Οι ιδιαιτέρως αγαπητοί στο ελληνικό κοινό Γάλλοι «διασκευαστές» Nouvelle Vague επισκέπτονται για ακόμα μία φορά τη χώρα μας, για μια σειρά συναυλιών –με αποκορύφωμα την εμφάνισή τους στην Αθήνα, την Παρασκευή 17/12, στο Fuzz. Μαζί τους θα έχουν και την καινούργια τραγουδίστρια, Mareva Galanter. Όπως μας λέει, ανάμεσα σε πολλά και ενδιαφέροντα, ο ένας εκ των δύο ιδρυτών Oliver Libaux, έχουμε αρκετούς λόγους τόσο για να την ακούσουμε, όσο και για να τη χαζέψουμε…

Μετά από περίπου 8 χρόνια ύπαρξης και 3 άλμπουμ, τι «νέο» μπορούμε να περιμένουμε από τους Nouvelle Vague;

Οπωσδήποτε καινούργια πράγματα! Πρώτα απ’ όλα, έχουμε ακόμα ιδέες για μελλοντικές κυκλοφορίες. Επίσης, έχουμε μόλις βγάλει έναν δίσκο με διασκευές σε γαλλικά punk και new wave συγκροτήματα, με τραγούδια δηλαδή που θα μπορούσαν να είχαν παραμείνει τελείως άγνωστα σε όσους δεν έχουν μεγαλώσει στη Γαλλία. Επιλέξαμε κάποιο εξαιρετικό υλικό, που το κοινό θα μπορέσει ν’ απολαύσει όπως και στις προηγούμενες διασκευές των Nouvelle Vague.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη νέα σας τραγουδίστρια, τη Mareva Galanter...

Η Mareva Galanter τραγουδά μαζί μας από τον φετινό Απρίλη, όσο δηλαδή η Melanie είναι με το μωράκι της. Η Mareva είναι σχετικά γνωστή στη χώρα μας αφού έχει στεφτεί Miss France (σ.σ.: το 1999), και ακόμα παραμένει μία σπουδαία προσωπικότητα, συγκριτικά με κάποιες άλλες «κυρίες». Έχει μάλιστα ηχογραφήσει και δύο προσωπικούς δίσκους! Όλα τα παραπάνω συντέλεσαν στο μέγιστο για να συνεργαστούμε μαζί της.

Έχετε ποτέ σκεφτεί να κυκλοφορήσετε πρωτότυπο υλικό;

Ποτέ δεν εξετάσαμε σοβαρά το θέμα κυκλοφορίας δικού μας υλικού κάτω από το όνομα Nouvelle Vague, παρά το γεγονός ότι μας το έχουν προτείνει αρκετοί εδώ και καιρό. Είμαστε εξ’ αρχής συγκρότημα διασκευών, με εξαιρετική αφοσίωση σ’ αυτές. Καλύτερα λοιπόν να μην μπερδέψουμε τα πράγματα.

Οι διασκευές σας περιορίζονται όμως στο post-punk και new wave πλαίσιο. Τι γίνεται με τα υπόλοιπα είδη;

Το punk και το new wave είναι οι μουσικές με τις οποίες μεγαλώσαμε. Ασχολιόμασταν πραγματικά με αυτές τις μουσικές παλιότερα. Γνωρίζουμε βασικά όλες τις μπάντες από το 1977 και μετά, ενώ είμαστε επίσης θαυμαστές της indie pop και rock σκηνής. Συνεπώς έχει νόημα για εμάς να διασκευάζουμε αυτήν τη μουσική, αντί για άλλα είδη που δεν γνωρίζουμε τόσο καλά. Προφανώς, ύστερα από κάποιο διάστημα, θα επεκτείνουμε τη δουλειά μας. Αν και πάντα θα είναι καλύτερα για εμάς να μένουμε σε ένα είδος με το οποίο έχουμε επαφή.

Έχουν υπάρξει μερικά σημαντικά ελληνικά new wave συγκροτήματα που θα μπορούσατε να διασκευάσετε, όπως οι Villa 21, οι Reporters ή οι South Of No North. Θα το δοκιμάζατε ή προτιμάτε πιο γνώριμα τραγούδια;

Φυσικά και θα μπορούσαμε να το δοκιμάσουμε! Δεν εστιάζουμε μονάχα σε γνωστά τραγούδια, αφού συνηθίζουμε να διασκευάζουμε και μερικά σπάνια κομμάτια, από διόλου γνωστά συγκροτήματα. Το θέμα είναι ότι δεν είμαστε γνώστες της τότε ελληνικής new wave σκηνής, αφού δεν μπορούσαμε να την ακούσουμε στη δεκαετία του 1980. Θα μ’ ενδιέφερε πάντως ν’ ακούσω επιτέλους όλα εκείνα τα συγκροτήματα, αν μπορούσε να στείλει κάποιος μια συλλογή. Θα ήθελα ν’ ανακαλύψω τις μπάντες που μου λες.

Ποιοι είναι οι τρεις καλύτεροι bossa nova δίσκοι, κατά την άποψή σας;

Προφανώς το Stan Getz Meets Joao & Astrud Gilberto, το The Wonderful World Of Antonio Carlos Jobim και οποιαδήποτε πρώιμη ηχογράφηση του Marcos Valle.

Το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, όσον αφορά τα οικονομικά, για τη χώρα μας. Τι θα προτείνατε;

Φοβάμαι ότι το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για αρκετές χώρες... Απλά αναλογιστείτε ότι η Ελλάδα ήταν μάλλον η πρώτη που άρχισε να περνά μια τόσο σημαντική κρίση. Ύστερα ακολούθησε η Ιρλανδία, ενώ συχνά ακούγονται τα ονόματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ότι θ’ αντιμετωπίσουν δηλαδή παρόμοιες οικονομικές δυσκολίες. Και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Γαλλία είναι τόσο «ατράνταχτη». Συνεπώς πιστεύω ότι ο ιδανικότερος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε είναι ν’ ακούμε μουσική, ν’ απολαμβάνουμε τις καλύτερες στιγμές με ανθρώπους που αγαπάμε, να πίνουμε συχνά μερικά ποτήρια καλό κρασί... Και να προσπαθούμε να χαμογελάμε, ακόμα και αν οι καιροί μοιάζουν δύσκολοι.

Τι θα πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες φίλοι σας από την επερχόμενη μίνι περιοδεία σας εδώ;

Την παρουσία δύο τραγουδιστριών, της Mareva και της Liset, συνεπώς δυο διαφορετικών προσωπικοτήτων, οι οποίες και θα καθοδηγήσουν τις συναυλίες. Και ακόμα καινούργιο υλικό. Οπότε, παρά το γεγονός ότι το σόου παραμένει 100% Nouvelle Vague, θα διαφέρει από εκείνα που έχουμε παίξει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Άλλα μελλοντικά σχέδια, πέρα από τις εμφανίσεις στα μέρη μας;

Περιοδείες και βέβαια ηχογράφηση φρέσκου υλικού. Έχουμε ένα καινούργιο άλμπουμ στα σκαριά, αλλά είναι ακόμα μυστικό!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured