Οι Balkan Beat Box με έδρα το Ισραήλ και το Brooklyn, που εμφανίζονται το Σάββατο στο Gagarin 205, μεταφέρουν το κύμα του electro gypsy-punk ήχου ποτισμένο με πινελιές hip-hop, raga, fusion και αραβικής ποίησης. Επιθυμούν να σβήσουν με τη μουσική τους τα πολιτικά σύνορα και ακροβατούν ανά τον κόσμο έτσι όπως μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν. Εμείς απολαύσαμε τη συνομιλία που είχαμε με ένα από τα ιδρυτικά μέλη του group, τον παραγωγό και drummer Tamir Muskat (πρώην μέλος των Firewater και J.U.F.)…

Εάν ισχύει για τους περισσότερους από εμάς το «Make love not war», για εσάς, να υποθέσω, είναι πιο σημαντικό το «Make music not war»;
«Τόσο το γεγονός ότι τρεις από εμάς, δηλαδή ο Ori Kaplan, ο Tomer Yosef κι εγώ γεννηθήκαμε στο Ισραήλ όσο και ο τρόπος που μεγαλώσαμε, έκανε το θέμα του πολέμου, κάτι «must» για εμάς. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα εάν καταπιανόμαστε με αυτό που λέγεται «πόλεμος» ή όχι. Από τη στιγμή που μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε στον κόσμο μέσω της μουσικής, το μόνο που επιθυμούσαμε ήταν να φωνάξουμε με όλη μας τη δύναμη πόσο πολύτιμο είναι να είσαι δημιουργικός και παραγωγικός στη ζωή από το να την αφαιρείς με τον πόλεμο. Όσα υποστηρίζουμε δεν αποτελούν ρομαντικές ανοησίες, είναι στ’ αλήθεια αυτό που θέλαμε απ’ όταν είμασταν μικρά παιδιά».

Κατά καιρούς έχετε χαρακτηριστεί, ανάμεσα σε άλλα, και ως «εξαιρετικό κράμα που συγχωνεύει μουσικές από κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά της υδρογείου και της ιστορίας της». Εσείς, ωστόσο, πώς θα χαρακτηρίζατε τον ιδιαίτερο ήχο αλλά και την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία σας;
«Εμείς αγαπάμε τόσο τη μουσική και ακούμε τόσο ποικίλα μουσικά ηχοχρώματα, ώστε θα έλεγα ότι οι Balkan Beat Box, με έναν τρόπο, είναι η προσωπική μας «ονείρωξη» που έρχεται στο φως. Ένα μέρος όπου δύνασαι να ενσωματώσεις ό,τι θέλεις, δίχως να σκέφτεσαι - είναι το στυλ μας, λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο μουσικό σώμα; - πράγματα δηλαδή τα οποία απασχολούν όλα τα group. Aπό το ξεκίνημά μας θέτουμε μία παλέτα που, στην ουσία της, επιτρέπει να αναμειχθεί και να συμβεί οτιδήποτε μουσικά. Βεβαίως, όλο αυτό περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο που χειριζόμαστε τις μελωδίες και τον ρυθμό, μέσα σε τι είδους ακούσματα γαλουχηθήκαμε, αρχικά δηλαδή με ήχους της Μεσογείου και με μουσική της ανατολικής Ευρώπης. Και αργότερα με electronica, beats, samples, heavy raga bass. Με άλλα λόγια, φαντάζομαι ότι αναμειγνύοντας όλα αυτά τα μουσικά χρώματα και ο συνδυασμός που προκύπτει, δημιούργησε έναν νέο, ολόφρεσκο ήχο. Τουλάχιστον για εμάς τους ίδιους. Ε, λοιπόν, αυτό είναι οι Balkan Beat Box!».

Παρατήρησα ότι το δεύτερο album Νu Med είναι απαλλαγμένο από «κατάφωρους πολιτικούς στίχους», αναλογικά με το ντεμπούτο σας. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος; Και θα μπορούσατε να μας πείτε δύο λόγια για το μουσικό ταξίδι αυτών των δύο δίσκων;
«Δεν είμαι σίγουρος αν εννοείτε ότι το album Nu Med είναι «βαρύτερο» ως προς τη σκοπιά των στίχων και της πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση θα έλεγα ότι το Nu Med -ακόμη και από το τίτλο - εστιάζει περισσότερο στην ανάγκη και στην κρισιμότητα μιας πολιτικής και πολιτιστικής αλλαγής. Τη δυνατότητα μιας νέας «Μεσογείου». Ή περισσότερο σε μία αλλαγή πνευματικού επιπέδου. Είναι σημαντικό να στεκόμαστε ευαισθητοποιημένοι απέναντι στους γύρω μας ανθρώπους, για αυτό που είναι ο καθείς και όχι ανάλογα με την εθνότητα, το χρώμα ή τη θρησκεία. Κατά τη γνώμη μου όλα αυτά τα στοιχεία είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του ανθρώπου. Και για να επανέλθω στη μουσική, οι Βalkan Beat Box είναι ένα σχήμα που μετακινείται συνεχώς. Ταξιδεύουμε σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, ακούμε μουσική και ο ήχος ο οποίος φτιάχουμε διαφοροποιείται ανάλογα με το που βρισκόμαστε, τι τρώμε και το που ζούμε. Έτσι, φυσικά και τα δύο albums έχουν διαφορετικό ήχο μεταξύ τους και νέους guest μουσικούς που συναντούμε ανά τον κόσμο. Πιστεύω ότι το κυριότερο σημείο ανάμεσα στις δύο αυτές δουλειές είναι το γεγονός ότι το πρώτο ομώνυμο album ηχογραφήθηκε μία περίοδο όταν εμείς δεν είχαμε καμία live σκηνική παρουσία. Μετά ξεκινήσαμε μία περιοδεία που διήρκησε δύο χρόνια και αυτό θα έλεγα αποτελεί τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα δύο δισκάκια».

Πώς στέκεστε αλήθεια απέναντι σε αυτό το τεράστιο ρεύμα που αποκαλείται «world μουσική»;
«Μου αρέσει. Δεν είμαι σίγουρος, όμως, για τον όρο «world μουσική». Αυτός ο όρος έχει δοθεί στην ουσία από τη μουσική βιομηχανία για ακούσματα και μέρη που δεν γνώριζε πολλά πράγματα. Με έναν τρόπο το όλο θέμα απέκτησε με τα χρόνια μία κακή, αρνητική εικόνα και εμπόδισε έναν σεβαστό αριθμό ταλαντούχων καλλιτεχνών να βρεθούν εκεί έξω, μπροστά στους ανθρώπους. Αυτό που βλέπεις σήμερα είναι πλέον οι επολογές των ανθρώπων. Νομίζω ότι η μουσική η οποία προέρχεται από τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και από άλλα μέρη, έφτασε με αργούς ρυθμούς στα αυτιά των ανθρώπων και όλοι εξεπλάγησαν θετικά με το πόσο καλή, καθαρή και ατόφια μπορεί να είναι».

Ποια είναι η σχέση σας με τη τεχνολογία, όχι μονάχα σε επίπεδο μουσικής, αλλά γενικότερα;
«Η δική μου; Είναι μία ιστορία αγάπης. Σε νεαρή ηλικία βρήκα ότι τα πόμολα μπορούν να δημιουργούν ήχους! Ήταν μία από τις πιο απίστευτες ανακαλύψεις μου. Την περίοδο που μάθαινα παραδοσιακά ακουστικά όργανα μού άρεσε να συνδυάζω κι άλλους ήχους, οπότε καταλαβαίνεις ότι οι Balkan Beat Box ήταν το ιδανικό μέρος για τους πειραματισμούς μου. Από την άλλη, σχεδόν όλα τα μουσικά μας αρχεία διοχετεύονται αναμεταξύ μας μέσω ίντερνετ καθώς είμαστε διασκορπισμένοι από εδώ και από εκεί. Ορισμένοι από εμάς διαμένουν στην Ευρώπη, άλλοι στη Νέα Υόρκη και στο Ισραήλ. Κάπως έτσι φτιάχτηκε το μισό μέρος των δίσκων μας. Η επικοινωνία μέσω cyber space είναι «must» για εμάς και τη λατρεύουμε. Επίσης, να μη μιλήσουμε για την υπέροχη αλλαγή την οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια στο θέμα της μουσικής και το πως αυτή μοιράζεται χάρις στο ίντερνετ».

Αλήθεια είσαι σύμφωνος με το free downloading της μουσικής; Εσύ «κατεβάζεις» μουσική; Θα πρόσφερες δωρεάν τα κομμάτια σου;
«Ναι, είμαι μέσα σε όλο αυτό! Προσπαθώ ν’ αγοράζω όσο περισσότερα albums μπορώ, καθώς διανύουμε μία μεταβατική φάση ακόμη. Όμως, σύντομα και απ’ό,τι όλοι διαπιστώνουμε, η αλλαγή καταφθάνει. Η δύναμη επανέρχεται στα χέρια των καλλιτεχνών. Το myspace και το youTube, είναι απίστευτα! Είναι η τέλεια μουσική βιβλιοθήκη, αλήθεια ποιος φανταζόταν μία τέτοια εξέλιξη! Παράλληλα θα ήθελα να πω ότι δίνουμε όλα τα albums μας δωρεάν για streaming και πολλά άλλα κομμάτια σε ανθρώπους οι οποίοι διατίθενται να τα μιξάρουνε ή να τα «πειράξουνε» γενικότερα. Οπότε καταλαβαίνεις ότι είμαστε 100% μέσα. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι κάπως, με άλλες διόδους, θα μας ανταμείψει».

Ποιο ήταν το τελευταίο album που απήλαυσες; Υπάρχουν καλλιτέχνες που θα ήθελες διακαώς να συνεργαστείς στο μέλλον;
«Tinariwen, M.I.A, Manu Chao. Για να αναφέρω μερικούς!».

Θα μπορούσες να μας πεις την ταυτότητα των Balkan Beat Box με ένα τίτλο τραγουδιού, βιβλίου ή και κινηματογραφικής ταινίας;
«ΟΧΙ! Είναι στ’αλήθεια τόσο πολλά πράγματα μαζί. Χρειάζεται να μας γνωρίσεις και θα καταλάβεις τότε!».

Είναι η παρθενική σας εμφάνιση στη χώρα μας, τί γνωρίζετε αλήθεια για εμάς;
«Αστειεύεσαι; Ακούμε ρεμπέτικα σαν τρελοί. Τρώω ελληνικό φαγητό δύο φορές την εβδομάδα και ζήτησα από τη σύζυγό μου να με παντρευτεί στο νησί της Σίφνου! Από την άλλη μπορώ να σας υποσχεθώ ότι όλοι μας είμαστε «πεινασμένοι» για να παίξουμε μπροστά στο ελληνικό κοινό, ιδίως μετά από ένα ξεκούραστο διάλειμμα που είχαμε. Θα παίξουμε με όλη μας τη ψυχή. Ελπίζω να είσαστε κι εσείς τόσο τρελοί όσο κι εμείς!».

Και κάτι για το τέλος. Ποια είναι η αγαπημένη σας βρισιά;
«Puta!!!».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured