Κοινή παρουσίαση νέων δίσκων για τον Ταυτισμένο Λάθος και τον Άγνωστο Χειμώνα έλεγε η επίσημη εκδοχή για τη βραδιά της Παρασκευής στα Εξάρχεια, όσοι όμως έχουν παρευρεθεί σε παρόμοιες συναυλίες γνωρίζουν ότι και οι δύο  φροντίζουν να προσφέρουν στους φίλους τους και στιγμές από το Ψυχόδραμα07 παρελθόν. Κάπως έτσι παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον μεν τα τραγούδια των Μόνο Με Χρώμα και Μετάβαση, αλλά εκεί που τα πράγματα πήραν φωτιά ήταν στο μετά.

Agnostos_2Εκκίνηση της βραδιάς με τα Απρόσωπα Πρόσωπα, που κυμαίνονται στο γενικότερο Ψυχόδραμα ύφος. Τουτέστιν μουντάδα στους στίχους, προβληματισμοί, μελαγχολία και ιστορίες απ’ τους δρόμους. Δεν μπορώ να πω ότι μου αφήσανε κάποια ιδιαίτερη εντύπωση, αν και φαντάζομαι πως για τους λάτρεις του συγκεκριμένου στυλ θα αποτελέσουν ακόμα μία προσθήκη στις playlists τους. Συνέχεια με το Αυτόνομο Αγκάθι (από τους Κύκνειο Άσμα), ο οποίος –παρέα με τον Κακοτέχνη από το ίδιο συγκρότημα–  μας έδωσε μια πρώτη γεύση από τον επερχόμενο δίσκο του 12.7.12. Η ποιότητα του αποτελέσματος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για όποιον έχει ακούσει Κύκνειο Άσμα και τα κομμάτια που ακούσαμε ζωντανά δεν διαψεύσανε τις προσδοκίες: προσεγμένες μουσικές επιλογές, σκεπτόμενος στίχος με γόνιμους προβληματισμούς κι ένα εμφανέστατο πάθος για αυτό που κάνει το Αυτόνομο Αγκάθι μα και για το είδος που υπηρετεί. Δελέασε πιστεύω αρκετούς να τραβηχτούν μέχρι την επίσημη παρουσίαση του 12.7.12, στις 15 του Δεκέμβρη.

Από τους κύριους πρωταγωνιστές, πρώτος ανέβηκε στη σκηνή ο Ταφ Λάθος, συνοδευόμενος –εκτός από DJ υποστήριξη– και με ζωντανά παιγμένες κιθάρες και πλήκτρα. Άλλωστε η αίσθηση που αφήνει το Μόνο Με Χρώμα είναι πιο οργανική και υποστηρίζει ένα τέτοιο εγχείρημα. Τα κομμάτια του δίσκου δεν αποτελούν υλικό-συναυλιακή βόμβα κι έτσι υπήρξαν και στο live, αν και ορισμένα ακονίζαν τα νύχια τους με τις παραμορφώσεις και με την επιθετική τάση των φυσικών οργάνων. Όπως πάντα, ο Ταυτισμένος Λάθος δεν έχανε συλλαβή –λόγω δεδομένης υψηλής ικανότητας στο μικρόφωνο– όμως τα νέα του τραγούδια δεν δίνανε πάντα πάτημα για μια επίδειξη αυτών των ταλέντων. Το υλικό του δίσκου ακούστηκε πράγματι ενδιαφέρον, όμως είναι περισσότερο ταιριαστό για ακρόαση στο σπίτι, παρά για συναυλιακό περιβάλλον.

Από την άλλη ο Άγνωστος Χειμώνας προσεγγίζει την έννοια live με μια διαφορετική λογική, παίζοντας εδώ και χρόνια το σύστημα «φουλ επίθεση».  Έτσι και στο An, βγήκε ορεξάτος με το καλημέρα προσφέροντας μια πρώτη δόση αδρεναλίνης σε ένα κοινό που, εκτός του ότι περίμενε κάτι τέτοιο, φάνηκε να ξέρει καλά τα λόγια από τα κομμάτια της Μετάβασης: προφανώς οι μηδέν-εφτά οπαδοί ακολουθούν πιστά τα βήματα του Άγνωστου Χειμώνα. Ο Ταφ Λάθος ήταν κι εκείνος στη σκηνή συνεισφέροντας όσα κουπλέ του περιέχονται στον δίσκο και σε γενικές γραμμές είχαμε μια καλή πρώτη επαφή με αυτά τα φρέσκα και όχι τόσο δουλεμένα στο αυτί των οπαδών κομμάτια. Με τον χρόνο και την εξοικίωση θεωρώ πως θα αποκτήσουν τη δική τους θέση στα lives του Α.Χ.

Agnostos_3

Κάπου εκεί όμως ήταν που ξεκίνησε το πάρτυ: υλικό από τους παλαιότερους, περισσότερο γνώριμους και άρα πιο αγαπητούς στο κοινό δίσκους των δυο πρωταγωνιστών και έκρηξη στο άκουσμα τραγουδιών σαν τα "Καλημέρα", "Τι Να Μου Πεις Και Συ", "Λίγα Λόγια Από Εμάς Για Εμάς", "Ένα Μέρος Φωτεινό" κ.ο.κ. Στο δε "Έλα Μια Βόλτα" ανέβηκε στη σκηνή και ο Loopa, αφιχθείς από την Κρήτη ειδικά για το live, δημιουργώντας πανικό τόσο με την ανταλλαγή ριμών με τον Άγνωστο Χειμώνα, όσο και με το τόσο χαρακτηριστικό και καλοφτιαγμένο beat. Όλη δε η αίθουσα συνόδευσε τον Α.Χ. όταν ήρθε η ώρα του «τσίκα μπουμ» στίχου, ενώ τα σπρωξίματα δίναν και παίρνανε στον χώρο μπροστά από τη σκηνή. Κάτι, φυσικά, που έγινε ακόμα πιο έντονο όταν εμφανίστηκαν κομμάτια από Ψυχόδραμα07 –άλλωστε B-Digital και Άϋλος βρίσκονταν επίσης επί σκηνής– όπως η "Όμορφη Πόλη", στην οποία επικράτησε χάος στον χώρο, με τον κόσμο να τραγουδάει τον κάθε στίχο.

Agnostos_4

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο Άγνωστος Χειμώνας και ο Ταφ Λάθος φρόντισαν να μας ανακοινώσουν ότι «μαγειρεύονται» καινούργια Ψυχόδραμα07 κομμάτια, ενώ αμέσως μετά μας είπαν ο καθένας το κουπλέ του από ένα από αυτά (με τίτλο “Ξεχασμένο Βασίλειο”), acapella όμως. Όχι πως πείραξε κανέναν, καθώς από ένα σημείο και μετά η βραδιά είχε διαμορφώσει τον χαρακτήρα της και η πώρωση ήταν έκδηλη για τους παρευρισκόμενους. Πράγμα που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι θα επακολουθήσει σε μια κανονική Ψυχόδραμα07 συναυλία, με άπαντες παρόντες. Με τα νέα της ηχογράφησης καινούριου υλικού από ολόκληρη την παρέα, ίσως κάτι τέτοιο να είναι πιο κοντά από ό,τι φανταζόμαστε...

{youtube}nO8tFx5xdeU{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured