνει την εντύπωση ότι το στήσιμο αυτό δεν είναι ιδανικό για μια συναυλία που πραγματοποιείται σε τέτοιες συνθήκες, δηλαδή σε εξωτερικό χώρο, με μεγάλη προσέλευση, σε μια εμφάνιση που διαρκεί παραπάνω από μία ώρα. Ίσως αυτό να ήταν ένα ταιριαστό performance σε ένα μικρό venue ή σε ένα διαδικτυακό κανάλι που παρουσιάζει μια μισάωρη εμφάνιση.

Η πρώτη φορά που ήρθε ο Lenny Kravitz ήταν το 2008. Οπότε, η ανυπομονησία ήταν έντονη και μεγάλη. Το παιδί από τη Νέα Υόρκη κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να μαθευτεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να χαρακτηρίζεται από έναν ξεχωριστό συγκερασμό πολλών ειδών μουσικής που βασίζεται κατά κύριο λόγο στις rock, funk, soul ρίζες του, χωρίς όμως να παραμένει αυστηρά εκεί αφού έχει πειραματιστεί και με άλλη είδη όπως reggae, rn'b, ακόμη και electronica! Σε αυτό οφείλεται ο αμέτρητος κατάλογος μουσικών που τον έχουν διαμορφώσει. Κάποιοι εξ αυτών είναι οι Beatles, οι Rolling Stones, o Stevie Wonder, ο Marvin Gaye, οι Jackson Five, οι Sly and the Family Stone, o Jimi Hendrix, οι Led Zeppelin, οι Aerosmith, οι Kiss κτλ. Μάλιστα, έχει γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που αφορά τη ζωή του μέχρι και την κυκλοφορία του ντεμπούτου του το 1989 και μιλάει για όλα εκείνα τα ακούσματα που τον σχημάτισαν ως μουσικό αλλά πρωτίστως ως ακροατή.

Πλαισιωμένος από μια σφιχτοδεμένη ομάδα μουσικών (κάποιοι είναι μόνιμοι συνεργάτες του όπως ο κιθαρίστας Craig Ross) που ενέτειναν την αίσθηση coolness, αισθησιασμού και επαγγελματισμού που διαπνέει και τον ίδιο, ο Lenny Kravitz έδωσε μια εξαιρετική performance που διήρκεσε κάτι παραπάνω από δύο ώρες. Οι μουσικοί του έχουν την ικανότητα να αποτυπώσουν αυτούσια τα κομμάτια όπως στους δίσκους αλλά ταυτόχρονα να τα παραλλάξουν σε σημεία οδηγώντας τα σε νέα μονοπάτια αυτοσχεδιασμού και να δημιουργήσουν νέες συναυλιακές εκτελέσεις.

Παίζοντας κυρίως παλιές του επιτυχίες ("Are You Gonna Go My Way", "Fear", "Believe", "Again", "I Belong To You", "American Woman", "Fly Away", "The Chamber" κτλ) και μόνο δύο καινούριες ("Low" και "Paralyzed"), απέδειξε ότι στέκεται άψογα στη σκηνή ερμηνευτικά, παικτικά και εμφανισιακά. Πραγματικά, δίνει την εντύπωση ενός 30άρη rockstar που βάζει φωτιά στη σκηνή. Είναι γνωστό, άλλωστε πως είναι φανατικός vegan, ωμοφάγος, λάτρης της φυσικής άσκησης ενώ έχει δηλώσει πως η ζωή του στις Μπαχάμες, σε μια ήσυχη πόλη 500 κατοίκων που είναι η γενέτειρα της μητέρας του, του προσφέρει γαλήνη και αυτοσυγκέντρωση. Με τη χαρισματικότητα που χαρακτηρίζει έναν τόσο έμπειρο μουσικό, δεν έλειψαν τα παιχνίδια με το κοινό, ειδικά στο "Stillness of Heart" και το τελευταίο "Let Love Rule", τα οποία διήρκεσαν περίπου ένα τέταρτο το καθένα. Επιπλέον, ήταν συνεχόμενες οι προτροπές του για αγάπη, ειρήνη και πίστη στον Θεό.

Το μισογεμάτο στάδιο δε δημιούργησε κανένα πρόβλημα στις εντυπώσεις του Lenny, αφού αποκάλεσε το ελληνικό κοινό ένα από τα πιο ζεστά, με πολύ όμορφα vibes, συν ότι ανυπομονεί να ανακαλύψει περαιτέρω την Αθήνα αλλά και να επιστρέψει σε αυτήν. Δυστυχώς, η επιλογή της ημέρας στέρησε από χιλιάδες κόσμου μια από τις ομορφότερες συναυλιακές εμπειρίες που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. O Lenny απέδειξε ότι έχει επιστρέψει στον δρόμο δριμύτερος και ενδεχομένως καλύτερος από ποτέ.

 

Φωτογραφία: Θωμάς Δασκαλάκης | Πηγή: lennykravitzonline

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured