Η σύντομη ιστορία πάει ως εξής: UP FM 103,7: Ο σταθμός του Πανεπιστημίου Πατρών. Έκπέμπει εδώ και 20 χρόνια περίπου, και τα τελευταία δύο, διοργανώνει το δικό του μουσικό φεστιβάλ, στον κήπο ενός παλιού ορφανοτροφείου, με live εμφανίσεις από γνωστά ή και λιγότερο γνωστά ονόματα της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής. Φέτος ήταν πιο μεγάλο, πιο φιλόδοξο, πιο έμπειρο και είχε headilners τον Κωνσταντίνο Βήτα και το Παιδί Τραύμα. Ποια είναι αυτή η παρέα 20άρηδων που διοργανώνει την εκδήλωση, πώς έμαθε να στήνει συναυλίες από το μηδέν και πώς σκοπεύει να εξελίσσει το πρότζεκτ; Μιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο Κοκκίνη, τον επικεφαλής της διοργάνωσης και πήραμε τις απαντήσεις. Ο λόγος σε εκείνον:
Γεια χαρά! Είμαι ο Κωνσταντίνος Κοκκίνης, είμαι 23 χρονών και τα τελευταία 5 χρόνια σπουδάζω στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και τα τελευταία τέσσερα είμαι ραδιοφωνικός παραγωγός στον UP FM, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο UP FM είναι σχεδόν ίδια ηλικία με εμένα καθώς ξεκίνησε να εκπέμπει από το 2003, αρχικά για 2 ώρες την ημέρα και μερικά χρόνια μετά όλο το 24ωρο από διάφορες συχνότητες, με τη συχνότητα 103,7 να είναι η τωρινή συχνότητα από την οποία εκπέμπει από το 2019. Κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 70 παραγωγοί οι οποίοι γεμίζουν το πρόγραμμα του σταθμού από το πρωί μέχρι το βράδυ. Στόχος του σταθμού είναι να προωθεί τα πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας και όχι μόνο, αλλά και να εκπροσωπεί – όσο γίνεται – το σλόγκαν του «Εδώ ακούς τα πάντα». Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς υπάρχει τεράστια ελευθερία τόσο στη μουσική όσο και στο περιεχόμενο των εκπομπών.
Κάθε χρόνο διοργανώνουμε τα πάρτι μας και άλλες εξωτερικές δράσεις προκειμένου να είμαστε κοντά στους φοιτητές και αυτό νομίζω επιβεβαιώνεται από την ανταπόκριση σε όλες τις εκδηλώσεις μας.
Η ιδέα για ένα δικό μας μουσικό φεστιβάλ συζητιόταν μερικά χρόνια στο σταθμό. Τη σεζόν 2021-2022 έγινε μια απόπειρα διοργάνωσης που ωστόσο δεν ήταν επιτυχής λόγω διαφόρων παραγόντων, κυρίως χρονικού προγραμματισμού.
Λίγους μήνες μετά, το Νοέμβριο του 2022, ξεκινήσαμε να τρέχουμε μια ομάδα περίπου 15 μελών του UP FM το φεστιβάλ πιο σοβαρά. Βρήκαμε έναν πολύ όμορφο χώρο, τον κήπο μπροστά από το νεοκλασικό κτήριο του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος, ένα παλιό ορφανοτροφείο, αρχίσαμε να μιλάμε με διάφορους φορείς και χορηγούς και λίγο καιρό μετά με τους καλλιτέχνες. Η αλήθεια είναι ότι πηγαίναμε εντελώς στα τυφλά μιας και κανείς μας δεν είχε ιδέα πώς διοργανώνεται κάτι τέτοιο. Ένα βήμα τη φορά. Μόνο ό,τι είχα ακούσει από κάποιους γνωστούς μου από το χώρο των συναυλιών και από τις εμπειρίες της ομάδας από διάφορες συναυλίες.
Τελικά, στις 2 Ιουνίου 2023 το πρώτο μας φεστιβάλ έγινε πραγματικότητα! Με headliner τη Nalyssa Green και τους Sworr., Piel Fluida και Sneaky Mustard θέσαμε τις βάσεις για το UP FM Festival που όπως φαίνεται, πάει να καθιερωθεί.
Έχοντας γνώση των δυσκολιών και των χρονικών περιορισμών που εμφανίζονται στην πορεία μιας τέτοιας διοργάνωσης, αποφασίσαμε ότι το 2ο μας φεστιβάλ θα είναι πολύ πιο επαγγελματικό. Για αυτό το λόγο, το πρώτο meeting για να συζητηθεί το UP FM Festival 2024 -μαζί με δύο άλλους παραγωγούς και φίλους που το τρέχαμε μαζί, τον Γιώργο και τη Δέσποινα- έγινε στις 2 Αυγούστου 2023! Θυμάμαι να είμαι στην παραλία και αντί να αράζω, να μιλάω με την Περιφέρεια σχετικά με γραφειοκρατικά θέματα που έπρεπε να διευθετηθούν.
Οι δυσκολίες που προέκυψαν φέτος ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγαλύτεροι ήταν και οι στόχοι για το τι θέλαμε να πετύχουμε. Το κυριότερο πρόβλημα ήταν η προσέγγιση των χορηγών και το να καταφέρουμε να τους πείσουμε για το όραμα μας. Το όραμα μας; Ένα ποιοτικό μουσικό φεστιβάλ με δωρεάν είσοδο για να είναι προσιτό σε όλο τον κόσμο, με καλλιτέχνες που αρέσουν και μας αρέσουν.
Ευτυχώς, μας στήριξε σημαντικά το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς και χορηγοί από την τοπική κοινότητα και όχι μόνο που γνωρίζουν τον UP FM και το έργο του όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρξαν βέβαια και φορείς που ενώ πέρυσι είχαν στηρίξει αρκετά, φέτος μας γύρισαν την πλάτη.
Άλλο ένα πρόβλημα ήταν η επικοινωνία με τους καλλιτέχνες που θέλαμε στο φεστιβάλ μας. Υπήρξαν απορρίψεις από ονόματα που θέλαμε να εμφανιστούν, οπότε έπρεπε να συζητήσουμε ξανά το line-up που θέλουμε να έχουμε. Τελικά, έπειτα από πάρα πολλά τηλέφωνα και επικοινωνίες, το line-up διαμορφώθηκε ως εξής: Κ. Βήτα, Παιδί Τραύμα, 33 Lovers και Mr. Egglemon & The Headfish και ειλικρινά δε θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος για το αποτέλεσμα.
Τέλος, αν και δεν το θεωρώ ακριβώς εμπόδιο, κάτι που σίγουρα είχε ένα βαθμό δυσκολίας, είναι το γεγονός ότι οτιδήποτε σχετικό με το φεστιβάλ, γινόταν από μας και δε μιλάω για τα προφανή όπως επικοινωνίες κλπ., μιλάω για τη δημιουργία γραφιστικών, αφισοκόλληση, καθαριότητα του χώρου (και το Σκαγιοπούλειο δεν είναι μικρό κτίριο), μέχρι και ξεχορτάριασμα με τις τσουγκράνες στον ήλιο!
Μετά από πολύ κόπο, την 1η Ιουνίου το φεστιβάλ ήταν γεγονός!
Με το stage και την παραγωγή πολύ πιο αναβαθμισμένα από πέρυσι και με αντίπαλό μας τη ζέστη, άρχισαν τα live acts. Μέχρι να αρχίσει να μαζεύεται ο πολύς κόσμος, η αγωνία που βίωνα δεν είχε προηγούμενο. Πέρυσι είχα θέσει ένα στόχο, ότι φέτος ήθελα τουλάχιστον 2.000 άτομα να έρθουν. Όταν κατάλαβα ότι ο στόχος επιτυγχάνεται, τότε μόνο κατάφερα να χαλαρώσω και να απολαύσω το Παιδί Τραύμα και τον Κ. Βήτα.
Κάνοντας την ανασκόπηση του φεστιβάλ, πήγε τέλεια! Ο κόσμος πέρασε όμορφα, ενώ οι καλλιτέχνες μας είπαν τα καλύτερα. Δεν είναι και λίγο να σου λέει ο Κ. Βήτα ότι η διοργάνωση ήταν πολύ καλή, είναι συγκινητική στιγμή. Όσο για το στόχο μου για τα 2.000 άτομα, αυτός επιτεύχθηκε και με το παραπάνω, με συνολική προσέλευση περίπου 2.400 άτομα.
Οι σημαντικότεροι σύμμαχοι σε αυτό το πρότζεκτ ήταν ο Γιώργος με τη Δέσποινα που ήταν εκεί από την πρώτη μέρα και αντιμετωπίσαμε κάθε εμπόδιο μαζί, καθώς και οι υπεύθυνοι καθηγητές του UP FM, ο κύριος Κώστας και η κυρία Σόνια οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με όλη τη γραφειοκρατία του φεστιβάλ. Ένα τεράστιο ευχαριστώ και σε όλα τα παιδιά που έτρεχαν τις τελευταίες δύο βδομάδες σαν τρελά για να φέρουν εις πέραν όλες τις εκκρεμότητες που προκύπταν και για όλο το μεράκι που έδειξαν .
Μετά από δύο άκρως επιτυχημένες χρονιές, νομίζω πως έχουν μπει γερά θεμέλια και υπάρχει το know-how για να γίνουν μεγαλύτερα πράγματα στο μέλλον. Πρώτος στόχος είναι ένα διήμερο φεστιβάλ του χρόνου, ενώ δεύτερος να φέρουμε ορισμένους καλλιτέχνες που μας αρέσουν επίσης πολύ και θέλουμε να έχουμε στο δικό μας φεστιβάλ. Έχω κι άλλους προσωπικούς στόχους για το φεστιβάλ αλλά μου φαίνονται πολύ μεγαλεπήβολοι για να τους αναφέρω!
Είναι αστείο γιατί λιγότερο από 24 ώρες αφότου τελείωσε το φεστιβάλ φέτος, πήγαινα να βρω τους φίλους συμπαραγωγούς για μια μπύρα, και μόλις κάτσαμε απευθείας όλοι αρχίσαμε να συζητάμε «του χρόνου αυτό, του χρόνου το άλλο». Φαίνεται δε μας αρέσει να καθόμαστε άπραγοι!
Η πρώτη συναυλία που θυμάμαι να πηγαίνω είναι ο Φίλιππος Πλιάτσικας στον κήπο του Μεγάρου (πρώτη συναυλία που πήγα σε κήπο, και η πρώτη που διοργάνωσα επίσης σε κήπο, τυχαίο; ) Η μητέρα μου ωστόσο μου λέει ότι έχω βρεθεί και σε συναυλία των Hi-5 όταν ήμουν 3 χρονών καθώς ήταν το αγαπημένο συγκρότημα της τότε 8χρονης αδερφής μου.
Η αγαπημένη μου συναυλία που πήγα ποτέ ήταν οι Red Hot Chili Peppers στη Βαρκελώνη το 2022 που οι σεκιουριτάδες κατά λάθος μας πέρασαν στην μπροστά ζώνη, και έβλεπα τον John Frusciante στα 10 μέτρα!
Από φεστιβάλ πηγαίνω στα κλασσικά μεγάλα Release και Ejekt καθώς φέρνουν μεγάλα ονόματα (τους Foals ακόμα δεν έχουμε δει -πότε θα τους δούμε;) αλλά επιδιώκω να πηγαίνω και στα πιο μικρά που συμβαίνουν ανά την Ελλάδα, το Zero Festival που γίνεται κάθε Αύγουστο κοντά στο χωριό μου, το Rudu Fest στην Αμοργό, αλλά και το Westside Festival που γίνεται εδώ στην Πάτρα και μου φαίνεται πραγματικά σαν μια μουσική γιορτή.
Ένα φεστιβάλ που φέρνει ονόματα αρκετά στα γούστα μου και θα ήθελα να πάω είναι το Reading and Leeds Festival, αλλά ονειρεύομαι να πάω και σε κάτι τεράστιο όπως το Glastonbury ή το Primavera.
Από εγχώρια σχήματα μου αρέσουν πάρα πολύ οι Sworr., το Παιδί Τραύμα, οι Lemonostifel και άλλα πολλά.
Τα δύο αυτά χρόνια που ασχολούμαι με το κομμάτι της διοργάνωσης, έχω δει πράγματα που μου αρέσουν πολύ σε αυτό. Αρχικά δημιουργικότητα και επαφή με κόσμο, ενώ είναι και ένα επάγγελμα που θέτεις στόχους και στο τέλος ανταμείβεσαι. Σίγουρα θα σκεφτόμουν να το επιδιώξω, σε κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο φεστιβάλ ή εταιρεία παραγωγής.
Η Πάτρα όσο και να την αγαπώ, είναι μια πόλη με σαφώς λιγότερες ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα, ωστόσο θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία. Γενικά ονειρεύομαι μια μουσική σκηνή στην Ελλάδα που δίνει χώρο σε νέα σχήματα να αναδειχθούν και κυρίως να βιοποριστούν από την τέχνη τους χωρίς να χρειαστεί να κάνουν εκπτώσεις στη μουσική τους. Σε αυτό έχουν ευθύνη οι διοργανωτές συναυλιών, αλλά και το κοινό που πρέπει να στηρίζει νέες προσπάθειες και να είναι δεκτικό σε νέα ακούσματα.
Ως Κωνσταντίνος ονειρεύομαι να γνωρίζω καλλιτέχνες που εκτιμώ και θαυμάζω, σε συναυλίες των οποίων τη διοργάνωση θα έχω αναλάβει εγώ!
https://upfm.upatras.gr/
https://www.instagram.com/upfmpatras/
https://www.instagram.com/kokkinis_konstantinos/