Φωτογραφίες: Nikos Z

Η συγκεκριμένη συναυλία μας ταλαιπώρησε, τόσο γιατί ο γράφων δυσκολεύτηκε να βρει τον χώρο, όσο και λόγω της καθυστερημένης άφιξης του Masta Killa –κατευθείαν από το αεροδρόμιο! Αλλά, εν τέλει, στάθηκε μια ιδιαίτερα ευχάριστη και ταξιδιάρικη βραδιά, ποτισμένη με γνήσιο underground hip hop ήχο παλαιάς κοπής. Και αυτό είναι αδιαμφισβήτητα καλό...

Κάπου εκεί γύρω στην ενδεκάτη βραδινή κατάφερα και βρήκα τον δρόμο για το θέατρο Δίπυλον, έναν χώρο που μπορεί να αποτέλεσε (μικρό) μπελά ως προς την εύρεσή του, μα επεφύλασσε και μια ευχάριστη έκπληξη –καθότι ο εσωτερικός του διάκοσμος δημιουργούσε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα μυσταγωγικό live. Την αρχή βεβαίως εκείνη την ώρα είχε ήδη κάνει ο Sparky T, ο οποίος συνεργάζεται τακτικά με τη Noiz Productions και αποτελεί εγγύηση για ένα καλό ζέσταμα πριν από κάθε hip hop συναυλία. Άλλωστε το να δημιουργείς μίνι mosh pits σε ένα σετ προετοιμασίας για το κυρίως live δεν είναι κι εύκολο πράγμα. Υπεύθυνος μουσικά για το εν λόγω σκηνικό ήταν ο Pharoahe Monch με το κλασικό “Simon Says”, ένα από τα πολλά διαχρονικά διαμαντάκια τα οποία απολαύσαμε στις επιλογές του Sparky T. Προσθέστε σε αυτά το γεγονός ότι φρόντιζε να τα «πασπαλίζει» τακτικά με διακριτικά αλλά τεχνικώς αρτιότατα scratches και δεν θέλει και πολύ για να ανάψει το κέφι, όσο αναμέναμε το κυρίως πιάτο της βραδιάς.

Το οποίο και έφτασε (έστω και μερικώς) κατά τα μεσάνυχτα, όταν ο Afu-Ra έκανε την είσοδό του στη σκηνή. Με τα ογκώδη dreadlocks να αποτελούν παρελθόν εδώ και καιρό, εμφανίστηκε με μια απολαυστική μοϊκάνα και εμφανή τη διάθεση να κάνει τον κόσμο να περάσει καλά. Ομιλητικότατος στο μικρόφωνο και ιδιαίτερα φιλικός προς τους παρευρισκομένους –μας απεύθυνε τον λόγο συχνά-πυκνά για διάφορα θέματα, όπως το ποιο είναι το αγαπημένο τραγούδι του καθενός μας από τους δίσκους του, ποιος ο αγαπημένος μας rapper κ.ο.κ.– ο Afu-Ra κατέστησε εμφανές ότι γνωρίζει καλά πώς να χειρίζεται ένα κοινό και πώς να του προσφέρει όσα θα το κάνουν να περάσει καλά. Μας έκανε δε και μερικά μαθήματα ιστορίας γύρω από το underground hip hop της Νέας Υόρκης, μιλώντας μας για τις ημέρες όταν πρωτοξεκινούσε παρέα με τον Jeru The Damaja, για το πόσα πολλά τον έμαθε ο πρόσφατα μακαρίτης Guru, ή για το πόσο διασκεδαστικός χαρακτήρας ήταν ο Biggie Smalls. Και μπορεί σε μερικά σημεία να παράγινε με τη συζήτηση (προφανώς προσπαθούσε να γεμίσει όσο περισσότερη ώρα μπορούσε ενώ περιμέναμε τον Masta Killa), πάντως με την ευχάριστη και πάντα χαμογελαστή περσόνα του ο Afu-Ra κατάφερε να σώσει την όλη κατάσταση.

Και μουσικά όμως δεν υστέρησε ο κύριος Aaron Phillip, προσφέροντας μας απλόχερα classics από τα δυο πρώτα του κυρίως άλμπουμ, όπως τα “Defeat”, “Equality” (εις διπλούν παρακαλώ), “Why Cry”, “Mic Stance” και φυσικά το “Hip Hop” στο οποίο επικράτησε ο απόλυτος πανικός, με το mosh pit να λαμβάνει ογκώδεις διαστάσεις. Ακούστηκαν βέβαια και στιγμές από άλλες δουλειές του, όπως το “Rumble” και το “Do You Want It”, εντούτοις την πλέον ευχάριστη έκπληξη έκαναν δυο κομμάτια από την δουλειά που ετοιμάζει αυτή την εποχή, αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων. Εάν τα αυτιά μου δεν με απάτησαν, τιτλοφορούνται “Revolution” και “Move Yourself”. Σημειώστε ότι ο Afu δεν παρέλειψε να ζητήσει τη γνώμη μας για το αν θα έπρεπε να τα συμπεριλάβει στον νέο του δίσκο.

Κάπου στη μιάμιση όμως μετά τα μεσάνυχτα, ο Masta Killa έκανε την εμφάνισή του στο Δίπυλον με το σακίδιο ταξιδίου ανά χείρας –το αεροπλάνο του κυρίου Wu-Tang είχε επιτέλους προσγειωθεί στην Αθήνα. Παρόλη την ταλαιπωρία (τόσο τη δική του, όσο και τη δική μας) παρουσιάστηκε ευδιάθετος κι έτοιμος να πιάσει το κοινό από τα μαλλιά και να το κάνει να κουνηθεί ρυθμικά. Ακούστηκαν πάμπολλα κλασικά κομμάτια, τόσο από τις δουλειές των Wu-Tang Clan όσο και από τις προσωπικές καταθέσεις των μελών τους –π.χ. τα Liquid Swords και Only Built For Cuban Linx. Και κανέναν δεν χάλασε το ότι άκουσε το “Duel Of The Iron Mic”, το “Da Mystery Of Chessboxin”, με το οποίο και ανέβηκε ο Masta Killa επί σκηνής, ή το “Reunited”, που έφερε τον πανικό κάτω από την τελευταία. Από προσωπικά του κομμάτια δεν ακούσαμε πολλά, όμως ούτως ή άλλως η πλειοψηφία δεν είχε έρθει γι’ αυτά. Έγινε δε και η αναμενόμενη σύμπραξη Masta Killa και Afu-Ra για το “Mortal Combat” (από το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του δεύτερου), ούτως ώστε να μη φύγει ουδείς ανικανοποίητος από το Δίπυλον.

Μπορεί λοιπόν η συγκεκριμένη συναυλία να είχε έντονη τη μυρωδιά της νοσταλγίας για περασμένες δεκαετίες, πάντως κάτι τέτοιο δεν εμπόδισε σε τίποτα τον –αρκετό για εγχώρια hip hop συναυλία– κόσμο που μαζεύτηκε για να δει τους Afu-Ra και Masta Killa και να περάσει μαζί τους μια βραδιά γεμάτη κέφι, χορό και άπλετα χαμόγελα ικανοποίησης. Αποστολή εξετελέσθη!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured